„Няма значение дали собственикът на язовира е кметът или общината, ние имаме инструментариума да контролираме, заяви пред БНТ инж. Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Голяма част от малките язовири са проблемни, защото повечето са строени през 50-те и 60-ти години и години наред не са полагани грижи за тях.

Той заяви, че проблемът с язовир Бързина, от който е тръгнала промяната в Закона за водите, е, че водното езоро е на държавно предприятие и на малко стопанство, а стената е на общината. Този феномен се среща и при други язовири.

Утре ще се състои среща при министър Петков, за да се обсъдят варианти за решение на този проблем.

„За нас е важно язовирът да е безопасен – заяви инж. Горновски. – През 2018 г. предложихме списък от 416 язовира, които са критични и за които държахме да се извърши основен ремонт. На база на този списък МС отпусна 500 милиона за ремонти“.

Инж. Петър Горновски заяви, че не е удовлетворен от свършеното до момента: „Подадена ни е информация, че 10 от тези 416 язовира са завършени, но не са предадени във владение“, каза специалистът.

„Аз не мога да коментирам къде са отишли парите. Мога да кажа, че нашето желание е да се случват с по-бързи темпове тези неща, но има обективни обстоятелства, които пречат“, завърши той.