Платиха над 1 млрд. лв. по схемата, най-много са за преработващата промишленост

Осем от всеки десет предприятия са с по-малко от 25 осигурени работници

Над 1 млрд. лв. са изплатени по мярката 60/40, а средният брой месеци, през които работодателите са получавали помощ от държавата е 5,6 месеца. Това показва анализ на Националния осигурителен институт публикуван в бюлетина им.

Средномесечният брой запазени работни места, които се падат на един работодател, е 21. "Броят на запазените работни места на един работодател съществено варира според броя на осигурените лица. Той е 3 за работодателите с осигурени под 10 лица, достигайки до 496 за работодателите, осигуряващи 250 и повече работници и служители", пишат експертите от НОИ.

Около 6% от работодателите са получили подкрепа само за един месец, като същият процент са получавали помощта дванадесет месеца.

Данните са Националния осигурителен институт.
Данните са Националния осигурителен институт.

Разпределението по сектори на икономиката показва, че сред работодателите, получили подкрепа за поне един месец, най-голям е броят на тези, регистрирани в икономическа дейност „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 25%. Следва „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 23%. В икономическа дейност „Преработваща промишленост“ са регистрирани 17% от всички подкрепени работодатели. 

Най-много работни места обаче са запазени в икономическа дейност „Преработваща промишленост“ - 42% от общия брой. Тук са дадени и най-много пари по програмата. "Това е логична последица от факта, че именно в този сектор са концентрирани работодатели със сравнително по-голям брой работници и служители, отколкото в другите сектори на икономиката. Обратно, в търговията, хотелиерството и ресторантьорството, броят на работодателите е по-голям, но с по-малък брой наети работници и служители", обясняват експертите от НОИ.

В регионален план, най-много са работодателите, запазените работни места и изплатените средства в областите на страната с най-висока икономическа активност – София – град, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Русе.

Осем от всеки десет работодатели, участвали в мярката, са предприятия с по-малко от 25 осигурени лица, а шест от всеки десет работодатели – с по-малко от 10 осигурени лица. Предприятията с 250 и повече осигурени лица са 1,5% от всички предприятия, участвали в мярката. В тях обаче са 37% от запазените работни места.