Саня Армутлиева: Заради абсурден закон музикантите не печелят от песни онлайн

  • 0
authorАвтор: .BG

Саня Армутлиева: Заради абсурден закон музикантите не печелят от песни онлайн

Снимка: Цветан Игнатовски/Вирджиния Рекърдс

Растежът на музикалния ни пазар се дължи на стрийминг услугите, но не компенсира приходите от концерти

- Г-жо Армутлиева, изненадващо музикалният пазар е сред малкото бизнеси, които през 2020 г. отчитат не спад, а ръст. Според годишния доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) в България приходите от него са се увеличили с 12,6% в сравнение с 2019 г., макар че голяма част от музикантите отложиха турнета и концерти, а участията им бяха спрени заради продължителния локдаун. Каква е причината за този ръст?

- Музикалният бизнес има три основни подиндустрии - звукозаписната (тя е свързана с продуцентските компании и изпълнителите); музикалноиздателската (свързана с авторите на музика и музикалните издатели, които менажират само авторски права) и индустрията, свързана с концерти. Изнесените от IFPI данни касаят само звукозаписната индустрия. В този смисъл те изобщо не се отнасят за приходите от концерти. Растежът е на ниво финансовите постъпления от звукозаписи, а не от живи изпълнения, и се дължи основно на стрийминг платформите. У нас дигиталните услуги за слушане на музика също бележат ръст заради промяната в навиците на меломаните и заради удобството на стрийминг платформите -

слушаш каквото си

искаш, където си искаш,

когато си искаш

Паралелно с това загубите от провалените концерти на артистите в България са в зловещ размер. У нас растежът, който се дължи на стрийминга, по никакъв начин не може да компенсира приходите от живи изпълнения, които всъщност са най-значителни за българските артисти и продуцентските компании.

- Приходите от стрийминг услуги ли са с най-голям дял в печалбата на българския музикален пазар, която за 2020 г. е 8,4 млн. долара?

- Стриймингът е с най-значителен дял от общите глобални приходи на индустрията през 2020 г. - 62,1%. Това обаче не е валидно за българския музикален пазар поради забавената и хаотична дигитализация на българската музика и ниското ниво на потребление на платени услуги.

У нас с най-висок дял (без да включваме концертния бизнес) е секторът за колективно управление на сродни права. Дейността на ПРОФОН генерира 45,2% дял от общите приходи на музикалната звукозаписна индустрия за годината (над 6,5 милиона лева). Тези стойности са симптом за един пазар с все още недоразвит потенциал въпреки подема в дигитална среда. За сведение, обичайният дял на колективното управление на сродни права в световен мащаб не надхвърля 10-15% от общите приходи на сектора.

Стриймингът е на втора позиция по значение на нашия пазар с дял от 43,5%. Добрата новина е, че нараства с бърз темп - през 2019-а е едва 33,2%. В номинално изражение стриймингът генерира от България общо близо 6,3 милиона лева за продуценти и изпълнители, но не само за нашите, а и за чуждите.

- Какъв процент са приходите от физически продажби, колективно управление и синхронизационни сделки с музика за реклами и филми?

- Пандемията засегна и у нас приходите от продажби на физически носители. Спадът в България през 2020 г. е минус 6,7% (при минус 4,7% спад глобално). На този фон обаче продажбите на физически музикални продукти в онлайн магазините бележат сериозен ръст. Делът на физическите продажби от общите приходи през 2020 г. е 8,2%. Единствено винилът запази добри позиции с ръст през 2020 г. от 23% спрямо продажбите през 2019 г.!

Няма официална статистика за приходите от концерти през 2020-а, но по неофициална информация загубите на артисти и продуценти у нас от неосъществени музикални събития са многомилионни.

- Как са защитени авторските права на изпълнителите, които качват песните си в стрийминг платформи като Spotify, Tidal, Amazon Music и други?

- Изпълнителските права не са авторски, а сродни на авторските. Част от изпълнителите са и автори на музиката, която изпълняват, и тогава те имат и авторски права. Авторските права върху музикални произведения биват лицензирани към дигиталните платформи или от дружествата за колективно управление на права, или директно от големите музикалноиздателски компании, които менажират правата на авторите. За разлика от тях правата върху записите и включените в тях изпълнения биват лицензирани само директно от продуцентите, като целият независим репертоар (записи, които не са в каталога на трите най-големи световни звукозаписни компании - Universal Music, Sony Music и Warner Music), включително българският, минава през няколко големи дигитални дистрибутора, които го качват във всички платформи заедно с цялата прилежаща информация (метаданни), монетизират го и отчитат приходите към продуцентите.

- Има ли статистика кои са най-стриймваните изпълнители и какъв жанр музика е най-популярен?

- Най-стриймваните артисти в света са Бед Бъни, Дрейк, Джей Балвин, Juice WRLD и Дъ Уикенд.

Най-стриймваните песни в света са Blinding Lights на Дъ Уикенд, Dance Monkey на Tones and I, The Box на Роди Рич, Roses на Imanbek x SAINt JHN и DonТt Start Now на Дуа Липа.

В световен мащаб най-популярните жанрове са R&B/хип-хоп, рок, поп, латино и кънтри.

У нас са поп,

R&B/хип-хоп, попфолк,

рок и EDM (електронна

денс музика)

- Освен от стрийминг платформите артистите могат ли да печелят и от песните, които качват в ютюб и които всеки може да гледа безплатно? Има ли начин да се защитят от това друг да качи парчето им и да събира гледания от него?

- Гледанията и прослушванията в ютюб се монетизират през приходите от реклами. Платформата разполага с изключително добра система за менажиране на музикалните права. Всеки собственик на звуко- и видеозаписи или неговият дигитален дистрибутор може да менажира съдържанието си в нея. Имаш избор или да свалиш цялото съдържание с твоя музика, качено от различни индивидуални потребители, или да го оставиш в платформата и да го монетизираш на база на разпознавателна технология за записи (фингърпринт).

- Чрез какви технологии звукозаписните компании у нас помогнаха за цифровизирането на музикалната индустрия?

- Не е нужно звукозаписните компании в България да разполагат с технологии, за да качат съдържанието си в дигиталните платформи. Има ясна и лесна логистична схема за ъплоуд на музика навсякъде. Едно от нещата, които през годините лисваха обаче, е лесен и бърз начин за издаване на идентификационни кодове за продуценти (ISRC). Този проблем беше решен с превръщането на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) в местна агенция за издаване на такива кодове. Това забърза процеса на доставка на българско съдържание към дигиталните платформи.

- Дигитализирането факт ли е вече на Запад и може ли да търсим в него причината българският пазар да е на 57-о място в глобалната класация, която включва 70 държави?

- Пред дигитализацията на огромна част от българския каталог стоят един пълен абсурд и недоглеждане в българското законодателство, несъществуващ където и да било другаде. Звукозаписите в Европейския съюз и в много страни по света имат защита от 70 години след датата на публичната им премиера, което позволява на продуцентите да ги експлоатират активно в най-различни формати, включително в т. нар. дълга опашка на дигиталното използване. В нашия закон обаче продуцентът на всеки 10 години трябва да подписва нов договор с авторите на музиката, което пречи за ефективното използване на вече създадените записи. Пречи и на артистите, чиито изпълнения са включени в тези записи, да печелят от тяхното нормално използване в рамките на гарантирания от европейската правна рамка срок на закрила.

Резултатът е тотален

хаос, свързан с

репертоара, продуциран

преди падането на

комунистическия режим

и неговото използване в дигитална среда. Често българските артисти, свързани с естрадата, не получават отчисления, ако продуцентът е качил съдържанието в дигиталните платформи, а голяма част от продуцентите пък изобщо не качват това съдържание, защото договорите им с авторите на музиката в записите са изтекли, а да бъдат подновени, се оказва невъзможно усилие. Ако държавните институции не се събудят и не оправят това явно противоречие, скоро ще има дела срещу страната на европейско ниво, базирани на несъответствието на българското законодателство с европейското. На чисто практическо ниво огромна част от българския репертоар няма да има път към дигиталните платформи, няма да стане част от ръста на българския музикален пазар, а губещи ще са всички български автори, артисти и продуценти, свързани с него.

- Според изследването “Икономическият принос на музиката в Европа” на “Оксфорд Икъномикс” музикалната индустрия внася 81,9 милиарда евро в страните от ЕС и Обединеното кралство и е създала два милиона работни места. Колко важна според вас е икономическата ѝ роля за България?

- Изследването стъпва върху данни от страните членки и прави обобщен анализ, без да представя разбивки по страни. БАМП съдейства за подготовката на това изследване с данни за музикалния сектор у нас по някои от параметрите - обект на анализа. Оказа се, че е много трудно да намерим адекватна и систематизирана секторна статистика от достоверни държавни или общински източници. Обърнахме се с молба за съдействие към компетентните държавни институции и техните структури, сдружението на общините и сериозен кръг частни компании и юридически лица, чиято дейност попадаше като профил в обсега на изследването на “Оксфорд Икъномикс”, като им изпратихме конфиденциални анкети за попълване и изпращане директно до авторите на проучването. В този смисъл нямаме поглед върху отделни данни за нашата страна.

Общите изводи за Европа се проектират и върху България. Числата в проучването представят една индустрия, която има самочувствие и тежест като генератор на икономически растеж и социална стабилност. Надяваме се това изследване да накара политиците и администрацията у нас да имат по-различно отношение към творческите индустрии и музикалния сектор в частност, да оценят по достойнство ролята на продуцентските компании в тази важна екосистема - те са нейният бизнес двигател.

- Музикалният пазар расте за 6-а поредна година. Търсят ли хората повече изкуство и осъзнаха ли, че то не е безплатен продукт?

- В световен мащаб хората отдавна са осъзнали, че интелектуалната собственост е един от най-важните елементи за развитието на икономиката. У нас все още има проблем с връзката между нематериалното и усещането, че то може да представлява ценност. Тук на почит са най-вече материалните неща. Скоро стана дума, че

при банкрут на фирми,

които имат и

интелектуална

собственост, никой не се

сеща, че тя е актив

Идват, вземат им бюрата, столовете и не им пипат песните. Това е драстичен и хубав пример за начина, по който се отнасяме към всичко, което няма материален характер, в частност музиката. За съжаление, всички креативни индустрии в България съществуват все още във враждебна за правата им среда. Най-често онези, които ползват обекти на интелектуална собственост, не искат да плащат, а и могат да си го позволят, защото няма ефективно правоприлагане. На дигитално ниво има сериозен растеж, но броят на ползващите платени музикални услуги като процент от населението е пренебрежително малък в сравнение с останалите европейски държави. Заради безплатния си характер ютюб е най-ползваната платформа у нас. Тъжно, но реално.

Най-четени

Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германският млекопроизводител “Меггле” се изтегля като млекопреработвател от нашия пазар и затваря завода си в Шумен, съобщиха от компанията. Това ще стане от 1 октомври, като мотивът е, че Meggle Group преструктурира бизнесоперациите си в цяла Югоизточна Европа. В същото време от компанията признават

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Компанията имаше бизнес у нас през 2014 г., но бе спряна Искат да се махне и синият талон към книжката на шофьорите Да се даде възможност на мобилни приложения за споделено пътуване като “Юбер” да се върнат на пазара у нас, но при определени условия. Това е едно от предложенията за промяна в Закона за автомобилните превози

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев станал жертва на измама и му отнели скъпа кола по документи. Ето какво разказва самият той във фейсбук профила си: "Искам да ви споделя за едно престъпление, на което станах жертва, и което мисля че няма как да се получи без участието на държавни институции. Брутално е и може да се случи на всеки от вас

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

Повече са фермите, които директно предлагат агнета и ярета за Великден и Гергьовден. В Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана заявка са подали собствениците на 17 ферми, с 6 повече от 2020 година. "Хората могат да са спокойни. Клането на животните се извършва под стриктен ветеринарен контрол

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

В АЕЦ "Козлодуй" започна днес плановият годишен ремонт на пети блок на атомната централа, съобщиха от централата. На блока ще бъде извършено презареждане на реактора за следващата горивна кампания и дейности, свързани с безопасността и с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение. Планирано е изпълнение на превантивно техническо обслужване

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

„Готвачът, който не иска да бъде шивач, не е добър шофьор.“ Така се шегува Фън Инцян, който следва свой бизнес път точно по този начин. Той завършва Университета за наука и технологии в гр. Чунцин в специалност „Металургия“, но продължава да обича селския живот, защото е израсъл на село. След дипломирането Фън Инцян работи две години в предприятие

И 12-те млрд. лева за България от ЕС не събраха нови и стари политици

И 12-те млрд. лева за България от ЕС не събраха нови и стари политици

Депутатите задължиха Бойко Борисов да им представи плана за възстановяване на 21 април Вместо дебат по същество - скандали и обиди  Не чуха призива на бизнеса за съгласие в полза на икономиката Май нито старите, нито новите народни представители чуха тревогите и призива на българския бизнес да загърбят скандалите и да се обединят в името на

Повече пари за водород, саниране и фотоволтаици на покривите

Повече пари за водород, саниране и фотоволтаици на покривите

Общо инвестициите за зелен преход на икономиката са увеличени с близо 500 млн. до 3,8 млрд. лв., според третия вариант на плана за възстановяване Днес новият парламент за втори път ще дискутира плана за възстановяване, по който България може да получи над 12 млрд. лв. безвъзмездно от ЕС и още над 8 млрд. като дългосрочни заеми

Вижте кои мерки се облекчават от понеделник (Заповед)

Вижте кои мерки се облекчават от понеделник (Заповед)

Считано от понеделник, 19 април, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и носене на защитни маски за лице от персонала. Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена днес заповед

Кантарджиев: Да се отложи отварянето на стадионите и на нощните заведения

Кантарджиев: Да се отложи отварянето на стадионите и на нощните заведения

"НОЩ стартира с 4 лекари, хора от Външно министерство, Гранична полиция и полицията. Имахме задачи – да информираме правителството за движението на епидемията, което ще продължаваме да правим, и да координираме държавните институции". Това заяви  проф. Тодор Кантарджиев за "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVANEWS Според него моловете не са толкова

Най-коментирани

Азиатският форум Боао: Икономическият растеж на Азия ще надвиши 6,5%

Азиатският форум Боао: Икономическият растеж на Азия ще надвиши 6,5%

На 18 април в Хайнан бе открит Азиатският форум Боао, чиято главна тема тази година е „Огромните промени в света: Съвместно споделяне на постиженията от глобалното управление и изграждане на инициативата „Един пояс, един път““. В рамките на форума бяха представени и два доклада, в които се посочва, че през 2021 г

България има два пъти по-голям фискален резерв от минимум изискуемия (Видео)

България има два пъти по-голям фискален резерв от минимум изискуемия (Видео)

Фискалният резерв към 31 март тази година възлиза на 7 млрд. и 900 млн. лева, посочи министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев на пресконференцията в централата на ПП ГЕРБ. Той добави, че в началото на следващата седмица фискалният резерв ще надхвърли 8 млрд. лева. "Ние имаме два пъти по-голям фискален резерв от минимално изискуемия фискален

Бизнес и синдикати искат още 1,5 млрд. лв. към 12-е млрд. и планът за възстановяване да бъде внесен до 30 април

Бизнес и синдикати искат още 1,5 млрд. лв. към 12-е млрд. и планът за възстановяване да бъде внесен до 30 април

Бизнесът и синдикатите искат още 1,5 млрд. лв. да бъдат прибавени към 12-е млрд. лв. в плана за възстановяване и устойчивост. Това заявиха представителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България, КТРИБ, БСК и БТПП и на синдикатите - КНСБ и "Подкрепа", на пресконференция. Те оповестиха и обръщение към парламентарно представените партии в

Турция разтърсена от мащабна измама с криптовалута

Турция разтърсена от мащабна измама с криптовалута

"Ударът на века с криптовалута", пише в заглавие турският в. "Сабах" тази сутрин. "Светът на дигиталните пари се разтресе от най-голямата измама в историята на републиката", предаде БТА.  Вестникът съобщава за предполагаемата измама на платформата за криптовалута Thodex, чиито потребители се оплакаха, че нямат достъп до авоарите си

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Парламентарни емоции с неясен резултат Въпреки патоса от това решение, което ГЕРБ даде на КС, подадените за вписване бордове не може да се спрат, продължават и пътните проекти 6 болници може да останат без директори, а 9 плажа - да не бъдат концесионирани заради мораториум, който Народното събрание наложи на правителството

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

Конституционният съд бе поставен в неудобното положение да коригира обещания на политици Конституционният съд отмени частично абсолютната давност. Какви са причините за това решение след така шумните дебати по приемането на закона? Абсолютната давност беше въведена в една предизборна обстановка и отразяваше повече желанието на политиците да

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България остава на трето място в Европейския съюз по най-нисък дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат. На първо място е Естония с 18,2%, след това е Люксембург (24,9%) и България (25%). Данните показват, че всъщност само 0,1 на сто ни делят от второто място

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Близо 1 милион долара за изготвяне на пътна карта за развитие на “Топлофикация - София” ще даде Американската агенция за търговия и развитие (USTDA). Столичният общински съвет одобри днес подписването на споразумение за отпускане на безвъзмездна помощ за извършване на проучване, което да включва разработване на пътна карта за надграждане на

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Общият брой на приеманите студенти през учебната 2021/2022 г. ще бъде увеличен с 3,2%, или с 1256 места, спрямо миналата учебна година. Това предвижда проект на решение на Министерския съвет за броя на студентите и докторантите в държавните университети през учебната 2021/2022 г. Заради политиките на Министерството на образованието и науката да се

С над 376 хиляди лв. Горна Оряховица ще създава еко отношение към боклука

С над 376 хиляди лв. Горна Оряховица ще създава еко отношение към боклука

Проектът “Община Горна Оряховица работи за общество с нулеви отпадъци“ бе представен в Деня на Земята. Проектът е по процедура „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управление на отпадъците“ и се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020“. Идеята е да се формира у гражданите екологично отношение към отпадъците

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Парламентарни емоции с неясен резултат Въпреки патоса от това решение, което ГЕРБ даде на КС, подадените за вписване бордове не може да се спрат, продължават и пътните проекти 6 болници може да останат без директори, а 9 плажа - да не бъдат концесионирани заради мораториум, който Народното събрание наложи на правителството

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

Конституционният съд бе поставен в неудобното положение да коригира обещания на политици Конституционният съд отмени частично абсолютната давност. Какви са причините за това решение след така шумните дебати по приемането на закона? Абсолютната давност беше въведена в една предизборна обстановка и отразяваше повече желанието на политиците да

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България остава на трето място в Европейския съюз по най-нисък дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат. На първо място е Естония с 18,2%, след това е Люксембург (24,9%) и България (25%). Данните показват, че всъщност само 0,1 на сто ни делят от второто място

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Близо 1 милион долара за изготвяне на пътна карта за развитие на “Топлофикация - София” ще даде Американската агенция за търговия и развитие (USTDA). Столичният общински съвет одобри днес подписването на споразумение за отпускане на безвъзмездна помощ за извършване на проучване, което да включва разработване на пътна карта за надграждане на

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Общият брой на приеманите студенти през учебната 2021/2022 г. ще бъде увеличен с 3,2%, или с 1256 места, спрямо миналата учебна година. Това предвижда проект на решение на Министерския съвет за броя на студентите и докторантите в държавните университети през учебната 2021/2022 г. Заради политиките на Министерството на образованието и науката да се

Фонд "Земеделие" изплати над 480 млн. лв. на земеделците за зелени плащания

Фонд "Земеделие" изплати над 480 млн. лв. на земеделците за зелени плащания

ДФ „Земеделие” изплати 480 436 511 лв. за Кампания 2020 по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания (ЗДП). Подпомагане получиха 54 650 земеделски стопани, които спазват благоприятни за климата и околната среда селскостопански практики, съобщиха от ДФЗ

Паргов: Не трябва да се стига до приватизация на „Топлофикация София“

Паргов: Не трябва да се стига до приватизация на „Топлофикация София“

Трябва да има комитет за наблюдение, които да е в тесен контакт с консултанта, за да може да следим неговата работа и за всяко негово действие, категоричен е лидерът на БСП - София Работата на консултанта трябва да доведе подходящ външен мениджмънт, който да управлява ефективно „Топлофикация-София“. Работата му не бива да доведе до приватизация

Борисов: Осигурихме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май

Борисов: Осигурихме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май

„Отпускаме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май. Средствата са в размер на 104 400 000 лева и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка

България е сред страните в ЕС с най-нисък дълг

България е сред страните в ЕС с най-нисък дълг

Бюджетният дефицит в ЕС като цяло е нараснал до 6,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а в еврозоната - до 7,2 на сто през 2020 година, съобщи европейската статистическа служба Евростат. Същевременно държавният дълг е нараснал до съответно 90,7 на сто и 98 на сто на фона на пандемията от коронавирус и мерките

Милен Велчев: Не е добре да се вдигат данъци, но ако се налага, може да е ДДС, при това временно

Милен Велчев: Не е добре да се вдигат данъци, но ако се налага, може да е ДДС, при това временно

За да се възползваме пълноценно от Плана за възстановяване и устойчивост и от новата 7-годишна рамка за европейско финансиране, е необходимо стабилно правителство с разумни политики, казва бившият финансов министър Още акценти: Може би ще се наложи актуализация на бюджета от следващото правителство Опитът показва