Ритейл парковете все още са около една седма като площ в сравнение с класическите търговски центрове

През първото тримесечие на 2021 г. наемите на търговски площи в моловете най-после са започнали да падат, макар и с много малко. Това се случва след над една година пандемия и неколкократни затваряния на търговските центрове, при които те не работеха в продължение на над 100 дни, се казва в доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Засега

по-ниски са само

офертните цени,

които важат за

нови търговци,

които тепърва влизат в мола. В края на миналата година в столичните молове те бяха около 35-38 евро на квадратен метър за по-малките помещения, докато сега са 32-34 евро. При по-големите наематели, които имат нужда от повече площ, цената е по-ниска.

В Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и други градове наемите в моловете и преди пандемията бяха с около десетина евро на квадратен метър по-ниски и в момента са около 25 евро.

От доклада излиза, че две са основните причини за намаляването на наемните цени. Едната е, че все повече търговци се насочват да отварят търговски обекти в централните части на градовете или в по-гъсто населени жилищни райони. На тяхно място в моловете идват други търговци, но невинаги е възможно освободените пространства да се запълнят.

В момента например тече основен ремонт на мол “София”, където на втория етаж върху 1200 квадратни метра площ се настанява център за поръчки на ИКЕА, което се прави за първи път у нас от шведската верига. Това обаче е само част от втория етаж на търговския център

Peek & Cloppenburg пък се настаниха върху 3000 квадрата в Sofia Ring Mall, а Decathlon откри търговски обект на централна софийска улица, а из търговските центрове в столицата текат и други големи размествания.

Другата основна причина е в

разрастването

на ритейл

парковете,

при които само през първото тримесечие на 2021 г. започнаха да се изграждат нови 31 800 кв. м площи, с които общият обем на такива центрове в страната вече достигна 179 363 кв. м, концентриран главно в София и Пловдив. Ритейл паркове все още не могат да се мерят като обеми с моловете, които са приблизително 800 000 кв. метра в България, но все повече се налагат като рентабилна възможност търговците да навлязат на пазара в регионален мащаб. Средният наем в ритейл парковете е между 10 и 12 евро за кв. метър.

“Година след първия локдаун наемателите в молове продължават да търсят алтернативи и временни намаления, за да минимализират щетите от ограничителните мерки”, каза Иван Граматиков, мениджър “Търговски площи” в Cushman & Wakefield Forton. Става въпрос предимно за допълнителните плащания, които са под формата на такси за поддръжка. В някои молове те са част от наемната цена, но в други не са и миналата година много търговци настояваха да не ги плащат поне за времето, в които търговският център е бил затворен.

За разлика от моловете

пазарът на

логистични

площи е

задържал

активността

си от 2020 г. За първите три месеца на 2021 г. общият обем завършени или отдадени под наем производствени и логистични площи в София е 48 851 кв. м. Преобладават имотите за собствено ползване, като много от тях са разширения на малки производствени обекти.

Имотите в строеж в столицата нарастват до близо 355 000 кв. м, като в редица случаи отново става въпрос за разширения на логистични оператори, складови площи на търговски вериги или малки производства. Специално за логистичните площи основната причина е в разрастването на онлайн търговията.

“Очакваме увеличаване на търсенето в сегмента на индустриалните площи от производствени компании, които установяват бизнес операции в страната. Също така и повече запитвания за складови площи от фармацевтични компании, дистрибутори и търговски компании на медицински консумативи. Не на последно място предвиждаме позитивна тенденция в бизнеса, при който логистичните оператори печелят поръчки на регионално ниво и усвояват площи в страната”, каза Жоро Ангелов, мениджър “Индустриални площи и развитие на парцели” в Cushman & Wakefield Forton.

Стабилният интерес и лекото покачване на предлагането поддържат наемните нива за такива площи в София устойчиви. За първокласни площи те са 4,2-4,4 евро/кв. м за средно големи обекти. При по-големите имоти, които имат над 10 хил. кв. м, наемите са малко под 4 евро/кв. м. Този тип предлагане на новоизградени площи за отдаване под наем е съсредоточено в индустриалните зони около столицата.

Интересът към логистичните площи ще се запази и това дава основание наемите им да не бъдат намалявани.
Интересът към логистичните площи ще се запази и това дава основание наемите им да не бъдат намалявани.