Германският автомобилен концерн „Фолксваген“ ще се стреми да заеме водеща роля в развитието на китайската индустрия за превозни средства с нови енергии (NEV), като планира мащабни инвестиции през следващите години. Заедно с китайските си партньори компанията ще вложи 15 милиарда евро до края на 2024 г. за електрическа мобилност, съобщи изпълнителният директор на „Фолксваген Китай“ Щефан Воленшайн на състоялия се в понеделник в град Хайкоу, провинция Хайнан, китайско-германски форум за сътрудничество и развитие на превозните средства с нови енергии (WNEVC 2020), предава Радио Китай. 

„До 2025 г. „Фолксваген“ ще има годишно изискване от 150 GWh капацитет на батериите си в Китай“, каза Воленщайн, като отбеляза, че компанията си партнира с местни производители на батерии като Gotion High-tech Co., Ltd. и CATL.

В момента „Фолксваген“ има 40 суперзарядни станции в Пекин, Чънду и Шънджън, като планира до края на годината да влязат в употреба още 255, оборудвани с 1800 стълба за зареждане в 16 града на страната.

„Фолксваген“ оценява целта на Китай да постигне пик на емисиите от въглероден диоксид преди 2030 г. и да стане въглеродно неутрална страна преди 2060 г., която е напълно в съответствие с екологичната мисия на групата „goTOzero“, каза Воленщайн. „Оставаме активен партньор в стремежа на Китай към електрификация на транспорта и въглеродна неутралност в бъдеще“, добави той.

Херберт Дийс, главен изпълнителен директор концерна, заяви във видео реч, че до 2029 г. трябва да бъдат произведени 26 милиона електрически автомобила като по-голямата част от тях са за китайския пазар.

През май „Фолксваген“ обяви, че ще инвестира 2,1 милиарда евро в електрическа мобилност в Китай, от които 1 милиард ще бъдат използвани за увеличаване на дела на компанията в съвместното предприятие с JAC Motors от 50 на 75 процента и за придобиване на 50-процентен дял в компанията майка на JAC – JAG.