С летните месеци мнозина се качват зад волана с джапанки или боси, а това не е добро решение за безопасността на движението. В много от европейските страни има санкции за карането на автомобил с неподходящи обувки или боси.

В Белгия, Босна и Херцеговина, Дания, Финландия и Люксембург няма специални наказания за шофиране боси, така че няма да имате проблеми в тези държави.

В любимата за мнозина българи за лятна почивка Гърция регулаторът не забранява специално някой да шофира с джапанки. Но в закона за движение в член 13 се споменава, че "водачът на всяко превозно средство е длъжен да има пълна свобода на движение, за да действа правилно при шофиране на превозното средство“. Следователно ситуацията е по преценка на органите на реда. Ако полицията реши да ви наложи глоба, тогава ще трябва да платите 100 евро и шофьорската ви книжка ще бъде отнета до 30 дни.

В Чехия изрично е записона в закона, че само шофьорите на търговски превозни средства трябва да имат обувки по време на шофиране.

В Италия няма правила, но има проблем в случай на автомобилна катастрофа. Ако полицаят установи, че имате неадекватни обувки и го впише в протокола, застрахователната компания може да откаже да плати. В Унгария ситуацията е сходна.

В Германия по закон водачът трябва да направи всичко възможно, за да осигури безопасно шофиране. Това често се тълкува като препоръка да не се кара с джапанки, сандали и чехли, които не са закопчани отзад, и боси. Наказанието не е определено, но е възможно да се загубят част от правата от застраховката при инцидент на пътя.

В Испания е забранено да шофирате с джапанки или боси. Глобата е 80 евро.

В Словения ако ви хванат полицаи да шофирате в джапанки или боси, те само ще ви предупредят, че трябва да носите нормални обувки.

В Австрия полицията също няма да ви наказва, ако шофирате с джапанки или боси. Ако обаче се случи пътнотранспортно произшествие, ако полицията установи, че произшествието е могло да бъде избегнато с различен тип обувки - срещу водача може да бъде образувано производство.

Във Великобритания Законът за безопасност на движението гласи, че шофьорът трябва да има обувки, които да му позволяват безопасно да управлява превозното средство. Глобите са до 5000 британски лири - ако пътният полицай прецени, че нямате такъв тип обувки.

Изследванията на Австрийския автоклуб показват, че времето за реакция с джапанки е много по-бавно, отколкото при каране с маратонки например, а спирачната сила също е по-слаба. Съществува и опасност джапанки да се заклещят между педалите.