Разпродажбата на заведения в Пловдив стремително набира скорост, показват сравнителните данни на най-големите сайтове за имоти у нас. През последните месеци на тезгяха са извадени над 200, като по-голяма част от тях доскоро са били действащи.

„Заради пандемията има засилено предлагане не само на заведения, но и на всякакви търговски площи – магазини, офиси, хотели. Ръстът достига 30% в сравнение с миналата година“, заяви Мария Кушлева, брокер на недвижими имоти в Пловдив.

По думите й пазарът тепърва ще бъде залят от подобни предложения. Локдауните удариха най-тежко общественото хранене, развлекателния бизнес и търговията на дребно. Служителите на редица фирми пък минаха на работа от вкъщи и освобождават офиси.

Кушлева посочва, че много други търговски обекти се готвят да опразнят помещенията си, или вече са се изнесли.

Най-скъпият подобен имот - 1,8 млн. лв., е сградата на рок клуб „Download“ на петдесет метра от Джумаята.

За продан са обявени и три известни заведения от Стария град. Построената през 1864 г. сграда заедно с култовата механа „Алафрангите“ със 120 места се предлага за 1,1 млн. лв.

Друга възрожденска къща, превърната в семеен хотел с ресторант - „Тракийски стан“, е на цена от 1,38 млн. лв. Продава се и любимото кафене на Петко Р. Славейков - „Старинно“ срещу 462 хил. лв. В него писателят е сядал всяка сутрин на кафе и раздумка, докато е бил учител в Мъжката гимназия на Пловдив през 1881-1883 г.

Редица от заведенията се продават заедно с обзавеждането и новите собственици биха могли веднага да започнат работа. Търсят се нови собственици на ресторанти, барове, дискотеки, нощни клубове, сладкарници, заведения за бързо хранене и други във всички квартали. Допълнително започнат да се появяват и имоти на фирми, минаващи през процедури по несъстоятелност.

В регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители на търг са обявени три ресторанта от доскоро популярната в Пловдив верига пицарии „Верди“. Те се продават за 532 000 лв., 512 000 лв. и 294 400 лв.

„За съжаление в момента липсва пазар за заведенията и търговските площи заради общата несигурност. Сделки почти не се сключват. Няма и желаещи да ги наемат. Затова и търговските имоти се трупат“, допълва Кушлева.

Пазарът на имоти в града се възстанови след 25-процентния спад при пролетния локдаун и отбеляза ръст на сделките през лятото и началото на есента, но клиентите вече са пренасочили интереса си.

“Хората търсят най-вече сигурност. Купуват се най-вече апартаменти и къщи, понякога с инвестиционна цел. При това вече доста рядко се ползват банкови кредити за жилище. Купувачите предпочитат да плащат в брой“, подчертава Мария Кушлева. Рок клуб "Download" се продава за 1,8 млн. лв.

Рок клуб "Download" се продава за 1,8 млн. лв.
"Тракийски стан" си търси нов собственик срещу 1,38 млн. лв.
"Тракийски стан" си търси нов собственик срещу 1,38 млн. лв.
"Старинно" - любимото кафене на Петко Р. Славейков, се продава за 462 хил. лв.
"Старинно" - любимото кафене на Петко Р. Славейков, се продава за 462 хил. лв.