Делът на "Газпром" на газовия пазар в Европа е бил 32,2 на сто през 2020 година, се казва в презентация на Газпром по случай Деня на инвеститора. В документа е посочено, че въпреки трудните условия през изминалата година продажбите на Газпром в Европа са били сред петте най-добри в историята на компанията, уточнява ТАСС, цитирана от БТА.

През 2021 година газовият холдинг планира да увеличи износа на газ за Европа с 5 процента до 183 милиарда кубични метра.

Средната цена на газа за Европа съгласно консервативните очаквания на "Газпром" ще нарасне до 170 долара за 1000 куб. метра спрямо 134 долара през 2020 година (+27 процента).

Доставките на газ за Турция през първото тримесечие са нараснали със 106 процента до над 11,5 милиарда кубични метра, съобщи заместник-председателката на управителния съвет на Газпром и генерален директор на "Газпром експорт" Елена Бурмистрова.

По думите й през 2020 година газ през Турски поток е доставян не само в Турция, но и по националните газопреносни системи на територията на Европа до потребителите в България, Гърция, Северна Македония и Румъния. От януари тази година са започнали и доставки за Сърбия и Босна и Херцеговина.