Договорът между румънската компания "Трансгаз" и руската "Газпром" за транзит на газ през територията на Румъния между Украйна и България е прекратен след преговори между двете компании и Европейската комисия, пише днес в. "Адевърул".

"Трансгаз" информира в понеделник Букурещката фондова борса за прекратяване по взаимно съгласие на договора за пренос на руски природен газ, доставян от "Газпром" чрез тръбопроводите от границата с Украйна и България. Румънската компания "Трансгаз" информира, че историческият договор за пренос на природен газ през транзитния тръбопровод Т3 през територията на Румъния към трети страни, сключен с "Газпром" и валиден до 31.12.2023 г., е прекратен чрез споразумение между страните, се казва в доклад, изпратен до Букурещката фондова борса, предава БТА.

Прекратяването на договора с "Газпром" създава необходимата рамка за сключване на споразуменията за взаимно свързване чрез интерконекторните пунктове Исакча 2,3 и Негру Вода/Кардам 2,3. Осигуряването на свободен достъп на трети страни до резервиране на капацитети по транзитните тръбопроводи Т2 и Т3 гарантира инкасиране на сумите за плащане от историческия договор и създава предпоставки за увеличаване на степента на използване на транспортната инфраструктура за природен газ в Румъния, подчерта "Трансгаз". От компанията подчертават, че договорът с "Газпром" е прекратен след преговори, водени между Европейската комисия, "Трансгаз" и "Газпром".

Бившият министър на енергетиката Ръзван Николеску заяви за "Адевърул", че трябва да бъдат намерени решения за пренос на друг газ, освен руския. Николеску посочва, че прекратяването на договора с "Газпром" не е изненада и е било очаквано. По думите му няма никакъв проблем за "Трансгаз", ако по тръбопровода циркулира друг природен газ, но ако остане празен, ще доведе до загуби за компанията. Бившият министър изразява надежда, че ще бъдат намерени решения тази инфраструктура да бъде използвана.

Запитан дали "Трансгаз" може да използва тръбопровода, за да пренася румънски газ към други страни, Николеску посочи, че това може да бъде решение, както и че тръбопроводът може да бъде използван за транзит на газ от Гърция към Украйна или към Република Молдова.

"Адевърул" отбелязва, че Трансбалканският газопровод пресича Добруджа от север на юг, между Исакча и Негру Вода, със система от три транзитни тръби, чрез които "Газпром" пренася необходимия на Югоизточна Европа газ. Този газопровод е построен по комунистическо време с финансиране от "Газпром", а руският гигант е имал право да го използва ексклузивно. Договорът с "Газпром" за тръбата Исакча-Негру Вода 2 е бил подписан първоначално с Румъния през 1987 г. с валидност до 2011 г., но оттогава е бил удължаван последователно година след година, въпреки че неговите предвиждания са нарушавали нормите на ЕС за свободен конкурентен достъп до трансграничните интерконектори на европейските газопроводи. Руската страна не приемаше промяна или разтрогване на договора, пише "Адевърул". Договорът за тръбата Исакча-Негру Вода 3, който предлагаше на "Газпром" монопол върху капацитета за транспорт, бе подписан през 1999 г. и с валидност до 2023 г. Заради договорите между "Трансгаз" и "Газпром", подписани със споразумения между Румъния и Русия през 1970 г., 1986 г. и 1996 г., Европейската комисия започна през 2012 г. процедура за нарушение срещу румънската държава, което бе суспендирано междувременно преди Румъния да бъде изправена пред съда на ЕС, припомня вестникът.

Румъния отхвърли конвенциите с Русия през 2011 г., но заради механизмите, предвидени в техните текстове, договорите, подписани на тяхна основа, останаха в сила, припомня вестникът.

"Адевърул" пише, че "Трансгаз" иска да модернизира измервателните станции в Исакча и Негру Вода. Транзитната тръба Т3 прави връзка между България и Украйна, преминавайки транзитно през Румъния между Исакча и Негру Вода (трансбалканския коридор). Планът за развитие на националната система за пренос на природен газ в периода 2020-2029 г., изготвен от "Трансгаз", предвижда за осигуряване на реверсивна връзка по транзитния тръбопровод Т3 от границата с Украйна и България модернизиране на измервателните станции Исакча 3 и Негру Вода 3. Свързването на тръбата за пренос на газ Исакча 1 - Негру Вода 1 с националната мрежа за пренос на природен газ бе искане на Европейската комисия и един от ангажиментите, поискани от Генерална дирекция "Конкуренция", припомня вестникът.