2091 фирми поискаха над 104 млн. лв. към 15 ч във вторник,

при бюджет 78,23 млн. лв.

Само за 24 часа малкият бизнес подаде проекти, с които надхвърли с 26 милиона лева европарите, определени му за помощ в пандемията от COVID-19.

Процедурата за подпомагане на малки предприятия с оборот над 500 хил. лв. бе отворена в 11 ч в понеделник. Нейният бюджет е 78 233 200 лв., а според данни, с които “24 часа” разполага, ресурсът ѝ е изчерпан още към 17 ч същия ден.

На 23 февруари, вторник, към 15 ч 2091 фирми подадоха заявления за подпомагане за 104,55 млн. лв., каза източникът на “24 часа”.

Срокът за кандидатстване обаче е 16,30 ч на 15 март, което означава, че колкото и да е надхвърлена дотогава определената сума за безвъзмездна помощ, нищо не може да спре подаването на документи до тази дата и този час, твърдят от Управляващия орган на Оперативната програма “Иновации и конкурентоспособност”.

Все още не е ясно фирми от кои области преобладават сред кандидатите. Допустимите области, които могат да се подпомагат, са 16.

Най-много пари са заделени за фирмите от сферата на търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети - 28 млн. лв. При компаниите от преработващата промишленост ще отидат 16,22 млн. лв. Трети по размер на безвъзмездното финансиране сектор е строителството - с близо 8,6 млн. лв., следван от този на транспорта, складирането и пощите - 6,8 млн. лв.

Малкият бизнес от бранша на хотелиерите и ресторантьорите ще бъде подпомогнат с 5,8 млн. лв. Малко над милион са отделени за операции с недвижими имоти.

3,65 млн. лв. ще са за оборотни средства за създаване и разпространение на информация и творчески продукти и за далекосъобщения.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за индивидуален проект е 50 000 лева.

След крайния срок за подаване на документи ще се пристъпи към оценяване и ще се види дали фирмите могат да бъдат допуснати до безвъзмездната помощ. Възможностите са да се приложи правилото “първи по време, първи по право”, или да се потърсят допълнително средства за финансиране на фирмите, които са допуснати до процедурата, но парите не стигат за тях, коментираха експерти.