Изграждането им е поверено на руски компании, технологията е на “Сименс”. Ще работят основно на газ

550 мегавата нови мощности на газ ще се построят в ТЕЦ “Варна”, два блока по 275 мегавата, а инвестицията е 450 млн. евро. Това съобщиха от ръководството на централата, чийто основен акционер е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Договорът е от проектиране до пускането в експлоатация, или до ключ, подписан е за 2 юни. Той е между “ТЕЦ “Варна” и руските компании ОАО “Ракитянски арматурен завод”, ПАО “Тръбна металургична компания” и АО “Атоменергомаш”. Той е за разработване на технико-икономически модел за реконструкция на централата с технология на Siemens.

Реконструкцията включва изграждането на два нови енергоблока с комбиниран парогазов цикъл на мястото на старите блокове от 1 до 3, строени през 60-те години на 20 век и изведени от експлоатация.

Технологията е избрана заради високата ѝ ефективност.

На всеки от новите блокове ще бъдат монтирани една газова турбина Siemens SGT5-2000E, комбинирана с парна турбина, с коефициент на полезно действие по ISO 54,3% и възможност за горене на водород до 30%, както и съответното електрическо и помощно оборудване.

Водородът, който ще се гори, е зелен. Разработва се проект за 80 мегавата фотоволтаичен парк, който да произвежда електроенергията, с която да се разгражда водата и да се произвежда водородът. Соларният парк ще бъде върху депото, в което се е складирала пепелината.

Сред основните предимства на новата парогазова инсталация са висока екологичност при производството на електрическа енергия чрез свеждане до минимум на вредните емисии, висока надеждност на работата и по-дълъг период на полезен живот, намаляване на оперативните разходи.

Общата стойност на проекта е приблизително 450 милиона евро. Точната сума ще стане ясна, след като бъде готов целият инвестиционен проект. Финансирането ще бъде осигурено с кредити от банки, съобщиха от ръководството на централата.

Очаква се проектът да бъде завършен и въведен в експлоатация в първите месеци 2025 година.

Инвестиция от 450 млн. евро ще направи ТЕЦ “Варна”, за да може да работи на газ и водород.