Въвеждат PCR за влизащи от петък

Учените, които съветват британското правителство за пандемията, настояха да се увеличи от два на три метра дистанцията, която хората трябва да спазват заради коронавируса, и да затегнат някои от националните ограничения. Причината е, че много хора опитват да заобикалят правилата, като си правят дълги разходки с представители от други домакинства или пък ходят да пазаруват, за да си говорят, което увеличава риска от предаване на вируса.

Според учените правителството трябва да въведе допълнителни мерки и полицията да стане по-активна при налагането им чрез глобяване на нарушителите, тъй като предприетите до момента ограничения не дават резултат срещу новия по-заразен щам. Броят на положителните тестове е трайно над 50 хиляди на ден и починалите се увеличават.

Проучване показа, че заради COVID извънредните смъртни случаи във Великобритания са стигнали най-високо ниво след Втората световна война. През миналата година са починали 697 000 души, което е с 91 хиляди повече от средния брой за последните 5 г. При това изследването е направено само въз основа на данните до ноември.

По този показател Обединеното кралство се нарежда на едно от първите места в света, което все по-остро поставя въпроса какво се обърква в предприеманите от него мерки за справяне с пандемията, че те не дават резултат като в европейските страни и дори САЩ.

Премиерът Борис Джонсън също бе заподозрян, че нарушава правилата, след като бе сниман да кара колело на 10 километра от резиденцията си. Наложи се правителството да излезе със специално разяснение, че това е допустимо, както и че човек може да си почине за кратко по време на спорт, след като се разрази скандал с арестувана жена, която седи на пейка.  Британски полицаи арестуват жена, седяла на пейка край морето без маска в Бърнмаут.
СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Британски полицаи арестуват жена, седяла на пейка край морето без маска в Бърнмаут. СНИМКА: ИНСТАГРАМ

От 4 часа в петък от влизащите в Обединеното кралство ще се изисква отрицателен PCR или друг тест с над 97% чувствителност към коронавируса. Пристигащите от страни, които са извън договорените зелени коридори за полети, каквато е България, подлежат и на 10-дневна карантина.