Размерът на лихвата за забавени плащания да не надхвърля основния лихвен процент на БНБ + 8 процентни пункта, а когато е дължима от физическо лице - да е + 4 п.п. Това предлагат депутати от "Демократична България" начело с Мартин Димитров с промени в Закона за задълженията и договорите. .

Към моментът таванът на наказателната законна лихва при просрочени задължения е висок и е равен на Основния лихвен процент на БНБ плюс 10 процентни пункта, докато в другите страни е приет размер не повече от 8 п.п. като надбавка. 

Вносителите посочват, че надбавката от над 10% е определен у нас преди повече от 20 години при икономическа и финансова обстановка, различна от сегашната. Ако лихвата се задържи на тези нива към днешна дата , когато лихвите на банките вече са близо до нулата, прави лихвата не компенсаторна, а санкционираща, пишат още депутатите. 

Поради забавянето на плащанията заради пандемията, дори малки задължения в кратки срокове могат да се превърнат в сериозни дългове, а жертва на това се оказвали най-често малките семейни фирми или социално слабите граждани.