МЗХГ предлага изтегляне на срока за подаване на документи за
Схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци
за кампанията за 2020 година

София, 30 юни /Димитрина Ветова, БТА/
Министерството на земеделието, храните и горите предлага изтегляне на срока за подаване на документи за реализация на продукцията по Схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за кампанията за 2020 г. Това предвижда проект за изменение на Наредба 3 от 17 февруари 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. Тя е публикувана за обществено съгласуване на страницата на МЗХГ, съобщи пресцентърът на ведомството.

Предвижда се срокът за подаване на документи за реализация по схемите да бъде в периода от 1 до 31 декември 2020 г., вместо от 1 до 31 януари на следващата година, както е разписано в Наредбата към момента. Съответно, представените документи за реализация на продукцията, трябва да са издадени в периода от 1 февруари до 31 декември 2020 г., вместо от 1 февруари на годината на кандидатстване до 31 януари на следващата календарна година.

Целта е проверките по представените документи да бъдат извършени един месец по-рано. Това ще доведе и до по-ранно плащане към бенефициентите, в период, когато то е необходимо за планиране и подготовка на мероприятията за новия сезон. По този начин ще се осигури по-ранна подкрепа за производители на плодове и зеленчуци.

Срокът за изпращане на бележки и становища по проекта за изменение на Наредба 3 могат да се изпращат до 29 юли 2020 г., включително, информират от МЗХГ.