Директорът на Централно диспечерско управление (ЦДУ) на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Димитър Зарчев беше избран за член на Борда на Европейската асоциацията на електропреносните оператори - ENTSO-E, съобщиха от ЕСО.

Изборът на Зарчев идва в отговор на активното участие на българския независим електропреносен оператор в работата по създаването на Координационния център по сигурността на електроенергийните мрежи на страните от Югоизточна Европа, както и в преговорните процеси за интегриране на страните от Западните Балкани към Единния европейски пазар на електроенергия.

Подкрепата за Димитър Зарчев е висока оценка за постигнатото от ЕСО за развитие на трансевропейската инфраструктура и гарантиране сигурността на доставките на електроенергия в условията на преход към климатично неутрална енергетика, изтъкват от системния оператор.

Изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев е приветствал избирането на Димитър Зарчев в Съвета на директорите на ENTSO-E.

"Подкрепата, която получи директорът на Централно диспечерско управление на българския електропреносен оператор, е признание за постиганото както от него самия, така и от ЕСО през изминалите години.

Поздравявам Димитър Зарчев за избирането му в ръководството на Европейската асоциация на електропреносните оператори с признателност към приноса му в работата по създаването на Координационния център по сигурността на електроенергийните мрежи на страните от Югоизточна Европа, който започна предоставяне на услуги на 1 юли 2021 г. и активното му участие в комитета за управление на системата.

Пожелавам успех в отстояването и занапред на националните и европейски стандарти за развитие на електроенергийната система в съзвучие с европейските регламенти и насоки на пакета "Чиста енергия за всички европейци", е казал Цачев, цитиран от пресцентъра на ЕСО.

Димитър Зарчев е част от екипа на Електроенергийния системен оператор от 2007 г.