Данни от Министерството на търговията на Китай показват, че миналата година реално използваните от страната чуждестранни капитали са достигнали рекордния размер от 999,98 милиарда юана, което е ръст от 6,2%. Това е доказателство, че ентусиазмът на чуждестранните инвеститори към Китай не отслабва и страната продължава да бъде привлекателна дестинация за инвестиции.

През 2020 г. реално използваните чуждестранни капитали в индустрията на услугите е 776,77 млрд. юана, което е увеличение от 13,9%, и заема 77,7% от общите. Не е трудно да се види, че инвестиционната структура на Китай е по-оптимизирана, което е в пълно съответствие с настоящите нужди и посока на китайската икономическа промяна от бърз растеж към висококачествено развитие.

През необикновената 2020 г., глобалните преки чуждестранни инвестиции, които рязко се свиха заради епидемията, Китай запази „нестихващия си чар“ в привличането на инвестиции, за което може да се каже, че са положени огромни усилия.

На първо място, беше постигната стабилност, благодарение на редицата политики и приоритетни правила, които изиграха ключова роля за нейното гарантиране. По време на епидемията от новия коронавирус, китайското правителство въведе редица данъчни, финансови и социално-осигурителни политики, за да помогне както на китайските компании, така и на чуждите да разрешат проблемите. В същото време растежът на инвестициите в Китай е неделима част от по-широкото отваряне на страната. В допълнение, непрекъснато оптимизиращата се бизнес среда също увеличи "популярността" на китайския пазар.

2021 г. е първата година от 14-та петилетка на Китай. Страната ще ускори изграждането на нов модел на развитие, ще продължи да разширява вратите си, ще покани още повече предприятия с чуждестранни инвестиции, за да сподели ползите от развитието си и да продължи да инжектира сила за възстановяването на световната икономика.