Решена да спаси доколкото е възможно тазгодишния туристически сезон и да осигури завръщането на чуждестранните туристи в турските курорти, Анкара поде дипломатическа офанзива на фронта на водещите си туристически пазари. Сред основните от тях несъмнено е Германия, чиито туристи са представлявали миналата година втората най-голяма група на чуждестранните посетители в Турция след руснаците, предава БТА.

Двама турски министри - на външните работи Мевлют Чавушоглу и на туризма и културата Мехмет Нури Ерсой - запретват ръкави за дипломатическа инициатива с Берлин с цел привличане на германските туристи в Турция. Чавушоглу и Ерсой ще посетят на 2 юли германската столица за разговори с отговорни германски представители, посочва в. "Миллиет".

Германия, която поема ротационното председателство на ЕС, удължи до края на месец август ограниченията за пътуване до 160 страни в света заради епидемията на коронавируса. Най-засегната от тези мерки е Турция, която е предпочитана дестинация за лятната почивка на германците.

Целта на дипломатическата инициатива на турските министри е да постигнат евентуална отмяна на ограниченията за посещенията на германските туристи в Турция преди края на август. Представителен екип от здравното министерство ще придружава министрите.

Турският министър на туризма и културата Мехмет Нури Ерсой посочи наскоро, че показателите за разпространението на Ковид-19 в окръзите Анталия, Мугла и Айдън, които са водещи в туристическия бранш, са далеч под същите показатели в световен мащаб и дори по-ниски в сравнение с европейските държави.

Същевременно той изтъкна и съвременната болнична инфраструктура, с която Турция разполага.

Анталия, разположена на средиземноморското крайбрежие, е смятана за столица на турския туризъм, където сезонът на морските почивки продължава докъм ноември. Тя е предпочитана дестинация специално от германските туристи.

В рамките на епидемиологочните мерки заради коронавируса за хотелите на Анталия се въведе мярка за издаване на здравен сертификат, който да удостовери безопасната среда на базата. Редица нови правила - намаляване на броя на туристите в хотелите, термални камери, социална дистанция на плажовете, в заведенията, мерки за дезинфекция, защитни маски, хигиенни правила за обслужващия персонал и др. са част от новите изисквания, въведени от здравните власти. Турското министерство на културата и туризма разпрати писма до всички страни, чиито граждани посещават турските курорти, за да ги увери в сигурността на турския туризъм.

Отговорни представители от туристическия бранш на Анталия посочват, че съоръженията са подготвени да приемат летовници от всички страни, включително от Германия, предвид новите изисквания за предпазване от Ковид-19.

Сезон 2020 се планираше да бъде рекорден за туризма на Турция, след катро миналата година Турция посрещна над 45 милиона чуждестранни туристи, отбелязвайки исторически рекорд. Пандемията от Ковид-19 обаче обърка плановете, а оптимистичният вариант, на който залага ресорният министър Мехмет Нури Ерсой, са за доближаване на едва половината от миналогодишните туристически посещения.

По данни на областната дирекция за култура и туризъм през миналата година на Анталия са почивали 15,64 милиона чужденци, от които германските туристи са били приблизително три милиона.

Тревога сред експертите предизвикват данните за разпространението на Ковид-19, които се движат между 1200-1500 новозаразени дневно. Общата картина показва обаче намаляване на броя на починалите и увеличаване на броя на оздравелите. Увеличаването на огнищата на зараза в провинцията обаче буди тревога. Сред факторите за това се отчитат проблеми в прилагането на епидемиологичните мерки. Не са малко онези, които твърдят, че разхлабването на ограниченията е било предприето преждевременно.

В същото време икономическите трудности, които създаде епидемията, топлото време, многолюдността в градовете, разгарът на туристическия сезон, който е важно перо на турската икономика, и пр. са фактори, които усложняват епидемиологичната обстановка и затрудняват връщането към строгите ограничителни мерки.

Засега за втора вълна на коронавируса в Турция не се говори, но същевременно няма и спад в броя на случаите на инфектираните лица. По думите на здравния министър Фахреттин Коджа страната още изживява ефектите от първата вълна на Ковид-19.

Запознати допускат обаче, че не е изключено да бъдат предприети нови мерки след 1 юли за ограничаване на разпространението на коронавируса.