Бургас изпраща 1487 абитуриенти на 24 май

12 хотела ще работят в Слънчев бряг за баловете на 24 май. За някои от тях това ще е първият им работен ден за сезона, но повечето ще изчакат средата на юни да отворят.

1487 абитуриенти от 15 учелища ще изпрати Бургас през май. С изключение на бала на Професионалната гимназия по дървообработване Георги Кондолов всички останали са на 24 май.

Заради голямото струпване на хора на една дата община, полиция, КАТ и инспекторатът по образование се събраха на среща с кмета Димитър Николов да обсъдят противоепидемичните и охранителни мерки в курорта. Тази година местата за събиране на родители и ученици за изпращане са строго фиксирани като по часове, което цели и предотвратяването на засилен трафик по пътя към тях.

Бургаският кмет призова РЗИ да организира зелени коридори за имунизация на персонала на заведенията, в които ще се провеждат тържествата и да се спазват противоепидемичните мерки. Мерките на открито обхващат спазване на дистанция, а в заведенията на закрито ще се спазва дезинфекция на помещенията и задължителни маски за персонала, обслужващ абитуриентите. От просветният инспекторат съобщиха, че ще изпратят уведомителни писма до директорите да проведат инструктаж с учениците и ще приканят неимунизираните учителите, които ще ги придружават на бала, да се ваксинират преди изпращането на абитуриентите.

5 училища са избрали да пътуват с автобус до Слънчев бряг. Организирано ще потеглят зрелостниците на Търговската гимназия, Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, ПМГ Акад. Никола Обрешков, Английската гимназия Гео Милев и СУ Константин Преславски.

Най-много абитуриенти ще изпратят Немската гимназия, Английската, Руската, Френската, Математическата, Търговската и гимназията по строителство. Пътна полиция ще регулира движението покрай светофара на бул. Булаир /до Гъбката/, с регулировчик ще бъде движението и по бул. Христо Ботев, Цар Симеон и по-малките улици покрай ПГРЕ Г. С. Раковски. Засилено полицейско присъствие ще има и на пътя Бургас - Слънчев бряг.

Къде са сборните пунктове 

НЕГ "Гьоте" и ПГСАГ "Кольо Фичето" ще се събират от 18 часа на Пантеона в Морската градина, на тераста на Морското Казино ще е сборният пункт на две училища, но в различни часове. За НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" е определен 19 ч. , а за Английската "Гео Милев" е 18 ч. Математическата "Акад. Никола Обрешков" се събира в 18 ч. пред Културния дом на НХК, а ПГЧЕ "Васил Левски" в 17-17.30 ч. - пред паметника на Пушкин. СУ "Св. св. Кирил и Методий" ще изпрати абитуриентите си на едноименния площад от 18.00 ч., а Търговска гимназия свиква абитуриенти и родители в 18.00 ч.в градинката до църква "Св. Богородица". За СУ "Петко Росен" сборният пункт ще е в 19.00 ч. пред ресторант "Мейсън". В училищния двор от 18 ч. пък ще са церемонините по изпращане на абитуриентите на ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров", Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, ПГХТ "Акад. Н. Д. Зелинский", СУ "Константин Преславски" и ПГРЕ "Г. С. Раковски".