Правят складове за ток до 2030 г. с 1,2 млрд. лв., съхраняват го и в батери

  • 0
authorАвтор: Марияна Бойкова

Правят складове за ток до 2030 г. с 1,2 млрд. лв., съхраняват го и в батери

ПАВЕЦ “Чаира” ще се разширява с втори изравнител - язовир “Яденица”.

В проект за енергийна стратегия до 2030 г. се предвижда:

-  По газовите мрежи ще се транспортират

водород, биометан и синтетични газове

- Записана е нова ядрена мощност,

без да се посочва коя е и къде ще е

- Планират се газови централи,

но и въглищните остават да работят

1,2 млрд. лв. за складиране на ток ще бъдат инвестирани до 2030 г. Това е едно от малкото числа в проекта за енергийна стратегия, който е внесен в парламента.

Над 220 млн. евро се предвиждат за изграждане на язовир “Яденица”, който ще е вторият изравнител на ПАВЕЦ “Чаира”.

С реализацията на инвестиционното намерение ще се увеличи капацитетът за съхранение на тази балансираща мощност и нейната използваемост за електроенергийната система на страната. Това ще позволи по-нататъшно развитие на възобновяемите източници. И сега ПАВЕЦ “Чаира” се използва и за балансиране на тока от слънце и вятър.

Над 200 млн. евро инвестиции в батерии за регулиране на системата са записани още в стратегията. Общата им мощност ще е около 180 мегавата.

Други над 200 млн. евро са предвидени за насърчаване на нови възобновяеми източници, комбинирани с локални съоръжения за съхраняване на енергия.

Складирането на тока ще помогне веитата да го продават, когато им е изгодно, а и ще е от полза също за балансирането на системата.

Същностни в стратегията са прогнозите за електроенергийния баланс, които посочват какво ще е производството на ток.

До 2030 г. се разчита на 15,8 млн. мегаватчаса от ядрена мощност. Това са блоковете на АЕЦ “Козлодуй”, от 2035 г. количеството започва да расте - на 24 млн., и от 2040 г. стига 32,23 млн. Това показва, че

от 2035 г.

поетапно се

включват

първо един,

а след това

втори блок на

нова ядрена

мощност

В стратегията не се посочва коя ще е тя, нито къде ще се намира.

Преди няколко дни от Министерството на енергетиката поясниха, че в такъв тип документ не може да се посочват конкретни мощности, но това не означава, че проектът за АЕЦ “Белене” ще бъде замразен или забавен. Дори напротив - по него продължавало да се работи активно.

А през 2050 г. се очаква да има спад на ядрения ток до 16,43 млн. мегаватчаса, което маркира излизането от експлоатация и на последните два работещи блока на “Козлодуй”.

При производството на ток от въглищни централи и по-скоро от лигнитни въглища се предвижда до 2030 г. то да намалява поетапно, но с по-малки темпове. От 21,7 млн. мегаватчаса през тази година до 16,3 млн. през 2030 г. След тази година обаче спадът е драстичен - към 2035 г. е наполовина, отколкото през 2030 г., а с хоризонт 2050 г. то е вече минимално.

При разработените базов и целеви сценарий мощностите се увеличават до 2030 г. с 12%, до 13 900 мегавата. Причината е в

увеличението на

фотоволтаичните

и вятърните

централи с 59%,

което е над 6000 мегавата мощност.

Документът дава данни и за ръста на веитата досега. От базовата 2011 до 2018 г. делът им в крайното потребление в страната е 20,53%, което надхвърля определената цел от 16% до 2020 г. А процентът на увеличение на веитата е 52,3% спрямо 2011 г. Планираният ръст на фотоволтаици и вятърни централи обаче е с условието, че те се изграждат на пазарен принцип. Прогнозите за централи на газ са по-консервативни.

В периода от 2020 до 2030 г. се предвижда общата инсталирана мощност на кондензационните и комбинираните централи на природен газ да се увеличи със 144 мегавата.

След 2025 г. се очаква въвеждане на нови паро-газови централи на природен газ, като общата им нетна инсталирана мощност ще достигне 422 мегавата до 2030 г.

Електроенергийният баланс на страната до 2030 г. с хоризонт 2050 г. предвижда България да остане нетен износител на ток с обем около 8 млн. мегаватчаса.

Бурното строене на централи на слънце и вятър обаче изисква и развитие на мрежата, както и на управление на електроенергийната система, която да може да балансира. В стратегията са записани новите далекопроводи, които вече се изграждат, както още един със Сърбия.

Фиксирано е и обединението на нашия пазар с европейските чрез платформите на Българската независима енергийна борса “Ден напред” и в “Рамките на деня”.

Всичко това ще доведе освен до либерализацията на пазара на ток - всеки да купува от която си борса иска, но и до стабилност и сигурност на електроснабдяването.

Числата в документа не прогнозират драстично нарастване на електропотреблението, тъй като се разчита на енергийната ефективност, както и на умни елекромери, с които клиентите да управляват колко ток да ползват, както и на гъвкави и по-ниски тарифи.

Другият звучащ все още авангардно елемент в стратегията са газовите мрежи - преносни и разпределителни, които трябва да са “водородно готови”.

В следващите десетилетия газопроводите ще трябва да могат

да транспортират

и водород,

биометан,

синтетични

газове,

е записано в документа. Това щяло да направи преносната ни инфраструктура стратегически актив. 

Втори път обсъждат

20% поскъпване на

газа през септември

Определянето на цената на газа през септември за втори път премина през всички процедури - от внасяне на заявление през обществено обсъждане до произнасяне на КЕВР, което ще стане днес, 16 септември. В крайна сметка тя ще е 22,46 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е увеличение с 20,3 на сто спрямо август, както бе предложил “Булгаргаз” и първия път.

Този прецедент - комисията да се произнесе за цена от началото на месеца на 16-ия ден от него, се случи на 1 септември, когато газовата компания почти вечерта изтегли заявлението си за цена, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова назначи проверка на ценообразуването по новата формула. Инспекцията установила, че формулата работи добре, а “Булгаргаз” отново внесе заявление в КЕВР за същата цена на 11 септември.

На откритото заседание, което бе проведено онлайн, изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов подчерта, че докладът на комисията обективно отразява предоставената към заявлението информация, свързана с образуването на цената на природния газ от 1 септември 2020 г.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, условията по договора между “Булгаргаз” и “Газпром експорт” и осреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо долара, с която валута се заплаща внасяният в страната природен газ.

 Предложената цена включва цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, компонента за дейността “обществена доставка” и компонента, покриваща разходите на “Булгаргаз” за съхранение на количества в подземното газово хранилище “Чирен”.

Комисията за енергийно и водно регулиране за втори път проведе обществено обсъждане на една и съща цена на газа от 1 септември.

Най-четени

Махат синия талон от шофьорската книжка

Махат синия талон от шофьорската книжка

Глобата за нарушения на пътя с 30% отстъпка, ако се плати до 14 дни Вземат книжката и при неплатена “Гражданска отговорност” Синият талон, който в момента се издава заедно с шофьорската книжка, да отпадне. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които правителството прие в сряда. А за вече издадените талони отпада задължението

Данъчните се отказват да следят всеки лев от оборота на търговци

Данъчните се отказват да следят всеки лев от оборота на търговци

Промяната става с нови текстове в Закона за ДДС От финансовото министерство мотивират отпадането на новите изисквания с това, че въпреки непрекъснатия диалог и приети множество предложения за прецизиране на разпоредбите, все още имало правила, които водят до противоречия Не пипат налози догодина, правят технически промени в данъчните

"Луфтханза" обмисля да се откаже от най-големите си пътнически самолети

"Луфтханза" обмисля да се откаже от най-големите си пътнически самолети

Германската авиокомпания "Луфтханза" планира да се откаже от най-големите си пътнически самолети, тъй като задълбочава намаляването на флота си, създавайки възможности за допълнителни съкращения на работни места, съобщава Bloomberg, цитирайки хора, запознати с въпроса, предаде "България он еър". "Луфтханза" разглежда възможностите за отказ от

След бума на насажденията с орехи субсидията за тях спря

След бума на насажденията с орехи субсидията за тях спря

Засегнати са производителите на всички черупкови плодове, обещават им помощ за зимните пръскания Производителите на лешници, бадеми и орехи са сред малкото подсектори в земеделието ни, които са без почти никакво подпомагане. “Черупковите също сме овощен вид, но за разлика от другите плодове, нямаме нито обвързана подкрепа, нито “де минимис”

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

За първи път в България имаме мапинг на българската индустрия. Това беше една идея на Министерството на икономиката за обединяване на икономическа карта на българския бизнес. Днес можем да дадем началото на тази инициатива заедно с партньорството между Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Аутомотив Клъстер България

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г. За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата предлага за догодина линията на бедност у нас да е 369 лв., което е с 6 лв. повече от 2020 г. Държавата обмисля дали бонусът от 50 лв. към пенсията да продължи и през зимата или да има преиндексация на част пенсиите. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева след заседание на тристранката

Осъдиха Бар Рафаели на общественополезна дейност за укриване на данъци

Осъдиха Бар Рафаели на общественополезна дейност за укриване на данъци

Съд в Тел Авив осъди супермодела Бар Рафаели на девет месеца общественополезна дейност за укриване на данъци, а майка й Ципи - на 16 месеца затвор, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Съгласно сключеното по-рано споразумение двете трябва да платят по 2,5 милиона шекела (730 000 щатски долара), предава БТА

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3. Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Два големи терена за застрояване предлага Министерството на отбраната на частни инвеститори. Това стана ясно от изслушване на вицепремиера Красимир Каракачанов в парламентарната комисия по отбрана. В момента се изготвят подробни устройствени планове за два имота в София и през януари ще бъде обявена процедура за избор на строител

Най-коментирани

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета

Махат синия талон от шофьорската книжка

Махат синия талон от шофьорската книжка

Глобата за нарушения на пътя с 30% отстъпка, ако се плати до 14 дни Вземат книжката и при неплатена “Гражданска отговорност” Синият талон, който в момента се издава заедно с шофьорската книжка, да отпадне. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които правителството прие в сряда. А за вече издадените талони отпада задължението

Дания подкрепя ново обсъждане на съдбата на "Северен поток-2"

Дания подкрепя ново обсъждане на съдбата на "Северен поток-2"

Датският премиер Мете Фредериксен подкрепи започването на нови дискусии за съдбата на газопровода "Северен поток-2", предадоха ТАСС и Франс прес. На 6 юли 2019 г. Дания стана последната от страните, през чиято акватория трябва да премине съоръжението, която даде разрешение за строителството му. Проектът вече е изпълнен на 93 процента и

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3. Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка

Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав

Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав

Велоалея по поречието на река Дунав, част от маршрута Euro Velo 6, пълно предпроектно проучване за изграждане на нови мостове и транспортни връзки между България и Румъния и финансова помощ за малкия и среден бизнес в граничните области на двете държави. Това са трите стратегически направления, които ще бъдат предложени за финансиране от

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата предлага за догодина линията на бедност у нас да е 369 лв., което е с 6 лв. повече от 2020 г. Държавата обмисля дали бонусът от 50 лв. към пенсията да продължи и през зимата или да има преиндексация на част пенсиите. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева след заседание на тристранката

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

За първи път в България имаме мапинг на българската индустрия. Това беше една идея на Министерството на икономиката за обединяване на икономическа карта на българския бизнес. Днес можем да дадем началото на тази инициатива заедно с партньорството между Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Аутомотив Клъстер България

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Намаляват гаранцията на ловните концесионери, за да купят едър дивеч Армия и полиция ще могат да се включат в санитарния отстрел на диви прасета при усложнена епидемиологична обстановка от африканска чума по свинете. Това предвиждат промени в закона за лова, пуснати за обществено обсъждане. Освен от двете силови ведомства в масовото избиване на

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

"Омръзна ми в Америка да говорят за България като за страна от Третия свят. България далеч не е бедна държава", твърди Дино Дион. Финансовият експерт е роден в Пловдив, но емигрира още през 1990-те. Днес живее в Ню Йорк, пише "Дойче веле". “България далеч не е бедна държава” - така финансовият експерт Дино Дион отговаря в американската платформа

Столичната топлофикация удължи срока за обжалване на сметките до 30 септември

Столичната топлофикация удължи срока за обжалване на сметките до 30 септември

Дружеството се съобрази с препоръките на министър Теменужка Петкова „Топлофикация София“  удължава срока за обжалване на изравнителните сметки до 30 септември 2020 г. в изпълнение на препоръката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщават от дружеството. На заседание на парламентарната комисия за контрол на КЕВР тя съобщи

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Намаляват гаранцията на ловните концесионери, за да купят едър дивеч Армия и полиция ще могат да се включат в санитарния отстрел на диви прасета при усложнена епидемиологична обстановка от африканска чума по свинете. Това предвиждат промени в закона за лова, пуснати за обществено обсъждане. Освен от двете силови ведомства в масовото избиване на

Въвеждат се по-строги изисквания към имитиращите млечни продукти

Въвеждат се по-строги изисквания към имитиращите млечни продукти

Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, съобщи земеделското министерство. Това предвижда проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане

Софиянци платили 10 млн. лв. повече данъци въпреки кризата

Софиянци платили 10 млн. лв. повече данъци въпреки кризата

С 30 млн. лв. по-малко обаче са постъпленията от такси за детски градини и строителни разрешителни 10 млн. лв. повече местни данъци са платили софиянци въпреки коронакризата. Наблюдава се добра събираемост при приходите от данъци - те са 256,5 млн. лв. към края на август, съобщи зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов

Износ на авокадо от Алания за България

Износ на авокадо от Алания за България

Освен с морето и плажовете си турският средиземноморски курорт Алания, окръг Анталия, се слави и с добива на авокадо. Отглеждането и износът на този плод е важен дял от търговско-икономическата сфера. 45 хиляди хектара са заети с насаждения на авокадо, от които се добиват 70 млн. броя, съобщи председателят на задругата на производителите на

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета

НАП: На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

НАП: На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Два големи терена за застрояване предлага Министерството на отбраната на частни инвеститори. Това стана ясно от изслушване на вицепремиера Красимир Каракачанов в парламентарната комисия по отбрана. В момента се изготвят подробни устройствени планове за два имота в София и през януари ще бъде обявена процедура за избор на строител

Вдигат с 10% субсидиите за лозарите

Вдигат с 10% субсидиите за лозарите

Почти 10 млн. лв. “де минимис” получиха 7252-ма фермери С по 10% ще се увеличи финансовото подпомагане по 5 мерки от лозаро-винарската програма. Това предвижда промяна в наредба на земеделското министерство, пусната за обществено обсъждане. Субсидията за “Преструктуриране и конверсия на лозя” се вдига от 80 на 90% за проекти

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г. За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък

Ако родител на дете под карантина е в неплатен отпуск, има право на помощ

Ако родител на дете под карантина е в неплатен отпуск, има право на помощ

Ако сте родител на дете под карантина, имате право за периода на престоя на детето у дома да излезете в платен годишен отпуск, или ако нямате възможност за такъв - в неплатен. Това се посочва в публикация на Министерството на труда и социалната политика във Фейсбук. В случай, че излезете в неплатен отпуск