Вчера вечерта в Пекин китайският председател Си Дзинпин проведе видео среща с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

Китайският лидер посочи, че пандемията от новия коронавирус все още не е овладяна, а ситуацията с възстановяването на икономиката не е много ясна. Той изрази надежда Китай и ЕС да разширят единодушията и сътрудничеството, за да играят важна роля в справянето с глобалните предизвикателства. Си Дзинпин направи четири предложения за постигането на тази цел. Първо, да се отнесат разумно към различията помежду им, за да се даде правилна посока за двустранните отношения; второ, да се увеличи взаимноизгодното сътрудничество; трето, да се подкрепи истинският мултилатерализъм; и четвърто, да се изградят хармонични връзки между големите държави.

Макрон заяви, че Франция е готова да продължи контактите с Пекин относно реформата на Световната търговска организация, справянето с климатичните промени и защитата на биоразнообразието. Париж одобрява важната роля на Китай за достъпа на развиващите се държави до ваксини и е готов да задълбочат сътрудничеството в сферата. Френският президент изрази и желание за засилване на консултациите с Китай за оказване на финансова подкрепа и помощ в сферата на образованието за африканските държави.

Германският канцлер поздрави Китай с успехите в овладяването на епидемията и икономическото възстановяване. Тя изрази надежда да засилят партньорството с Китай в международните дейности и да поддържат контактите с Пекин по въпроси свързани с климатичните промени, биоразнообразието и справянето с пандемията в Африка. Германия е заинтересована от предложението за участие в инициативата „Партньорство за развитието на Африка“, добави още Меркел.