Властите в Китай са казали на държавните фирми да прекратят купуването на соя и свинско месо от САЩ, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на двама души, запознати със събитията след решението на президента Доналд Тръмп да отнеме търговските привилегии за Хонконг като санкция срещу намесата на Пекин в автономната територия.

Замразени са и големи покупки на американска царевица и памук, допълва единият от източниците. В зависимост от действията на Вашингтон Китай може да добави и други продукти към забраната, предава "Дневник"

Частните вносители не са получавали нареждане от правителството да се включат в тази акция, но те и без това са много предпазливи в поемането на рискове в момента, казва трети източник, пожелал анонимност.

Засега били блокирани доставките на 10 - 20 хиляди тона американско свинско, което се равнява на седмичния внос през последните месеци. Според земеделското министерство на САЩ през първото тримесечие Китай е купил соя за малко над 1 млрд. долара и свинско за около 691 млн. долара.

Но ако напрежението се покачи, Пекин може да стигне до анулиране т.нар. първа фаза на новото търговско споразумение, съгласно която Китай трябва да купи - и досега изпълняваше ангажимента си - допълнително земеделска продукция от САЩ за поне 32 млрд. долара в рамките на 2 години.

"Няма начин Китай да купува стоки от САЩ, докато Тръмп непрекъснато ги напада", казва един от източниците на "Ройтерс".

В петък президентът на САЩ обяви, че след като Пекин одобри закон, налагащ на Хонконг засилен контрол от спецслужбите, той е инструктирал администрацията си да започне да премахва специалните търговски привилегии, защото те са зависими от автономния статут на бившата британска колония, докато за Вашингтон с действията на Китай с тази автономност вече е приключено.