Умората е по-голяма и води до увеличаване на предразсъдъците

Макар правителството ни да отказва да въвежда втора национална блокада заради коронавируса, все повече хора и у нас са принудени да се върнат към работа от вкъщи, защото децата не учат или пък самите те са контактували със заразен. И вероятно откриват, че за разлика от пролетта, когато пак им се налагаше да се трудят дистанционно, този път нито са толкова мотивирани да го правят, нито им се струва вдъхновяващо, че могат да прекарват повече време със семействата си.

Мой приятел, който пръв ми се оплака от такъв проблем, го отдава на мрачното есенно време, късите дни и лавината от лоши новини, свързани с пандемията. Той например си е забранил да гледа телевизия, наложил си е ограничение на времето в социалните медии и е увеличил разходките сред природата. До момента не е открил да има някаква голяма промяна в настроението му и ако се вярва на няколко независими проучвания, появили се през последните седмици, е малко вероятно такава да бъде постигната само чрез изменение на нещата, които се правят през свободното време.

Причината е, че основното натоварване идва от работата онлайн и то е толкова сериозно, че някои учени говорят за епидемия от умора от видеоразговори. Изследване на учени от “Саут бан юнивърсити” в Лондон е показало, че общуването през интернет платформи е много по-изморително за служителите, отколкото срещите лице в лице или друга форма на цифрова комуникация като имейли и съобщения в чатове. Те са помолили стотина офис работници да си водят дневник по време на първото заключване, докато са работили от вкъщи. В него те подробно са описвали как и колко продължително общуват служебно и как оценяват енергията си два часа след приключване на работа. Оказало се, че тези, които използват в работата си системи като зуум и скайп, се затрудняват много повече да се отпуснат в края на деня. Според учените това се дължи на факта, че видеоразговорите изискват по-голям емоционален самоконтрол и внимание, за да се обработват невербални сигнали като изражение на лицето и език на тялото.

Констатациите им потвърждават резултатите от по-ранно проучване на Бизнес училището към университета, което е установило, че девет от всеки десет души във Великобритания, преминали на дистанционна работа, се чувстват по-уморени. Тази бизнес практика не е устойчива и в дългосрочен план ще има вредно въздействие върху здравето и производителността на служителите, предупреждава професорът по организационно поведение Карин Мозер, който е ръководил изследователския екип.

Колегите им от Института “Улф” в Кеймбридж пък са достигнали в своите проучвания до извода, че работата от вкъщи може да доведе до увеличаване на предразсъдъците и расизма, тъй като повечето от живеещите в изолация имат затруднения с приемането на различни от себе си хора и култури. Освен това преценката им е много неустойчива заради подвеждащи информации, с които се сблъскват в интернет и невъзможност да ги проверят чрез личен контакт. Като се прибави и фактът, че депресиите се увеличават, щетите от надомния труд може да се окажат доста сериозни и дългосрочни.

Наскоро Би Би Си интервюира експерти от редица области, които да дадат съвети как човек може да подобри емоционалното си състояние, докато работи у дома. Според психиатъра Танди Баламурали ръководните принципи на поведение са много ясни – слънчева светлина, чист въздух и достъп до природата. Тези три неща помагат на хората да се чувстват спокойни и фокусирани, повишават настроението и намаляват безпокойството.

Архитект Бен Чанън също поставя на първо място достъпа до слънчевите лъчи, когато се оформя работно място у дома. “Естествената светлина има голямо въздействие върху начина, по който се чувстваме в едно пространство и влияе и върху качеството на съня, което е особено важно в толкова изтощително за всички ни време”, обяснява той. Освен да поставите компютъра си близко до прозореца, архитектът съветва и редовно да го миете, тъй като замърсеното стъкло значително намалява слънчевата светлина.

Друг важен момент е как да се предпазите от шумовете, които неизбежно присъстват в един пренаселен дом. Професорът по неврология Адриан Рийс от университета в Нюкасъл посочва, че стресиращият звук предизвиква област в мозъка да изпраща сигнали за бедствие до тялото. То започва да изпомпва адреналин и кръвното се повишава. Дали тази зона ще се задейства, зависи от това как приемате даден шум. Например много трудно бихте игнорирали плача на вашето собствено дете, дори да е със сила колкото на бръмченето на автомобилите на улицата, на което вече сте свикнали. Рийс казва, че тапите за уши може да са решение за някои, но други ще се нуждаят от по-сериозни мерки като дебели килими и тежки завеси, които поемат звуците.

Проучвания са установили, че бъркотията също може да повишава стреса, тъй като изпраща противоречиви сигнали до мозъка и той се затормозява да филтрира безполезната информация. Трябва да помислите наистина от какво имате нужда, тъй като, ако преди не е било проблем да се затрупване с много неща, то сега част от тях вероятно ви разсейват, когато работите, казва психологът Елинор Ратклиф. Затова се освободете от ненужното за вашата работа. Преместете го в други помещения. Отворете място за цветя или някакви неща от природата, тъй като поддържането на връзка с нея се смята, че намалява стреса и подобрява вниманието, паметта и съня. “Разглеждането на природни дарове може да даде на мозъка ви почивка или поредица от малки разтоварвания от непрекъснатото фокусиране върху работата. Доказано е, че те привличат вниманието, но не по взискателен и прекалено стимулиращ начин. Освен това свързваме природата с релаксация и отдих, така че това също може да помогне и за подобряване на настроението”, обяснява доктор Ратклиф.

Разбира се, най-големият проблем за работещите от вкъщи, който е регистриран във всички проучвания, е загубата на социални контакти. 80-90% от анкетираните казват, че им липсват малките разговори по всякакви теми с колегите, докато чакат на опашка в кафенето или пътуват в асансьора. “Хората са социални животни. Взирането в екрана не им е достатъчно. Трябва да излязат и да се свържат с приятели, колеги и съседи. Ако коронавирусните мерки не позволяват да отидат на вечеря или на обяд, е добре да се разхождат заедно или да тренират на открито в парка”, подчертава Баламурали. Той съветва тези, които се чувстват нещастни и преуморени от работата си вкъщи, да помислят какво е това, което им липсва от офиса, и да се опитат да го компенсират с нещо ново. Работодателите пък да въведат график служителите им редовно да си почиват от трудовата онлайн среда, вместо да ги обвиняват, че не са достатъчно активни. Само така щетите от дистанционната работа може да бъдат намалени и здравето на повече хора да се опази.

Някои международни компании вече започнаха да организират вътрешни състезания между служителите си за изминаване на определен брой крачки, за да ги насърчат да се движат и да не се заседяват пред компютрите. Обявили са натрупване на хиляди километри, колкото е разстоянието до определена екзотична точка по света, с обещание един ден победителят да я посети, когато стане възможно да се пътува без притеснение отново.