Оборотите в тези сектори надминават миналогодишните

Далекосъобщенията, куриерските фирми, IT секторът, радио- и телевизионната дейност, юридическите и счетоводните услуги и донякъде издателската дейност през третото тримесечие на 2020 г. имат по-големи обороти, отколкото миналата година по същото време и на практика са преодолели кризата, предизвикана от пандемията. Това показват данните на НСИ за оборотите в услугите през третото тримесечие, публикувани в понеделник.

Някои дейности в сферата на услугите са увеличили оборотите си през третото тримесечие, но само на тримесечна база, при положение че преди това са влошили много показателите си. Например индексът на оборотите на туристическите компании през третото тримесечие се увеличава със 127% в сравнение с предното тримесечие, но през предишните две тримесечия секторът пострада доста. В крайна сметка спрямо година по-рано индексът на оборотите в туризма пада със 70,3%.

На този фон най-успешни са сектори като далекосъобщенията, чиито обороти по време на пандемията не са падали изобщо, а през третото тримесечие бележат ръст от 24,7% спрямо година по-рано.

Вторият по ръст на годишна база сектор в услугите са пощенските и куриерските - техните обороти се увеличават с 19,4% спрямо година по-рано.

Този ръст е малко по-малък, отколкото през предишните тримесечия, но по време на пандемията оборотите там изобщо не са намалявали.

Дейностите в областта на информационните технологии и услуги бележат ръст на оборотите съответно от 7,3 и 5,9% в сравнение с година по-рано.

Дейността на правните и счетоводни кантори през третото тримесечие има ръст на оборотите от 16%.

Радио и телевизионната дейност, която пострада много силно при обявяването на извънредното положение, също вече показва ръст на оборотите на годишна база, макар и само с 2%. Оборотите в издателската дейност излизат на положителна територия, но само с 1,8% ръст спрямо година по-рано.