“Лозенец” продължава да се застроява в горната част, метрото върна на пазара имотите в “Овча купел”

Заради интереса към жилища до околовръстното между “Младост” и началото на магистрала “Тракия” се появи Лозенска яка по подобие на Витошката

Според последния доклад на консултантската компания Colliers през първата половина на 2020 г. в столицата и околностите се предлагат около 11 хиляди апартамента и къщи средно висок и висок клас. Това означава всичко извън панелните жилища.

Тенденцията е такава, че това количество е с около 10% повече от свободните за продажба жилища през 2019 г., които са били 10 600, се твърди в доклада.

Според един от големите сайтове за продажба на имоти в момента в столицата са обявени за продажба общо 40 356 имота. Това обаче включва всичко, дори магазините и офисите.

Известен ориентир може да дадат и данните на Агенцията по вписванията, които показват, че за шестте месеца на 2020 г. в столицата са сключени общо 11 637 имотни сделки. Тук са включени всякакви имоти, но предимно са жилищни.

Тези от среден и висок клас са основно ново строителство, а според НСИ през първите шест месеца на тази година в столицата са влезли в експлоатация 1845 нови жилища. Разликата между тях и 11 хиляди е огромна и при всички условности може да се смята, че новопостроените не вървят като топъл хляб, т.е.

на пазара има

повече от

достатъчно

В доклада на Colliers се твърди още, че тази година в сравнение с миналата с около 4% намаляват жилищата, които са в проект или все още се строят. И че цялото ново и съществуващо строителство е съсредоточено почти само в южните квартали на София и в полите на Витоша.

Бърза справка в обявите за продажба на нови жилища показва, че това е така. Освен “Лозенец”, “Дианабад”, “Изток”, “Изгрев” на голям интерес се радват и кварталите “Кръстова вада”, новата част на “Манастирски ливади” и “Витоша”. Много новопостроени жилища се предлагат също в различните части на “Младост” и по-малко в “Люлин”.

Ситуацията с “Лозенец” е любопитна, тъй като мнозина считат този квартал за напълно застроен, а обявите за нови жилищни сгради на негова територия продължават да се множат.

Истината е, че ако в долния си край кварталът почти опира в идеалния център на столицата и в тази част наистина вече не може да се строи повече, в горния край – там, където улица “Сребърна” се пресича с булевард “Черни връх”, се оформя сравнително голяма зона от жилищни и офис сгради.

Строи се също или се предлагат току-що построени жилища и във вътрешността на квартала в посока към Правителствена болница, като изглежда, че тази част се уплътнява все повече. Но “Лозенец” като цяло

има добри

транспортни

връзки

с центъра, граничи с Южния парк и все още минава за престижен квартал, в който цените на имотите продължават да са сред най-високите в столицата.

“Кръстова вада” и “Витоша” също са във фокуса на много строителни предприемачи, и то от доста време насам, а и предлагането на готови жилища там е доста интензивно.

И двата квартала много си приличат по това, че строителството е изцяло ново и се състои отчасти от ниски, съвременни кооперации или от малки затворени комплекси. Другата им обща черта е, че не могат да се похвалят с развита инфраструктура, а основната пътна артерия е булевард “Симеоновско шосе”, който вече трудно поема трафика.

Според столични брокери тези

два квартала

се предпочитат

основно от

млади хора

и цените на жилищата там са достижими, макар да са по-високи, отколкото на панелен апартамент със същата квадратура.

Други три квартала, в които жилищното строителство и предлагането е доста голямо и които си граничат един с друг, са “Изгрев”, “Изток” и “Дианабад”. Цените са доста по-високи, което вероятно се дължи и на няколкото луксозни жилищни сгради и комплекси, изградени напоследък. Но търсенето също ги поддържа, тъй като и трите квартала са благоустроени, с добра пътна свързаност с центъра, съседни са на Борисовата градина и това привлича по-платежоспособни клиенти.

Доста висок клас и относително скъпи са жилищата, които напоследък възникват около разширението на южната дъга на околовръстното шосе между “Младост” и началото на магистрала “Тракия”. Когато се разширяваше другата част от южната дъга и от двете страни на пътя, но предимно откъм планината Витоша, възникнаха не един и два жилищни комплекса.

Сега същото явление се наблюдава и след “Младост” в източна посока. Там има 6 затворени комплекса със самостоятелни или двойни къщи и малки кооперации, част от които вече се предлагат на пазара. Някои граничат със самото шосе, а други са по-натвътре в него. Цялото строителство там даде повод преди време да се заговори за Лозенска яка по подобие на Витошката – пространството между околовръстното шосе и самата планина.

Цените на новите жилища в Лозенската яка са сравнително високи. Тя привлича предимно млади семейства с високи доходи.

Друг район на София, чието връщане в имотния пазар се дължи на метрото, е “Овча купел”. Много парцели, които десетилетия стояха празни, сега се изпълват с нови жилищни сгради, повечето от които са на между 5 и 9 етажа. По протежението на булевард “Монтевидео” на практика вече няма къде повече да се строи и все по-често се срещат проекти, които са във вътрешността на квартала. Тук

цените са

по-скоро в

средния сегмент

на пазара, но значително надвишават тези на панелките наоколо.

В София остават квартали, в които цените са най-високи, но в тях всяка новопостроена сграда е по-скоро събитие, отколкото нещо обичайно. Такива са “Докторски паметник”, “Иван Вазов”, “Яворов”, “Медицинска академия”. Там всяко жилище, пуснато на пазара, минава за луксозно, ако се гледа цената му. В тези квартали трудно се намират нови терени за строителство и това е една от причините цените да са най-високи, наред с това, че по принцип са много добре благоустроени и престижни.