Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

  • 0
authorАвтор: 24 часа

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Българските доставчици на всяка от веригите са между 160 и 600 фирми.

Продажбите на наши продукти във веригите за 2020 г. ще минат 2 милиарда лева

Месото в супермаркетите у нас почти изцяло е българско, докато плодовете и зеленчуците са главно вносни. В една от веригите свинското и телешкото са 100% от наши производители, а в друга пилешкото е само от България, а телешкото е 99% родно.

За цялата категория “Месо и месни продукти” българска е 70% от стоката в “Билла”, “Кауфланд”, “Лидл”, “Фантастико”, “ПроМаркет” и “Т Маркет”, показва анкета, проведена сред членовете на Сдружението за модерна търговия. Българско обаче е само прясното месо във веригите. Почти изцяло преработвателите ползват вносно за производството на колбаси. Все още няма официални данни за 2020 г., но средногодишно над 60% от потреблението в месопреработката като цяло се задоволяват от външни суровини. Единствено при овчето месо вносът е пренебрежимо малък. Но при най-масовото - свинското, българското производство е едва 1/3 от нужните количества и

почти 150 000

тона се внасят

Затова и българското месо свършва още като разфасовки и кайма, но е предпочитано от потребителите и веригите твърдо залагат на него.

До някаква степен очаквано се оказва, че делът на българските плодове и зеленчуци в супермаркетите е най-нисък в сравнение с останалите основни категории храни. В 6-те вериги нашият зарзават е средно само 44%. От сдружението обясняват това с географското положение на България и че у нас се произвеждат само част от плодовете и зеленчуците, които хората харесват и биха искали да купят. Освен това заради климата в страната ни има ясно изразена сезонност при отглеждането на зарзават. Затова през лятото делът на българските плодове и зеленчуци нараства значително и в две от веригите дори надвишавал 70 на сто, но за цялата година е значително по-нисък.

Категоричен лидер по български стоки във веригите е категорията “Хляб и хлебни продукти”. Според резултатите от проучването на Сдружението за модерна търговия 73% от асортимента са доставяни от наши хлебопроизводители. В една от веригите хлебните изделия са 100% български. Отбелязва се, че през миналата година всички вериги са предложили нови продукти като прясно изпечен хляб и замразени хлебни изделия като пърленки, земели, питки и кроасани.

Млечните продукти традиционно също са сред най-добре представените български храни в големите вериги. Те държат 69% от асортимента. При млечните продукти се наблюдава и

ръст от 5% на

дела на нашите

продукти

в сравнение с година по-рано.

Данните от анкетата показват, че като цяло почти 65 на сто от изделията в основните хранителни категории са български. Те се доставят от между 160 и 600 родни доставчици, с които работи всяка от шестте компании. Сред тях има както големи български фирми, така и малки регионални производители.

6-те вериги, членове на Сдружението за модерна търговия, държат 40% от пазара на бързооборотните стоки и имат почти 500 магазина в цяла България. За 8-те месеца на миналата година между март и октомври те са сключили 368 нови договора с български доставчици на храни. За този период шестте вериги са реализирали родна продукция за над 1,1 млрд. лв. Очакванията са продажбите да минат 2 млрд. лв. за цялата 2020 г.

През миналата година веригите проведоха редица инициативи в подкрепа на родното производство в периода на пандемията. Например “Лидл”, “Билла” и “Т Маркет” организираха фермерски пазари пред магазините си. “Кауфланд” въведе обозначаване на всеки регионален продукт с кафяво сърце с текст “От нашия регион”.

Всичко това е продължение на последователната дългогодишна политика на водещите ритейлъри у нас за подкрепа на родното производство и за популяризиране на българските продукти, казват от Сдружението за модерна търговия. Например “Билла” от години работи с български земеделски производители, с които развива собствените брандове “Градините на “Билла” и “Българска ферма”. Компанията

добави към

асортимента си

нови 16 вида мед

от регионални производители. “Лидл” лансира серията “Родна стряха”, която е съставена 100% от български стоки, а през годината предложи органични вафли, чипсове и рибни специалитети, както и изкупи големи количества боровинки, малини и други сезонни плодове. През 2020 г. “Кауфланд” също представи собствена марка, съставена изцяло от български продукти - “Брей!”, както и за прясно месо “Шеф Месар” с проверено качество от TUV Nord България. Под тези наименования се предлагат над 80 родни продукта от 30 производители. Освен това “Кауфланд” и “Лидл” подпомагат сертифицирането на земеделци по стандарта Global G.A.P., а “T Маркет”, “Фантастико” и “ПроМаркет” залагат приоритетно на български асортимент в категории като месни и млечни продукти и хлебни изделия.

Българското производство беше подкрепено с маркетингови кампании и специални щандове. “Билла” закупи 67 витрини за регионални и фермерски млечни продукти за близо 300 хил. лв. и организира фермерски пазари на паркинга на магазина в квартал “Младост” в София в сътрудничество с фондация “Биоселена”. “Кауфланд” развива мрежа от фермерски щандове на територията на свои хипермаркети, на които се предлага

продукцията на

над 20 семейни

мандри

и малки ферми. Компанията разработи и специално хартиено приложение за регионални продукти към седмичната брошура с включени специални цени за тях. “Лидл” пък проведе маркетингови акции с нови български доставчици на агнешко месо за Великден и Гергьовден, в резултат на което реализира близо 230 тона месо. Стартира също мащабна маркетингова кампания “Любимото идва при нас от цяла България”, която представя български продукти и техните производители. Компанията предложи на свои български доставчици - земеделски производители, временна ликвидна подкрепа чрез намаляване на срока на плащане до 7 дни. “Лидл” организира фермерски пазари за малки регионални земеделски производители на 8 локации в София, Варна и Бургас.

Подкрепата на търговските вериги доведе до запазване и дори до ръст на бизнеса на много български производители. Участниците в анкетата на Сдружението за модерна търговия обаче посочват и някои предизвикателства пред въвеждането на родните продукти в асортимента. Според “Билла” те са предимно от организационен характер, тъй като веригите поддържат високи стандарти за допускане на продукти до рафтовете им, а на моменти това е било трудно за доставчиците заради усложненията, породени от коронавируса. Имало е забавяния и при комуникацията с представители на местните бизнеси.

Според “Лидл” основните проблеми са липсата на сертификати на производствените бази и недостатъчната гъвкавост при количества и доставки до централен склад. Освен това веригата се е сблъскала с нежелание за съвместна работа от страна на някои доставчици. Според “Лидл”, за да бъдат по-конкурентни в бъдеще, българските производители ще трябва да инвестират в осигуряване на постоянно качество при производството на различните партиди, в машини и оборудване за пакетиране и сортиране на стоката и в организиран транспорт за доставка до централните складове.

Етикет за храни от щастливи

животни предлага Брюксел

ЕК да представи предложение за общ за всички страни етикет за храни, произведени по надвишаващи стандартите за хуманно отношение към животните. Това е част от заключенията на Съвета на министрите на земеделието от ЕС, приети на последното им заседание в Брюксел в края на 2020 г. Както “24 часа” писа, предложението на Германия в началото на председателството им на ЕС беше подкрепено от българския министър Десислава Танева, но само ако етикетът е хармонизиран и общ.

В момента специално означение в ЕС имат само яйцата от щастливи кокошки. Сега идеята е подобно етикетиране да има и за мръвката от щастливи свине и телета. 

Вносният чесън и 

олиото поскъпнаха 

най-много през 2020 г.

24,5% ръст на цената на сиренето от палма

Вносният чесън се оказва най-поскъпналият продукт през изминалата 2020 година. Неговата цена е с цели 60,6% по-висока в последната седмица на декември спрямо първата на януари, показват изчисления на “24 часа” по данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Веднага след чесъна е олиото, което е поскъпнало с 35,6%. Пластмасова бутилка от 1 л вече струва средно 2,70 лв. на едро заради слабата реколта от слънчоглед след сушата през лятото и рекордно високите му цени на международните пазари. По данни на Софийската стокова борса поскъпването на олиото по света е с 32% през 2020 г., докато у нас цената според сключените сделки е с 23 на сто нагоре.

Значителен ръст в годината на пандемия отбелязва и сиренето менте от растителни мазнини - с 24,5 на сто. Най-често при него млякото е заменено от палма, но трудностите с логистиката покрай коронакризата доведоха до сериозно оскъпяване. Почти двойно по-малко е повишението на цената на истинското краве сирене - 13,8%. Кашкавалът пък е поскъпнал със символичните 1,2 на сто за цяла година.

Варивата, които се търсиха най-много при първоначалното запасяване с продукти през март, също са сред поскъпналите продукти през 2020 г. Оризът е нагоре с 18,5%, а цената на зрелия фасул е скочила с 15,8 на сто. Само лещата се е продавала на абсолютно същата цена. В следващите седмици обаче се очаква оризът да поевтинее в магазините, след като борсовите му цени се върнаха на нивата от януари 2020 г.

Разнопосочни са движенията при основните плодове и зеленчуци. Докато зелето е сложило близо 1/3 върху цената си до средно 67 ст./кг на едро, лимоните са с най-голям спад - в края на годината те са се продавали с 21,9 на сто по-евтино, в сравнение с миналия януари. С почти 10% са паднали цените и на бананите - на едро са били под 2 лв./кг около Нова година. След като през лятото ябълките бяха сред най-поскъпналите плодове, те завършиха годината дори със спад от 4,3 на сто. Надолу са цените и на оранжерийните домати и краставици - съответно с 12,2 и 7,1 на сто.

Като цяло повечето храни останаха със стабилни цени през изминалата турбулентна година. След първоначалните опити за спекулации с някои от плодовете и зеленчуците през март като например лимони и джинджифил впоследствие бързо пазарът и потребителското търсене регулираха цените.

Най-четени

Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Спасителният план за 1,9 трлн. долара на новия президент на САЩ Джо Байдън е свързан с колосална по размерите си сума, но освен това и ще бъде от помощ на абсолютно всички американски фирми, които гарантират заетостта на служителите си. Това коментира бившият финансов министър Симеон Дянков, цитира думите му Би Ти Ви

Американски учени доказаха, че щастието все пак се
купува

Американски учени доказаха, че щастието все пак се купува

Американски учени доказаха, че чувството за благополучие с увеличава с нарастване на доходите, независимо колко богат е човек, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.  Специалистите от университета на Пенсилвания са анализирали 1 725 994 отговора за благополучието, дадени от 33 391 американски пълнолетни

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова - главният редактор на новините в Би Ти Ви, напуска телевизията, научи "24 часа". Тя е заявила намерението си пред новото ръководство веднага след освобождаването на Венелин Петков в края на миналата година. Тръгва си сега, след като е уточнила и последните подробности с Антон Хекимян, новия директор на новините

Веригите: Готвят промени на закон, които ще затруднят търговията

Веригите: Готвят промени на закон, които ще затруднят търговията

Становището на Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява някои от най-големите търговци на дребно у нас, е, че публикуваният на 21 декември 2020 г. в Портала за обществени консултации на Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) съдържа редица сериозни промени

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън (Видео)

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън (Видео)

„Освен голямото разделение в обществото, което ще изисква по-продължителен период, за да могат да се намерят правилните решения, другото голямо предизвикателство е пандемията от коронавирус”. Тях определи като основни предизвикателства пред новата американска администрация посланикът на страната ни в САЩ Тихомир Стойчев пред NOVA

Николова: Обсъждаме ресторантите да отворят при условията на тези в хотелите

Николова: Обсъждаме ресторантите да отворят при условията на тези в хотелите

Обсъжда се възможността всички ресторанти да отворят при условия, в които в момента работят ресторантите в хотелите. На следващото заседание на Националния оперативен щаб в четвъртък допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова

Министър Ангелов в Бургас: Ваксинацията на учителите се отлага за известно време

Министър Ангелов в Бургас: Ваксинацията на учителите се отлага за известно време

Над 30 % от учителите в областта искат  да се ваксинират, близо 40 % са желаещите  в социалните домове, съобщи  в Бургас преди минути здравният министър д-р Костадин Ангелов. Той каза още, че е създадена организация за ваксинирането им, но то най-вероятно няма да започне тази седмица както е било планирано

1/3 от магазините на търговска улица в Пловдив отидоха в историята

1/3 от магазините на търговска улица в Пловдив отидоха в историята

- Има и предприемчиви - отвориха три нови обекта за чай и билки - Все още се държат тези за сватбени подаръци, хората не са спрели да се женят Една трета от магазините на оживената търговска улица "Христо Г. Данов" в Пловдив затвориха, показа репортерска проверка. Помещенията са опразнили 26 обекта от общо 75

ЧЕЗ Прага: Сделката с "Еврохолд" ще приключи в първата половина на годината

ЧЕЗ Прага: Сделката с "Еврохолд" ще приключи в първата половина на годината

В момента чакаме да получим документи от КЕВР за разрешението им "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение България" и след това ще продължим със следващите стъпки за финализиране на сделката.  Това каза за "24 часа" говорителката на ЧЕЗ в Прага Алис Хоракова по повод решението на Комисията за енергийно и водно регулиране да разреши на ЧЕЗ - Прага да

Швейцарци купуват от “Енел” вятърни
централи у нас

Швейцарци купуват от “Енел” вятърни централи у нас

Швейцарската фирма МЕТ може да купи 14 вятърни парка на “Енел”, които са с мощност 42 мегавата. Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката, след като не видя в нея антиконкурентни ефекти. Чрез дружеството “МЕТ Ринюъбълс” се купува “Енел Грийн Пауър България, собственост на италианската “Енел”

Най-коментирани

Заведенията готвят гражданско неподчинение и протест, отварят на 1 февруари

Заведенията готвят гражданско неподчинение и протест, отварят на 1 февруари

Ако решението на щаба и правителството в четвъртък не е в интерес на бранша и не кореспондира с нашите искания, преминаваме към ефективни стачни действия. Това пишат в обща позиция Българската асоциация на заведения и Сдружението на заведенията в България. "Тяхната форма е в процес на обсъждане, но не изключваме, както организиране на протест

Утре започва масовото тестване на учителите

Утре започва масовото тестване на учителите

Утре стартира масово тестване на учителите. Мащабното изследване с бързи антигенни тестове ще се извършва на етапи, като тестването е безплатно и доброволно. По-малко от половината от учителите и непедагогическият персонал в училищата обаче са пожелали да дадат проби за наличие на вируса. Тестването на учителите цели да се открие скритата

Барове и дискотеки отварят през април (Обзор)

Барове и дискотеки отварят през април (Обзор)

- Ресторантите - още през февруари, ако продължим да удържаме разпространението на вируса, потвърди проф. Кантарджиев - Може да преговаряме и за руската ваксина - За първи път две поредни седмици България е с под 100 заразени на 100 хил. население - На всеки 20 минути да се проветрява Маските и дистанцията остават

Полагат тръбите на "Северен поток-2" в датски води

Полагат тръбите на "Северен поток-2" в датски води

Тръбополагащият кораб "Фортуна" възобнови строителството на газопровода "Северен поток-2" във водите на Дания. Това съобщи пред медии компанията оператор на проекта Норд стрийм-2 (Nord Stream 2), цитирана от ТАСС. Съдът "Фортуна" започна работа по възобновяването на строителството на газопровода "Северен поток-2" в коридора за строителство във

Сашо Дончев се разделя с “Газпром”

Сашо Дончев се разделя с “Газпром”

“Овергаз” тегли кредит от 117 млн. евро, за да се разплати с руснаците “Овергаз” взема кредит от 117 млн. евро от пет банки, като 100 млн. евро от него са за обратно изкупуване на акции, става ясно от документи в Търговския регистър. От договора за залог, който е от 7 януари, става ясно, че е заложено търговското предприятие “Овергаз мрежи”

Протест на служители от затворени бизнеси заради неполучени помощи пред МС

Протест на служители от затворени бизнеси заради неполучени помощи пред МС

Собственици на фирми, които спряха работа заради коронавируса, както и служители от затворени бизнеси изразиха своето негодувание, като залепиха на вратата на сградата на правителството с надписи „Оставка“ и „Къде са ни парите?“. Протестиращите хвърлиха пред Министерски съвет 25 лева, предава Би Ти Ви

Френски експерт: Китай ще поведе възстановяването на световната икономика

Френски експерт: Китай ще поведе възстановяването на световната икономика

През 2020 г. брутният вътрешен продукт на Китай е надвишил 100 трилиона юана, което е увеличение с 2,3% на годишна база, показаха последните данни на Държавното статистическо управление. Мари-Франсоа Ренар, професор от френския университет Клермон-Оверн и директорът на Института за китайски икономически изследвания (IDREC), смята

Потреблението в Китай ще се възстанови бързо през тази година

Потреблението в Китай ще се възстанови бързо през тази година

Потреблението в Китай ще се възстанови бързо тази година, благодарение на мерките за неговото разширяване и укрепването на икономиката, се посочва в доклад на Китайската търговска камара. Прогнозата е ръстът на продажбите на дребно на потребителски стоки да надхвърли 10 процента през 2021 г. Като един от секторите най-тежко засегнатите от

Лъчезар Борисов: Около 370 млн. лв. ще достигнат до бизнеса през следващите месеци

Лъчезар Борисов: Около 370 млн. лв. ще достигнат до бизнеса през следващите месеци

"Средствата тръгват към бизнеса. От утре започва разплащането за 8163 компании, които са заявили подкрепа от държавата - на стойност 116 млн. лева. Това е по линия на средства от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", разработена заедно с НАП". Това каза пред БНР министърът на икономиката Лъчезар Борисов

През 2020 г. производството на електроенергия в Китай е продължило да нараства

През 2020 г. производството на електроенергия в Китай е продължило да нараства

През 2020 г. производството на електроенергия в Китай се е увеличило, сочат данни на Националното статистическо бюро. То е достигнало 7,42 трилиона киловат часа (kWh), което е увеличение от 2,7% на годишна база, предава радио Китай. Само през декември ръстът е с 9,1 процента в сравнение с предходната година, стигайки до 727,7 милиарда киловатчаса

Сашо Дончев се разделя с “Газпром”

Сашо Дончев се разделя с “Газпром”

“Овергаз” тегли кредит от 117 млн. евро, за да се разплати с руснаците “Овергаз” взема кредит от 117 млн. евро от пет банки, като 100 млн. евро от него са за обратно изкупуване на акции, става ясно от документи в Търговския регистър. От договора за залог, който е от 7 януари, става ясно, че е заложено търговското предприятие “Овергаз мрежи”

Френски експерт: Китай ще поведе възстановяването на световната икономика

Френски експерт: Китай ще поведе възстановяването на световната икономика

През 2020 г. брутният вътрешен продукт на Китай е надвишил 100 трилиона юана, което е увеличение с 2,3% на годишна база, показаха последните данни на Държавното статистическо управление. Мари-Франсоа Ренар, професор от френския университет Клермон-Оверн и директорът на Института за китайски икономически изследвания (IDREC), смята

Потреблението в Китай ще се възстанови бързо през тази година

Потреблението в Китай ще се възстанови бързо през тази година

Потреблението в Китай ще се възстанови бързо тази година, благодарение на мерките за неговото разширяване и укрепването на икономиката, се посочва в доклад на Китайската търговска камара. Прогнозата е ръстът на продажбите на дребно на потребителски стоки да надхвърли 10 процента през 2021 г. Като един от секторите най-тежко засегнатите от

Лъчезар Борисов: Около 370 млн. лв. ще достигнат до бизнеса през следващите месеци

Лъчезар Борисов: Около 370 млн. лв. ще достигнат до бизнеса през следващите месеци

"Средствата тръгват към бизнеса. От утре започва разплащането за 8163 компании, които са заявили подкрепа от държавата - на стойност 116 млн. лева. Това е по линия на средства от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", разработена заедно с НАП". Това каза пред БНР министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Борисов поиска справка за нерегламентираните сметища в страната (Видео)

Борисов поиска справка за нерегламентираните сметища в страната (Видео)

Премиерът Бойко Борисов поиска справка за нерегламентираните сметища в страната. Той заяви, че могат да се заделят пари, за да се изчистят всички и след това контролът да се засили. Това се случи по време на посещението му в Националния координационен център в МОСВ за контрол върху незаконния внос на отпадъци, наблюдение на язовирите и въздуха

Местните данъци и такси в София вече могат да се плащат и онлайн

Местните данъци и такси в София вече могат да се плащат и онлайн

Местните данъци и такси в София могат да се плащат онлайн от днес, а от утре – 25 януари и на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС, е 30 април 2021 г

Как за 10 месеца от безработен можеш да станеш милионер през локдауна?

Как за 10 месеца от безработен можеш да станеш милионер през локдауна?

Освободен от работа британец прави по 12 000 паунда на ден, след като стартира собствен бизнес през локдауна. Само на 20 години Бен Гъливър скоро може да е милионер от онлайн продажби на тренировъчно оборудване и продукти за почистване на зъби. Младият предприемач решава да последва мечтата си и да създаде собствена компания

2022 г.: Бързи и сигурни преводи без по-високи такси

2022 г.: Бързи и сигурни преводи без по-високи такси

До 2024 г. ще се въведат регламенти за криптовалутите и за финтех компаниите Незабавните преводи, при които парите достигат до получателя в рамките на секунди, ще бъдат въведени до края на 2021 г. Ще се прецени необходимостта да се въведе нормативна забрана за тяхното таксуване по-скъпо от стандартните кредитни преводи

Мобилно приложение прави менторството достъпно за всички

Мобилно приложение прави менторството достъпно за всички

Основан от бивша журналистка от онлайн екипа на „24 часа”, Манати Ментор има за цел да направи успеха на всеки професионалист предвидим Знаете ли, че средната ценапо света на програма по бизнес магистратура е 70 000 EUR годишно? Това, което често прави тези програми толкова привлекателни, е аспектът на менторството от връстници и наставничеството

Проект за "Червено знаме" за 120 милиона евро

Проект за "Червено знаме" за 120 милиона евро

В спортната инфраструктура на София министерството на спорта е вложило 35 181 521 милиона лева На "Червено знаме" ще се изгради многофункционална зала с капацитет от 3000 души, допълнително три тренировъчни зали за различни видове спорт, открит и закрит плувен басейн, център за художествена гимнастика, зала за зимни спортове на закрито