И в пандемията НАП събра с 1,1 млрд. лв. повече от налози 

2020 е година на данъчната солидарност, определи я шефката на
агенцията Галя Димитрова

Близо 25 милиарда лева е събрала Националната агенция за приходите през 2020 г. Сумата е с над 700 млн. лв. повече от планираното в бюджета и с 1,1 милиарда лева над резултатите от 2019 г. Това отчетоха от НАП в първите работни дни на тази година.

Въпреки икономическите трудности бизнесът и гражданите са внасяли добросъвестно дължимите данъци и осигуровки, подчертават от приходната агенция. Според експертите ѝ тенденцията за 5% ежегоден ръст на постъпленията в хазната се е запазил.

14 млрд. лв. са общо постъпилите суми от данъци. От тях над 2,6 млрд. лв. са внесени от фирмите за корпоративни данъци. 3,7 млрд. лв. пък са платили гражданите като данък върху доходите си. Традиционно, най-голямата сума е влязла от данък добавена стойност - 7,6 млрд. лв., показват данните.

10,6 млрд. лв. пък са внесените суми от осигуровки, а разпределението на този ресурс е - 6,3 млрд. лв. за държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лв. здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лв. допълнително задължително пенсионно осигуряване.

“2020-а освен всичко друго се оказа и година на ясно изразена данъчна солидарност. Някои икономически сектори бяха тежко засегнати, други преживяха подем, но общото е, че независимо от трудностите бизнесът и гражданите коректно спазваха ангажиментите си към бюджета. Ценим високо това”, коментира рекордните приходи изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.

Въпреки добрата събираемост на данъците тази година бюджетът ще завърши с дефицит от 3,6 млрд. лв. Причината са извънредните разходи, направени за борба с последствията от пандемията.

Приходите, помощите и даренията за 2020 г. се очаква да бъдат 44,2 млрд. лв., а раходите - 47,8 млрд. лв.