Премахват се плюсовете на шест групи продукти

Ако след 1 март си купувате енергоефективна пералня, то не търсете клас А с плюсове, защото вече не трябва да ги има. От следващия месец в ЕС се връщат старите енергийни етикети за консумация на ток - от клас A до G, за 6 групи продукти. Причината за това решение е, че плюсовете към най-високия клас - А, често се използвали за манипулация на клиентите.

Те смятат, че като купуват продукт от клас A+, вземат най-ефективния, а на практика се сдобиват с посредствени от гледна точка на енергийната ефективност, се казва в обосновката на Еврокомисията.

Нови етикети от 1 март ще имат съдомиялни машини, перални, хладилници, лампи, телевизори и цифрови информационни дисплеи.

От Сдружението на производителите на домакински електроуреди твърдят, че уредите от сегашните класове А+++, А++ и А+ слизат надолу по скалата в класове (C, D и т.н.). С новите технологии класовете нагоре по скалата постепенно ще се запълват.

Нов елемент в етикета е QR код, който след сканиране ще отвежда потребителите в уебсайт, съдържащ информация за продукта.

Промяната на енергийните етикети ще е постепенна.

Другите електроуреди извън тези 6 групи ще са със сегашните етикети А(+) до приемане на ново законодателство за тях. Това са фурни, климатици, бойлери и др. За прахосмукачките се очаква изцяло нов енергиен етикет, съобщават от сдружението.