Кебапчийница в Солун сложи светофар за клиенти

От 1 юни Гърция намалява ДДС за кафенета, ресторанти и транспорт. Предложението трябва да бъде гласувано в парламента в петък, като правителството очаква подкрепа и от опозицията, предаде БНР.

До 31 октомври 2020 г. ДДС се намалява от 24 на 13% за безалкохолните напитки, кафето, чая, както и за билетите за кино, транспорта на пътници и багажа им (влак, метро, трамваи, градски и извънградски автобуси, въздушен и морски транспорт). Намалената ставка ще се прилага и върху консумацията на несъдържащи алкохол напитки в заведенията.

ДДС пада и за

туристическите

пакети

Досега 80% от цената на пакета се облагаше с 13% ДДС, а останалата част - 24% ДДС. Занапред с ниската ставка ще се облагат 90% от пакета.

Кебапчийница в Солун пък регулира наплива на клиенти със светофар, за да спазва мерките за социална дистанция, съобщи телевизия Скай. Собственикът на заведението на площад “Аристотел” е поставил устройството в зоната за вземане на поръчки, за да знаят клиентите кога могат да преминат напред и кога трябва да изчакат навън. Освен това менюто е преработено тематично с ястия, вдъхновени от карантината.

Северна

Македония пък

координира

отварянето на

границите

със съседните страни.

Министърът на здравеопазването Венко Филипче съобщи, че в момента ежедневно е в комуникация с Албания, Гърция и България по въпроса. Едно от предложенията е от следващата седмица да се разрешат пътуванията за членове на семейства или от служебен и икономически интерес в рамките на тези страни, а след 15 юни да се отворят напълно границите.

В четвъртък Северна Македония премахна полицейския час и отвори за клиенти ресторантите и кафенетата на открито. Работното им време обаче ще бъде ограничено до 22 ч вечерта. Сервитьорите ще са с маски, а на всяка от масите, разположени на1,5-2 метра, ще има дезинфектант.

Ако масата е за 4-ма, тя може да е пълна само с членове на едно и също семейство. В противен случай на нея може да седнат само 2-ма души.