Окончателно! 300 лв. минимална пенсия от 1 януари (Обновена)

  • 0
authorАвтор: Цветелина Стефанова

Окончателно! 300 лв. минимална пенсия от 1 януари (Обновена)

Депутатите приеха на второ четене бюджета на държавното обществен осигуряване за 2021 г.

Сачева: Пенсията от НОИ ще намалява с 9%

Таванът става 1440 лв. от следващата година, така още над 25 хил. ще взимат реалните си пари

Спират пенсиите при злоупотреби 

Съкращават с 1 г. възможността за пенсиониране с трите “златни години”

От 1 януари минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. Така всеки втори пенсионер ще взема минималната пенсия от догодина. С 20% се вдига и таванът, като става 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии се увеличават по швейцарското правило с 5%. По 50 лв. бонус към пенсията ще се получават до края на март. Тези промени в закона за държавното обществено осигуряване приеха окончателно днес депутатите. Дискусиите продължиха малко над 4 часа, но в тях не се включиха народните представители от ГЕРБ.

Максималният осигурителен доход и догодина ще е 3000 лв. Минималното дневно обезщетение за безработица остава 12 лв., а максималното - 74,29 лв. Не се променят и парите през втората година от майчинството - 380 лв. От БСП бяха категорични, че по този начин се ощетяват българските майки когато има демографска криза и липса на места в детските градини.

Не е нормално минималният и максималният размер на пенсиите да се осъвременяват от 1 януари, а останалите пенсии с 5 % при това от 1 юли, обясни от трибуната председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов от ДПС. Следващото предложение, което защити бе коефициентът за всяка година стаж, който се взема при изчисляване на пенсията, да се увеличи от 1,2 на 1,3.  Това е най-естественият и най-нормалният начин за повишаване на всички пенсии с 10 %, при това справедливо чрез осигурителния принос, обясни Адемов. Отхвърлено бе предложението на ДПС майчинството през втората година да се вдигне от 380 на 420 лв.

300 лв. минимална пенсия мина със 141 гласа "за", 3 "против"  и един "въздържал се", но предизвика препирни между опозицията и "Обединените патриоти". Да, днес изпълняваме предизборното си обещание. 3 години депутатите от БСП предлагаха 300 лв. минимална пенсия, а сега казват, че това не е хубаво. Спрете с това лицемерие и подкрепете предложението, призова депутатът от ВМРО Александър Сиди. "Да, но къде в предизборната ви програма е записан, че осъвременяването на минималната пенсия е от 1 януари. Това е мярка за 398 млн. лв. Малко по-скромно с вашите похвали, защото това е за сметка на останалите пенсионери и за сметка на данъкоплатците. Къде чухте, че увеличението на минималната пенсия е лошо? Минималната пенсия трябва да се вдига чрез тежестта на осигурителния стаж, защо го правите изкуствено?", попита депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той обясни, че се дава лош сигнал младите хора, които сега започват своя осигурителен път. С вдигането на минималната пенсия пък повече от половината пенсионери ще са на тази сума, но 2/3 от тях нямат осигурителен принос за тази сума.

Този скеч има цена и този политически тарикатлък струва милиони. Ние не сме против увеличението на минималната пенсия, а да е логично, законно и справедливо, според приноса на всеки един гражданин, обясни депутатът от БСП Весела Лечева. 

БСП имаше свои пакет от промени, с които да се вдигнат пенсии и обезщетения, но те не бяха приети. Този бюджет се имитира, като социален и антикризисен, а всъщност се правят хаотични предизборни разходи, обясни социалистът Георги Гьоков. Даде пример, че дефицитът в НОИ ще стигне 6,2 млрд. лв., но ще остави социалните неравенства. БСП настояваше пенсиите да се преизчислят на база дохода от 2016 г. настоява БСП, като това стане от 1 юли 2021 г. Според разчетите им това ще струва около 800 млн. лв. По този начин ще се свие ножицата между новите и старите пенсии, която става все по-голяма, каза от трибуната депутатката от БСП Весела Лечева. Парите ще дойдат от вдигането на минималната заплата на 720 лв., както и на максималния осигурителен доход на 3900 лв. Вече трета година максималният осигурителен доход ще остане замразен на 3000 лв. Кого пазим така? С нашето предложение приходите в бюджета ще се вдигнат с 380 млн. лв., обясни червеният Драгомир Стойнев. И обясни, че депутатите също се осигуряват на 3000 лв., макар да взимат повече. Депутатите от левицата, обаче нямали нищо против да се осигуряват на реалните си размери, за да покажат, че трябва да се осигуряваш на реалните си пари. Ефектите от вдигането на максималният осигурителен доход, освен повече пари от осигурителни вноски, са и по-високи пенсии и обезщетения. Колкото си по-заможен, толкова по-малък е натискът върху теб, обясни още Стойнев. Сметките му показаха, че при 3000 лв. удръжките са 33%, докато при 6000 лв. те са 16%. Нали сте наясно, че колкото по-богати са хората, толкова п-ниска е данъчно-осигурителната им тежест, попита управляващите съпартиецът му Гьоков.

Минималното обезщетение за безработица пък вместо 12 лв. на ден да стане 17,50 лв., а максималното - от 74,29 на 102,85 лв. Майчинството през втората година да стигне 650 лв., е друго предложение на БСП, което бе отхвърлено.

Сред останалите промени са и нови правила за проверка. Така до 6 месеца ще се спира изплащането на пенсии и обезщетения при фалшив документ. Ако след проверка се докаже, че всичко е наред, парите се възстановяват. Ако се установят фалшиви документи, ще се подава сигнал до прокурор и пенсията ще бъде спряна. Изплащането ще се възстановява след приключване на наказателното производство. Сега пенсията може да бъде спряна само след окончателно решение на съда. Променя се и Наказателният кодекс и всеки, дал фалшив документ за пенсия, е заплашен от затвор от 2 до 8 г. Предвидена е глоба от 1000 до 5000 лв. Досега това се прилагаше само за измами с държавния бюджет.

До 60 работни дни неплатен отпуск ще се признават за осигурителен и трудов стаж.

Парите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 г., ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021. Занапред за основната пенсия на осигурените във втория стълб да се взема предвид участието на държавата като осигурител в периода 2009-2015 г., когато тя поемаше 12% от осигуровката, одобри комисията. Това според управляващите ще свали коефициента на намаление до под 10%. И тук опозицията имаше забележки. Нужна е справедлива и ясна редукция на пенсиите, така че да не се залага бомба и да няма ощетени, обясни от трибуната червената депутатка Виолета Желева. Според нея само на експертите от НОИ ще е ясно как това ще се отрази финално на пенсиите, но не и на обикновения човек.  Всички, които са пропуснали 5-годишния срок да прехвърлят в НОИ парите си за втора пенсия, ще могат да го направят от 1 януари до 30 юни 2021 г.

Пожизнени инвалидни пенсии пък ще се дават само на хората, които са се пенсионирали по общите правила за трета категория. Хората, които имат възрастта, но не и нужните години работа, ще трябва редовно да ходят на ТЕЛК за правото на инвалидна пенсия или добавка.

Година по-малко обаче ще важи правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. Вместо до началото на 2023 г., тази опция да е възможна до 1 януари 2022 г., залагат управляващите. След тази дата пенсиите вече ще се изчисляват само от осигурителния доход след 2000 г. Двойната формула трябваше да важи до 2023 г., защото тогава ще намалее значително делът на хората, за които старата формула с 3-те “златни години” е по-изгодна.

Искам да изкажа благодарност към онези, които подкрепиха бюджета. От 1 януари 770 хил. пенсионери с минимални размери ще получат увеличение с 20%. Увеличението на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се отрази благоприятно на доходите на още около 230 хил. пенсионери, които към 2020 г. получават пенсия над минималния размер на съответния вид.  От 1 януари максималната пенсия става 1440 лв., така  25 600 души ще получават реалният си размер на пенсиите си. От увеличението с 5 % от 1 юли ще бъдат засегнати над 2,1 млн. пенсионери. искам да отбележа, че то е 5% при инфлация от 2,1% за 2021 г., каза в края на гласуването социалната министърка Деница Сачева. Според нея тези политики, заедно с бонуса от 50 лв. към пенсиите за януари, февруари и март, ще се отрази по-благоприятно за някои пенсионери от преизчислението на пенсиите. 

Редукцията на основната пенсия за родените след 1959 г., които се осигуряват в универсален фонд, ще падне до 9%. Заради включването на участието на държавата като осигурител с 12% между 2009-2015 г., то ще намалее от 20 на 16%, а с включването само на осигурителния доход с реално направени осигуровки ще падне на 9%, обясни социалната министърка.

Солидарността е била и винаги ще бъде водещ приоритет в пенсионната система, каза още трибуната Сачева. Тя припомни, че правителството е имало намерение да вдигне максималният осигурителен доход на 3200 от  догодина, но след консултации със социалните партньори се е стигнало до решението той да остане замразен. В условията на несигурна икономическа среда не е добре да се увеличават разходите за труд без да е налице увеличение на производителността на труда, коментира министърът. Така ще бъдат подкрепени високотехнологичните предприятия и ще останат повече пари в компаниите, но и в хората, каза още тя.

Припомни, че минималното обезщетение за безработица се  е вдигнало от 9 на 12 лв. от 1 октомври. И обясни, че минималната заплата то догодина ще е 650 лв. Не е ли по-добре, ако въобще да не се налага на тези хора да ползват обезщетения за безработица. Не е ли по-добре за работниците и служителите да са на работните си места. Точно за тази цел са осигурени 300 млн. лв. за засегнатите от кризата предприятия, защити разчетите Сачева.

За пореден път обясни, че България е една от страните с най-дълго майчинство - 410 дни. Увеличението до минималната заплата през втората година пък можело да доведе до по-високи доходи от работещите родители, на които им се одържат вноски. Вероятно ще хора, които ще се съгласят с това, но по-вероятно е да има повече несъгласни, каза още Сачева. 

Най-четени

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

Най-големи проблеми в бъдеще ще има масовият туризъм Вече е ясно, че туризмът е сред най-силно пострадалите от пандемията индустрии в световен мащаб, дори по всяка вероятност ще се окаже с най-големия възможен срив. Според скорошен доклад на световната организация по туризъм към ООН 2020 г. е върнала този отрасъл с 30 години назад – в 1990 г

Големите вериги без касови бележки на хартия

Големите вериги без касови бележки на хартия

До седмица ще са готови новите правила за електронната търговия, ще променят закони и наредби В големите вериги и други търговски обекти с висок оборот вероятно ще се премахнат хартиените касови бележки. Електронни касови бележки вместо хартиени да издават големите вериги, както и други обекти с висок оборот и много заети в тях

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Продажбите на наши продукти във веригите за 2020 г. ще минат 2 милиарда лева Месото в супермаркетите у нас почти изцяло е българско, докато плодовете и зеленчуците са главно вносни. В една от веригите свинското и телешкото са 100% от наши производители, а в друга пилешкото е само от България, а телешкото е 99% родно

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Правителството увеличава месечната заплата на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Галя Димитрова. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет в сряда. Увеличението е свързано с повишаване на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г., е записано в съобщението на правителството

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Най-скъпоплатеният актьор в Холивуд ѝ благодари и ѝ пожела весели празници Колко българи могат да се похвалят, че най-скъпоплатеният актьор в Холивуд - Дуейн Джонсън - Скалата, им благодари, при това пред милионите си почитатели? Май е само един - журналистката Полина Маринова. Тя пише статия за него в сайта си The Profile

Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Спасителният план за 1,9 трлн. долара на новия президент на САЩ Джо Байдън е свързан с колосална по размерите си сума, но освен това и ще бъде от помощ на абсолютно всички американски фирми, които гарантират заетостта на служителите си. Това коментира бившият финансов министър Симеон Дянков, цитира думите му Би Ти Ви

Американски учени доказаха, че щастието все пак се
купува

Американски учени доказаха, че щастието все пак се купува

Американски учени доказаха, че чувството за благополучие с увеличава с нарастване на доходите, независимо колко богат е човек, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.  Специалистите от университета на Пенсилвания са анализирали 1 725 994 отговора за благополучието, дадени от 33 391 американски пълнолетни

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

"Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Основните задачи на българското правителство по пътя към постигането на тази цел са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по Пътната карта след присъединяването на българския лев към ERM II, считано от 10 юли 2020 г

Николова: Обсъждаме ресторантите да отворят при условията на тези в хотелите

Николова: Обсъждаме ресторантите да отворят при условията на тези в хотелите

Обсъжда се възможността всички ресторанти да отворят при условия, в които в момента работят ресторантите в хотелите. На следващото заседание на Националния оперативен щаб в четвъртък допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова

Нови рекорди на борсата, износът на
ток с 3026,55% нагоре

Нови рекорди на борсата, износът на ток с 3026,55% нагоре

Заради пълните водоеми има 137% увеличение на производството от вецове Пореден рекорд регистрира енергийната борса на 13 януари в продажбата на ток. На платформата “Ден напред” бяха сключени сделки за близо 70 хил. мегаватчаса, или товар със средна мощност 2914 мегавата, което е повече от тази на АЕЦ “Козлодуй”

Най-коментирани

Заведенията готвят гражданско неподчинение и протест, отварят на 1 февруари

Заведенията готвят гражданско неподчинение и протест, отварят на 1 февруари

Ако решението на щаба и правителството в четвъртък не е в интерес на бранша и не кореспондира с нашите искания, преминаваме към ефективни стачни действия. Това пишат в обща позиция Българската асоциация на заведения и Сдружението на заведенията в България. "Тяхната форма е в процес на обсъждане, но не изключваме, както организиране на протест

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

Най-големи проблеми в бъдеще ще има масовият туризъм Вече е ясно, че туризмът е сред най-силно пострадалите от пандемията индустрии в световен мащаб, дори по всяка вероятност ще се окаже с най-големия възможен срив. Според скорошен доклад на световната организация по туризъм към ООН 2020 г. е върнала този отрасъл с 30 години назад – в 1990 г

Полша "внася" лекари от Източна Европа

Полша "внася" лекари от Източна Европа

Властите в Полша издадоха днес лицензи по опростена процедура на петима лекари от Беларус и Украйна, тъй като страната изпитва недостиг от медицински персонал заради пандемията, предаде ДПА. Лицензите са издадени съгласно приети в края на миналата година промени в законодателството за признаването на лекарски права на граждани от страни извън ЕС

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова - главният редактор на новините в Би Ти Ви, напуска телевизията, научи "24 часа". Тя е заявила намерението си пред новото ръководство веднага след освобождаването на Венелин Петков в края на миналата година. Тръгва си сега, след като е уточнила и последните подробности с Антон Хекимян, новия директор на новините

Подкрепиха увеличение на заплатите на работниците във ВиК

Подкрепиха увеличение на заплатите на работниците във ВиК

Министър Петя Аврамова и ръководството на държавната компания подписаха споразумение с браншовия синдикат за партньорство за решаване на проблеми в отрасъла, съобщиха от МРРБ. На среща с ръководството на Национален браншов синдикат „Водоснабдител“ - КНСБ и „Български ВиК холдинг“ ЕАД бе подписано споразумение

Шофьори без е-винетка плащат глоби и в пунктовете за продажбата им

Шофьори без е-винетка плащат глоби и в пунктовете за продажбата им

Компенсаторни такси вече могат да се плащат и в пунктовете на националните доставчици на услуги, където се заплащат пътни такси. Дружеството „Интелигентни трафик системи“ АД успешно премина интеграцията със системата на Агенция „Пътна инфраструктура“ и получи правото да събира компенсаторни такси. Другият партньор на Агенция „Пътна инфраструктура“

Сачева: Досега 40 920 служители искат компенсиране с по 24 лева на ден

Сачева: Досега 40 920 служители искат компенсиране с по 24 лева на ден

До края на месеца бюрата по труда ще работят допълнително, за да бъдат изплатени всички компенсации за декември на работниците от затворените бизнеси. Това съобщава министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в профила си във фейсбук. Служителите на Агенцията по заетостта ще се включат освен в обработката на получените при тях

Петя Аврамова: Нямаме информация да предстоят съкращения във ВиК

Петя Аврамова: Нямаме информация да предстоят съкращения във ВиК

Над 543 млн. лв. са инвестициите на ВиК операторите от 2014 г. до 2019 г. ВиК операторите са направили капиталови инвестиции за над 543 млн. лв. в периода 2014-2019 г. в рамките на своите утвърдени от КЕВР програми. Отделно в същия период от МРРБ са вложени 253 млн. лв. във ВиК проекти. От тях 155 млн. лв. са от държавния бюджет и 98 млн. лв

Заведенията в България излизат на протест на 27 януари пред Министерски съвет

Заведенията в България излизат на протест на 27 януари пред Министерски съвет

Сдружението на заведенията в България и Асоциацията на заведенията в България организират протест на 27 януари пред Министерски съвет. Протестът е под надслов „Марш към свободата”, става ясно от фейсбук страниците на организациите . По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че за заведенията и търговските центрове в моловете ще се решава в края

Може ли "Гугъл" да "ремонтира" новинарския бранш, за чието разбиване допринесе ?

Може ли "Гугъл" да "ремонтира" новинарския бранш, за чието разбиване допринесе ?

Технологичният гигант "Гугъл" предлага да плаща на някои европейски издатели за тяхното съдържание. Само че, за да ги спечели, може би трябва да направи нещо повече. Иновацията, която превърна "Гугъл" и "Фейсбук" в огромни машини за пари, не беше търсенето в интернет, нито социалното свързване на потребителите

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова - главният редактор на новините в Би Ти Ви, напуска телевизията, научи "24 часа". Тя е заявила намерението си пред новото ръководство веднага след освобождаването на Венелин Петков в края на миналата година. Тръгва си сега, след като е уточнила и последните подробности с Антон Хекимян, новия директор на новините

Веригите: Готвят промени на закон, които ще затруднят търговията

Веригите: Готвят промени на закон, които ще затруднят търговията

Становището на Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява някои от най-големите търговци на дребно у нас, е, че публикуваният на 21 декември 2020 г. в Портала за обществени консултации на Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) съдържа редица сериозни промени

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън (Видео)

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън (Видео)

„Освен голямото разделение в обществото, което ще изисква по-продължителен период, за да могат да се намерят правилните решения, другото голямо предизвикателство е пандемията от коронавирус”. Тях определи като основни предизвикателства пред новата американска администрация посланикът на страната ни в САЩ Тихомир Стойчев пред NOVA

1/3 от магазините на търговска улица в Пловдив отидоха в историята

1/3 от магазините на търговска улица в Пловдив отидоха в историята

- Има и предприемчиви - отвориха три нови обекта за чай и билки - Все още се държат тези за сватбени подаръци, хората не са спрели да се женят Една трета от магазините на оживената търговска улица "Христо Г. Данов" в Пловдив затвориха, показа репортерска проверка. Помещенията са опразнили 26 обекта от общо 75

Газовият котлон и туристическата раница – задължителни за вашата екскурзия сред природата

Газовият котлон и туристическата раница – задължителни за вашата екскурзия сред природата

Къмпингуването е една от любимите дейности на семействата, които искат да прекарат повече време заедно, близо до природата. На планина или на море, на палатка или каравана, със сигурност това е едно от най-приятните преживявания. За хората, които обичат да ходят на къмпинг, не е тайна, че правилното оборудване е едно от най-важните неща

Средният осигурителен доход за ноември е 1099,10 лева

Средният осигурителен доход за ноември е 1099,10 лева

Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за страната за ноември 2020 г. е 1099,10 лв. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.12.2019 г. до 30.11.2020 г. е 1060,85 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения

Не приеха енергийните промени на Рамадан Аталай от ДПС

Не приеха енергийните промени на Рамадан Аталай от ДПС

Депутатите от енергийната комисия отхвърлиха предложенията на Рамадан Аталай от ДПС за промени в Закона за енергетиката, които отнемаха на НЕК ролята на обществен доставчик. Те предвиждаха компанията да не прави микса от електроенергия, която продава на електроразпределителните дружества, а те да си купуват тока от борсата

Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Спасителният план за 1,9 трлн. долара на новия президент на САЩ Джо Байдън е свързан с колосална по размерите си сума, но освен това и ще бъде от помощ на абсолютно всички американски фирми, които гарантират заетостта на служителите си. Това коментира бившият финансов министър Симеон Дянков, цитира думите му Би Ти Ви

VII блок в Козлодуй, без да се спира проектът “Белене” (Обзор)

VII блок в Козлодуй, без да се спира проектът “Белене” (Обзор)

Борисов: След това ще отидем и на VIII блок “След седми ще отидем и на осми реактор, това ще бъде пилотно, да видим как ще върви. Но мисля, че с този доклад, който приемаме днес, това ще е добра стратегия, защото в него има и стъпки, които бързо трябва да се направят”. Това заяви премиерът Бойко Борисов

Фандъкова: Високо ниво на подземните води е вероятната причина за проблема в метрото

Фандъкова: Високо ниво на подземните води е вероятната причина за проблема в метрото

"Екипи от инженери на „Метрополитен“ и строители започнаха демонтажа на релсите в 30-метров участък преди станция „Хаджи Димитър“. Вчера към 18 ч получихме сигнал от дежурния диспечер за надигане на релсовия път. Движението на влаковете беше спряно веднага. При отклонение на релсите над 5 мм се задействат системите за сигурност