Отпуск ще се ползва след 4 месеца стаж, не 8

Забрана работник да сключва втори трудов договор с основния си работодател, ако предвидената в него работа е еднаква. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които във вторник бяха предложени от правителството на синдикатите и работодателите в тристранния съвет. С основния работодател се забраняват и вторите договори за дейности в определени дни от месеца. Разрешени остават само втори договори с друга фирма или със същата, но за различна от основната работа или извън регламентираното работно време.

Това трябва да сложи край на порочната практика фирмите да си спестяват през втори договори по-високото заплащане за извънреден труд.

Работодателите да могат да карат служителите си да работят извънредно до 300 часа на година, а не както е сега до 150 часа, предложи още правителството. Това бе сериозно атакувано от синдикатите въпреки ограничението, че извънредно ще се работи само в браншове, където това е предвидено с колективен трудов договор.

Тези промени са неприемливи, защото ще изтощават работниците, обясни икономическият съветник на КТ “Подкрепа” Ваня Григорова.

Трябва да се запази 8-часовият работен ден, а не средногодишно

да се работи по

9 ч и 12 минути

на денонощие,

каза пък лидерът на профсъюза Димитър Манолов.

Работодателите пък не харесват предложението, защото извънредният труд трябвало да се договаря във всяка фирма, а не да се спускат норми от чиновници от жълтите павета, обясни председателят на АИКБ Васил Велев.

Сумираното изчисляване на работното време да се прави за период от 1 до 4 месеца, а не за половин година, предвиждат още промените в КТ. Но отново с колективен договор сумираното изчисляване може да се удължи до пълна година. И тук синдикати и работодатели не харесаха предложенията на правителството.

“Според изискванията на Международната организация на труда сумираното изчисляване на работното време трябва да е само за непрекъсваеми производства и е наложително законодателството да се приведе в съответствие с това изискване”, категоричен бе вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Еднодневни трудови договори да се подписват и от тютюнопроизводители, предложи още кабинетът. Тук против бяха само от “Подкрепа”, защото според тях тези договори се ползвали за

укриване на

работници на

черно, когато се

появят трудови

инспектори

Видяхме го при събирането на черешите, каза Ваня Григорова.

От 8 на 4 месеца се намалява изискването за минимален трудов стаж за ползване на платен годишен отпуск от работници и служители, които постъпват за пръв път на работа, предвижда друга промяна в кодекса.

Предлагат се и нови глоби за работодатели, които наемат работници, без да сключват с тях договори. Повторно нарушение за недеклариран труд, неизплатени заплати и обезщетения вече ще се наказва от 15 000 до 20 000 лв., а за виновно длъжностно лице глобата е от 5000 до 10 хил. лв. Изяснява се и какво е системно нарушение- при три или повече нарушения. Тогава глобата вече е от 20 000 до 30 хил. лв.

Учителите пък вече няма да бъдат пенсионирани едностранно с решение на директора, а ще трябва да се иска тяхното съгласие.

“Мисля, че успяхме да постигнем общо споразумение. За разпростирането на колективните трудови договори, след като се приеме съгласие от страна на национално представителните организации на работодателите и на синдикатите. По отношение на сумираното изчисляване на работното време и на извънредния труд смятаме, че сме предложили максимално балансирани решения, които да отчитат интересите и на двете страни”, заяви социалната министърка Деница Сачева след заседанието на тристранката.