Консорциум “Детско здраве” на “Главболгарстрой”

представи 2 варианта на проект

Бетонни човечета с разперени ръце крепят фасадата на сградата

Под дъга – символ на промяната, ще минават пациентите на новата национална педиатрия

Два варианта за нова детска болница, които предвиждат събаряне на недовършената от 1979 г. конструкция за национална педиатрия и изграждане на нова модерна сграда, представиха от Консорциума “Детско здраве”.

Обединението между “Главболгарстрой” АД, “ГБС – Пловдив” АД и “Главболгарстрой Интернешънал” АД спечели през 2019 г. обществената поръчка за строежа.

И по двата проекта се работи от октомври 2020 г. и във вторник бяха представени за първи път публично.

“Това са архитектурни проекти, все още не са готови частите от проекта, които предвиждат различните инсталации - вода, ток, топлоенергия, климатизация и т.н. Готовите проекти спестяват време и от момента на издаването на строителното разрешително до пълното изграждане на кационалната детска болница

ще минат

42 месеца,

както предвиждаха и условията на обществената поръчка, спечелена от обединение “Детско здраве”. Това обясни Мая Пенчева, изпълнителен директор и член на УС на “Главболгарстрой” АД.

Събарянето на сегашната недостроена сграда е включено в този срок. То ще продължи 7-8 месеца и ще се извърши без взривни работи, механизирано, при пълно спазване на изискванията за шум, обясни инж. Петър Стойчев от “Главболгарстрой”.

Той опроверга присъстващите на представянето представители на пациентски организации, които твърдят, че събарянето на старата сграда ще трае с години и само ще забави проекта. Други пациентски организации пък твърдяха по време на дискусията, че е нужно първо да се направи анализ за нуждите на детското здравеопазване в България и чак тогава да се обяви международен архитектурен конкурс за нова сграда.

“Повече от 15 г. се борим да има национална детска болница и сега имаме шанса едно неполитическо правителство

най-после да го

стартира реално

Настояваме това да е национален обект, за да може да се осигурят специалисти и техника за обзавеждането на болницата. Според нас проектът досега умишлено е бил бавен”, заяви по време на представянето Иван Димитров, председател на Федерация “Български пациентски форум”.

Първият представен проект е на арх. Димитър Дачев. Той е напълно съобразен с правилата, определени в актуалния подробен устройствен план на района - сградата е с височина 20 метра, като местоположението на различните блокове е преосмислено напълно.

“Всички тела са с независими един от друг подходи, от една страна се влиза в спешния център, от друга влизат пациентите, от трета - медиците, а стопанският двор има съвсем отделен, независим вход. Самото разположение на отделните тела

спира

пресичането

на различни

функционални

потоци,

което е основно изискване за всяко болнично заведение”, обясни арх. Дачев.

За да влязат в приемното помещение на бъдещата национална детска болница, малките пациенти ще минават под дъга, направена от разноцветни стъклени пана. Всички цветове на дъгата присъстват и в оградните пана на балконите на болничното заведение.

Арх. Дачев обясни, че шареното оцветяване не е просто за да се подчертае, че става въпрос за детска болница. Дъгата е символ на промяната, а се очаква

малките

пациенти

да се променят

към по-добро

след престоя в това болнично заведение.

Другият символен елемент във фасадата и в самото здание изразява човечност и загриженост. Става дума за пиктограма, изобразяваща човече с разперени ръце. То присъства на много места из фасадата, а също и под формата на бетонни подпори, които носят издадения напред втори етаж на сградата. Според автора на проекта целта на тези символи е

да премахнат

страха у

малките

пациенти Цветовете на дъгата изобилстват по единия от двата архитектурни варианта.

Цветовете на дъгата изобилстват по единия от двата архитектурни варианта.

Самата фасада е доста разчупена, като на всяка стъпка от нея нещо се променя. Освен че балконите са с различни цветове, дълбочината на етажите е различна. Над приемното на спешното отделение, което е откъм южната страна на сградата, например има няколко етажа с богато озеленени балкони, като

всеки по-горен

етаж е дръпнат

навътре

и по този начин от горните етажи се вижда богатото озеленяване на по-долните.

Самото приемно помещение е на два етажа, като над самата рецепцияима детска площадка с люлки и катерушки, която нарочно е направена така, че веднага се забелязва от влизащите.

“Най-ценното в проекта обаче е неговото местоположение. Това е идеалното място за национална детска болница, тъй като е в район, пълен с други болници,

има лесен

достъп с

всякакви видове

транспорт,

включително и с метро, чиято станция е на 300 метра от болницата. Има и близко разположена хеликоптерна площадка - тази на покрива на болница “Св. Екатерина”, каза арх. Дачев. Всички отделения на сградата са с отделни входове.

Всички отделения на сградата са с отделни входове.

Вътрешното разпределение също е преосмислено изцяло. Всички стаи например са разчетени така, че за по-големите деца стаите са за по двама, а за по-малките са предвидени помещения за придружители, които да преспиват в болницата.

Вторият архитектурен вариант е изработен от арх. Иво Мечанов, като при него разпределението на основните тела е същото, но фасадата е по-различна. И в двата варианта са взети под внимание основните забележки при миналогодишното обществено обсъждане.

 

43 г. България очаква национална педиатрия

Сагата с изграждането на национална детска болница продължава вече 40 г., като никога досега не е била толкова близо до изпълнение на заданието.

Тодор Живков е направил първата копка на Институт по педиатрия още през 1978 г. и в следващите години започва издигането на сегашната недовършена сграда до Александровска болница. Строежът няколко пъти е почван и спиран най-вече заради липса на пари. Построеното никога не е било консервирано, а е оставено на произвола на обстоятелствата, макар че идеята никога не е отхвърляна, но и никога не е осъществявана.

Едва през 2004 г. тогавашният здравен министър Славчо Богоев предлага да се изгради национална детска клиника от австрийска фирма и с помощта на кредит от австрийска банка, като обаче още тогава отбелязва в аргументацията си, че изоставеният строеж на Института по педиатрия не отговаря на съвременните технологични изисквания за болница, не отговаря на съвременното законодателство и е необратимо увреден. Освен това при съвременните строителни практики вдигането на изцяло нова сграда ще е не само по-ефективно, но и по-евтино от довършването на стария строеж чрез приспособяване на вече построеното. Изоставената от десетилетия сграда на едновремешния Институт по педиатрия никога не е била консервирана.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Изоставената от десетилетия сграда на едновремешния Институт по педиатрия никога не е била консервирана. СНИМКА: “24 ЧАСА”

През 2012 г. Българската педиатрична асоциация поде отново инициативата да се изгради такава болница, но това стана чак през 2018 г. Първоначалното намерение на тогавашния здравен министър Кирил Ананиев беше да се закрие правителствената болница и в нейната сграда да се направи национална детска болница. Няколко месеца по-късно и тази идея бе изоставена и при здравния министър Костадин Ангелов от бюджета за 2019 г. бяха заделени близо 95 млн. лв. за изграждане на болница. Обществената поръчка бе спечелена от консорциум “Детско здраве”, в който влизат няколко фирми от холдинга на “Главболгарстрой”.

Миналата седмица и регионалният министър Виолета Комитова припомни, че още през 2004 г. е влязъл в сила подробен устройствен план, който предвижда на мястото на болницата да има чисто нова сграда.