Турция очаква енергийният й внос да спадне съществено след откриването на голямо газово находище в Черно море и вероятността да бъдат открити залежи и в друга зона, която в момента се проучва, заяви днес министърът на енергетиката Фатих Дьонмез, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи вчера за откриването на находище от 320 милиарда кубически метра газ в Черно море, чиято експлоатация може да започне от 2023 г., и добави, че Турция е решена да стане нетен износител на енергия.

Ако газът може да бъде добит с търговска цел, той може да трансформира зависимостта на Турция от енергийния внос от Русия, Иран и Азербайджан, струвал на страната 41 милиарда долара миналата година, отбелязва агенцията.

Всяко намаление на енергийния внос също така би подобрило държавните финанси и би помогнало за намаляване на хроничния дефицит по текущата сметка, който помогна за спада на лирата до рекордно ниски нива спрямо долара.

"С това откритие ние очакваме сериозен спад на вноса. Поставихме основите на това нашите граждани да използват природен газ на много по-икономични цени", заяви Дьонмез пред журналисти.

"Има нова зона от 6000 квадратни километра пред нас. Оценката на нашите експерти е, че може да открием подобни структури и там", добави министърът в Истанбул.

"Ние вече можем да кажем, че газът, който сами ще произвеждаме, ще бъде по-икономичен от газа, който внасяме ... Неизбежно е цените да спаднат, когато един продукт е в изобилие", подчерта той.

Турция също така прави проучвания за въглеводороди в Средиземно море, където сондажите в спорни води предизвикаха протести от страна на Гърция и Кипър.