Преди 10 г. 43% избраха интернет

Попълването на данните може да отнеме само 7-8 минути

Никой няма да иска от хората документи 

Поне 60% от българите се очаква да участват в предстоящото наесен преброяване на населението и жилищния фонд изцяло онлайн. Това съобщиха за “24 часа” от Националния статистически институт (НСИ).

Така, освен че отпадат притесненията от излишни срещи с външни хора по време на пандемията,

самото

преброяване

ще излезе

много по-евтино

Бюджетът му сега е 45 млн. лв., т.е. с 18 млн. лв. повече от предишното преброяване през 2011 г. Разликата идва главно от две неща – от увеличените възнаграждения на преброителите и на контрольорите, и от факта, че сега всяко жилище ще влезе в масивите от данни със своите GPS координати.

През 2011 г. 43% от българите предпочетоха да попълнят през интернет анкетните карти. Това тогава беше най-високият процент от населението в Европейския съюз и разби мита, че у нас сме скарани с технологиите и сме на опашката по ползване на онлайн услуги.

Онлайн преброяването сега започва в 0,00 часа на 7 септември едновременно с преброяването чрез обикаляне на анкетьори по домовете, което обаче може да става само между 8 и 20 часа през деня. През интернет процесът ще приключи в полунощ на 17 септември, а чрез анкетьори – две седмици по-късно, на 3 октомври.

Първоначално преброяването трябваше да се извърши през януари-февруари. Датите бяха избрани, защото са най-отдалечени във времето от парламентарните и от президентските избори и така нямаше да пречат на общинската администрация, която е ангажирана едновременно с всички тези кампании. Тогава обаче имаше пик на заболеваемостта от коронавирус. Преброяването не може да се отлага повече, защото

се извършва

едновременно,

в една и съща

година

в целия Европейски съюз и в много държави вече мина.

Попълването на анкетните карти онлайн е почти два пъти по-бързо от класическото с анкетьор, защото не се губи време в прочитане на въпроса на глас, осмислянето и нанасянето на отговора. За хора, които са по-сръчни, то може да приключи за 7-8 минути.

Другото удобство е, че един човек може да помогне на много хора, които биха се затруднили, без значение дали са му съседи, роднини и къде точно в България живеят.

Освен това то е изцяло на декларативен принцип, т.е.

никой не иска

от никого да

представя

документи

за завършено образование, нотариални актове за собственост или каквото и да било друго.

Трябва да се има предвид обаче, че критичният момент в преброяването е 0,00 ч на 7 септември, т.е. всеки трябва да попълни данни, които отразяват положението на 6 септември вечерта.

Например, ако някой е починал в следващите дни или е заминал за кратко или по-дълго в чужбина, за него също трябва да се попълни анкетна карта. Защото на 6 септември вечерта той е бил жив и е обитавал съответното жилище или все още не е заминал.

Както и обратното – хора, които присъстват в едно жилище в момента на попълване на анкетната карта, но са дошли там след 0,00 часа на 7 септември, няма да се преброяват в това жилище, а в онова, в което са били към 6 септември вечерта.

Самите анкетни карти са обичайни и се различават от тези на предишното преброяване само по отношение на притежаваната домакинска техника. Има нови въпроси, които

засягат

наличието на

централна

инсталация за

отопление,

има и поправки в предметите за дълготрайна употреба – за такива вече се смятат компютрите, лаптопите, таблетите и смартфоните, както и радиоприемниците.

Има и част за етнокултурните характеристики, която ще се попълва само ако човек желае. В нея са въпросите за етническа принадлежност, вероизповедание, майчин език и религия.

Не са задължителни и въпросите за намалена работоспособност. Видът и степента на увреждането и дали е удостоверено с решение на ТЕЛК или НЕЛК ще се попълват само ако човек желае да сподели тази информация.

Този път има и три нови отделни анкетни карти, чието попълване също е на доброволен принцип.

Те са наречени “Миграция и миграционно поведение”, “Раждаемост и репродуктивно поведение на населението” и “Бюджет на времето”.

Изучаването на миграционните процеси обхваща периода от 2011 до 2021 г. и такива карти ще могат да попълват само хората между 15 и 74 години. Те ще трябва да отговарят на въпроси от рода на това

дали са живели

някога за повече

от една година в

друг град или

друга държава

и имат ли намерение да се местят в бъдеще. Статистиката ще се интересува и от причините за промяната на местоживеенето, какво би накарало хората да се преместят да живеят и работят другаде, какви други условия трябва да са изпълнени, за да стане или не стане това и т.н.

Анкетната карта за раждаемостта ще се попълва само от жени между 15 и 49 години и мъже от 15 до 59 години, които живеят в страната. Целта на попълването им е да се разбере

от какво зависят

плановете за

зачеване на деца

от страна на българина, какви са очакванията на хората, какви материални условия трябва да бъдат изпълнени, за да имат нагласа да отглеждат деца, и т.н.

Данните от бюджета на времето показват как хората у нас разпределят времето си, колко отделят за домакинска работа, каква част от нея поемат мъжете и каква - жените, дали се включваме в доброволна помощ, пътуваме ли, колко време се грижим за себе си, колко гледаме телевизия, четем книги и др.

Започва ново набиране на преброители

В началото на юни НСИ започва отново да набира преброители - анкетьори и контрольори. Това се налага, защото мина доста време от предишното кандидатстване, а условията тогава не позволиха да се провеждат обучения, освен това мнозина може би са се отказали.

От НСИ твърдят, че за един участък преброител ще получи минимум 400 лв., дори ако 50% от жителите там са се преброили онлайн.

По принцип преброилите се през интернет получават автоматично код, който трябва да покажат на анкетьорите. За неговото представяне анкетьорите получават 70 ст.

За всеки преброен по класическия начин анкетьорът ще получава по 2,50 лв., за всяко жилище - по 1 лев, а за всяка сграда - по 0,70 лв. За попълване на допълнителните анкетни карти преброителят ще вземе по 4 лв. за миграцията и по 5,50 лв. за репродуктивните нагласи.

Ако един анкетьор поеме няколко участъка, възнаграждението му може да стигне и 1100 лв. Заради очакванията много българи да попълнят анкетните карти онлайн този път бе разрешено на местните преброителни комисии да преценят според случая и да обединяват по няколко преброителни участъка в един.