Агенцията е изплатила досега 38 млн. лева

Над 3400 търговци са получили до момента подкрепа с оборотен капитал в общ размер 38,1 млн. лв., съобщи Националната агенция за приходите.

От НАП обаче предупреждават за редица неточности. При половината от заявленията, подадени уж от затворени обекти в молове, всъщност се оказва, че обектите не се намират в търговски центрове.

До момента повечето от получилите финансова помощ са ресторанти и заведения. Близо 60% от кандидатите обаче са допуснали грешки при подаването на документи, най-често отклонения в срока, за който се иска подкрепа, както и в посочения оборот за предходната година. Една от идеите НАП да администрира тези помощи бе, че данъчните по принцип имат данни за оборотите на всички търговци и лесно могат да направят сравнение.

Има и кандидати, чиито обекти никога не са били затваряни със заповеди на здравния министър, както и такива, които декларират обороти за 2 месеца, които са по-големи от целия им годишен оборот за предходни периоди.

“Вместо да отказваме исканата финансова помощ в такива случаи, насърчаваме извършването на необходимите корекции от лицата, защото разбирането на всички в НАП е, че в условията на пандемия бизнесът има нужда от подкрепа”, каза изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

Заради това броят експерти, работещи по програмата, е увеличен тройно. Друга промяна, която ускорява отпускането на помощта, е скъсяването на 7-дневния срок след отговор от кандидата до 1 ден.

Допълнителни 50 млн. лв. са преведени към НАП, за да продължи разплащането към административно затворените бизнеси, които получават 10 или 20% от оборота си. Изпратено е запитване към ЕК по повод нотификацията и продължаването на мярката през февруари, се казва в отчета за изпълнението на мерките, публикуван от ведомството на икономическия министър Лъчезар Борисов в петък.

От него става ясно обаче, че все още не е започнало изплащането на средства по процедурата за помощ на средни предприятия. Одобрени са 1703 проектни предложения за общо над 233,6 млн. лв. 418 от тях са в резервен списък, но управляващият орган на ОПИК е предприел действия за увеличаване на бюджета, за да се финансират всички проекти.

181,3 млн. лв. към 22 285 фирми са изплатени по процедурата за микро- и малки компании. Остава да се изплатят още около 100 млн. лв. на 1200 фирми.

По Програмата за гарантиране на безлихвени кредити за хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията, ББР е сключила гаранционни споразумения за близо 170 млн. лв., повече от половината от които са договорени.

Банката е потвърдила 34 256 кредити в общ размер на почти 150 млн. лв. Само за последните две седмици ББР е потвърдила нови над 5000 кредита за близо 25 млн. лeвa. Средната стойност на одобрените заеми е малко над 4300 лв.

По програмата за портфейлни гаранции за ликвидност на предприятия са подписани финансови споразумения с 9 банки за общо 743 млн. лв. Потвърдените от ББР за финансиране кредити са над 1310 с общ размер 166,6 млн. лв. Напредъкът по програмата за последните 14 дни е в размер над 5 млн. лева.