Двама от всеки петима българи нямат своя собствена стая

41,1% от българите, или двама от всеки петима, са посрещнали началото на пандемията от коронавирус в пренаселено жилище. Това съобщи Евростат, позовавайки се на данните за стандарта на живот за 2019 г.

Този резултат отрежда на България трето място в ЕС след Румъния, където почти половината от населението - 45,8%, живее натясно, и Латвия с 42,2%.

Любопитното е, че на другия полюс са три островни държави - Кипър, Ирландия и Малта, където натясно живеят съответно само 2,2, 3,2 и 3,7% от населението. Веднага след тях е Холандия с 4,8%.

Резултатите на България леко се подобряват в сравнение с предходната година. През 2018 г. у нас 41,6% от хората са живеели натясно. В същото време има и немалко българи, които живеят в по-широки жилища, отколкото им е необходимо. Миналата година те са били 11,5% от населението, докато през 2013 г., откогато са първите данни, те са били 9,4%. Но средният за ЕС процент на тези хора през миналата година е бил 32,7%.

Според определението на Евростат пренаселено жилище е това, в което няма минимум една стая за домакинството, една стая за двойка в домакинството, една стая за всеки над 18-годишна възраст и една стая за всеки двама души от един и същ пол на възраст между 12 и 17 години и една стая за две деца под 12-годишна възраст.

Данните на Евростат са от ежегодното проучване за стандарта на живот и социалното включване и са вземани на анкетен принцип. В България например в това проучване участват 8000 домакинства и 17 хиляди души. Те не се получават от простото разделяне на жилищния фонд на броя на населението и по този начин се елиминира факта, че жилищната площ у нас е много голяма, но неравномерно разпределена - в селата и малките градове жилищата пустеят за разлика от тези в столицата и големите градове.