Борисов: Държавата излиза от кризата през април, май, юни

До 90 дни неплатен отпуск ще се зачитат за трудов и осигурителен стаж и през следващата година. Това предлагат депутати от ГЕРБ с поправки в Закона за извънредното положение.

Така хората в неплатен отпуск заради коронакризата няма да губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа. Освен това работодателите ще могат да ги задържат по-дълго на работа.

Заради пандемията държавата вече на два пъти удължи срока на неплатения отпуск до 60 дни, като преди това се зачиташе само месец.

Частните съдебни изпълнители да

не могат да

запорират

помощите

от държавата до два месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка, предвижда друго от предложенията. Причината е, че вече има сигнали за налагани запори върху помощта от 24 лв. на ден, подадени от омбудсманката.

България е в началото на плавен ръст на заболеваемостта от COVID-19 и се увеличават пациентите в лечебните заведения. На този етап обаче не се налагат нови ограничителни мерки, бе отчетено на заседание при премиера Бойко Борисов. “Със засилването на процеса на ваксинация и с увеличението на броя на оздравелите българи това е един от начините през април, май, юни държавата вече да излезе от тази криза”, каза той.

“В България прилагаме възможно най-правилните и либерални мерки, колкото и някои да ги оспорват. Нашите лекари и медицински работници много бързо изпълняват протоколите на лечение, затова броят на излекуваните вече почти застигна броя на заразените”, коментира Борисов.

Към 8 февруари общо потвърдените случаи на коронавирус в страната са 223 734, а излекуваните - 193 251. За последната седмица увеличението на болните в лечебните заведения е 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е около 40%, отчете шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Най-ниската стойност на новите случаи бе 80 на 100 000, а в момента е 128. Границата за нови мерки е 200 заболели на 100 хил. души за 14 дни, потвърди по-късно в Кюстендил здравният министър Костадин Ангелов.

“Най-голямата грешка в тази ситуация ще бъде да се подадем на емоция и да вземем неправилни решения. Имаме сили да се справим, разширява се фронтът на ваксинацията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече намаляваме полето на действие на вируса. Така че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично”, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

В момента у нас

няма доказани

случаи на грип

А и на грип Б,

тъй като противоепидемичните мерки дават резултат и основно се разпространява COVID-19, отчете на заседанието проф. Тодор Кантарджиев. Нямало и доказани случаи на латиноамериканския и южноафриканския вариант на коронавируса.

Обсъжда се включването на нови мерки за бизнеса. След разрешение на Министерството на финансите допълнителни 50 млн. лв. са преведени към НАП миналата седмица, за да продължат плащанията към затворените сектори, отчете министърът на икономиката Лъчезар Борисов. В петък правителството е поискало от ЕК продължение на помощта и за февруари.

Министърът е обсъдил с работодателските организации как ще бъдат раздавани още 211 млн. лв. по REACT-EU за оборотен капитал и ликвидна подкрепа на бизнеса. Първата мярка трябвало да стартира до 10 дни. Според Лъчезар Борисов до бизнеса през Българската банка за развитие до момента са стигнали над 300 млн. лв.

Няма да пазят от ваксините на “АстраЗенека” за втора доза 

Така за 2 седмици ще имунизират 300 000 

Включват журналисти, енергетици и полицаи в третата фаза

Всички доставени количества от ваксината на “АстраЗенека” ще бъдат използвани за поставяне на първа доза и от тях няма да се пазят количества за реваксинацията. Това реши в понеделник Националният ваксинационен щаб.

По този начин ще бъдат обхванати повече хора и ще се ускори имунизацията. Според шефа на “Пирогов” проф. Асен Балтов така за 2 седмици могат да бъдат ваксинирани 300 000 души.

Втората доза от “АстраЗенека” да се поставя 10 седмици след първата, препоръча щабът. Окончателното решение е и да няма горна възрастова граница за поставянето на оксфордската ваксина в България, т.е. тя ще може да се прилага за всички над 18 г.

Ваксинационният щаб е решил още на членовете на ЦИК, както и на районните и секционните комисии, с които стартира трета фаза на ваксинационния план, да бъде предложена ваксината на “Пфайзер”. Така те ще са получили по две дози до изборния ден.

В третата фаза ще бъдат включени и журналистите, операторите и фоторепортерите, решил още щабът.

“Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирус. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за “служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности”, посочват от там.

Трета фаза ще продължи със служители на АЕЦ-“Козлодуй”, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н. Паралелно с края на тази фаза ще започне и четвъртата, в която попадат уязвимите групи от населението - хората над 65 г. и тези с придружаващи заболявания.

Проф. Балтов: Не се спазват мерките и е възможно ново затягане

За възможно ново затягане на мерките заговори дни след разхлабването им директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов. Отварянето на молове и фитнеси и връщането поетапно на големите ученици съвпадна с новия ръст на заразените.

АСЕН БАЛТОВ
АСЕН БАЛТОВ

“За учениците беше изключително важно да тръгнат на училище. А за моловете и фитнесите бяха направени специални препоръки. Заведенията за обществено хранене в моловете не са отворени. Хората обаче не спазват мерките, нека да видим какви ще са данните тази седмица. Ако увеличението е 10%, това не е фатално и системата може да поеме тези болни. Ако започне експоненциално да нараства броят на заразените и на хоспитализираните, следва да се въведат отново ограничения”, заяви проф. Балтов пред БНТ.

“За съжаление, вирусът не е изчезнал, той е тук, вече има и модификации”, добави той.

182 нови случая на коронавирус бяха обявени в понеделник при направени 2663 теста, т.е. 6,8% положителни. През последните дни този процент бе над 8 - още една от тревожните индикации. Отново най-много са се заразили в София, Благоевград и Кюстендил.

Активните случаи в понеделник бяха 21 152. В болница се лекуват 3126 души, 278 от тях в реанимации.

Проф. Балтов се надява от 1 март у нас да заработи регистърът на желаещите да се ваксинират, така че всеки да може да посочи къде иска да се ваксинира. Той апелира хората да се имунизират, дори и тези, които са изкарали вируса безсимптомно.

Снежните бури в Германия забавиха доставката на 17 550 дози от ваксината на “Пфайзер”. Те трябваше да пристигнат в понеделник сутринта с полет от Лайпциг, но заради лошото време той не е успял да излети. Очаква се ваксините да пристигнат в България до средата на седмицата.

Забавянето на доставката засега не променя ваксинационните планове, защото България разполага с достатъчно дози за вторите инжекции.

 Всички тръгват присъствено в малките училища - до 80 деца на смяна

“В малките населени места, където в цялото училище една смяна е от 70-80 души, нека децата отиват да се учат присъствено. Бъдете гъвкави.” Тази препоръка отправи в понеделник премиерът Бойко Борисов към здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Министър-председателят поиска всяка община да решава сама за присъственото обучение, а и учителите настояват за такъв подход.

“В системата на образованието очакваме отговор за желанието на родителите за тестването на учениците. Основната ни цел е да осигурим безопасна среда на присъствен учебен процес в училищата”, заяви пък Ангелов.

Няколко часа по-късно здравният министър бе в Кюстендил и обясни, че вече се водят разговори с Министерството на образованието. Решение за пълно отваряне на малките училища обаче щяло да се вземе след средата на месеца - когато са изминали 14 дни от връщането на учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас в училище. Целта е да бъде направена реална оценка на ситуацията.