Партия срещу истеблишмънта, водена от певеца Слави Трифонов, е изправена пред обезсърчителната задача да сформира ново правителство в България, след като е на косъм от първото място в парламентарните избори в неделя, пише в. „Файненшъл таймс”.

„Има такъв народ”, създадена от прочутия музикант и телевизионен водещ, спечели около 23,7 процента от гласовете и ще се нуждае от подкрепата на поне една от традиционните партии, които е презирала, както и на двете други така наречени протестни партии за формиране на мнозинство.

Бойко Борисов, консервативният лидер, който управлява България през по-голямата част от последните 12 години, изглежда е изпратен в опозиция. Неговата партия ГЕРБ води с 23,9% при 95% преброени бюлетини, но й липсват съюзници, с които да сформира коалиция.

Трифонов ще трябва да си осигури подкрепата на поне една от двете по-малки партии на статуквото - социалистите, които спечелиха 13,6%, или Движението за права и свободи на турското малцинство, което получи 10,6%, посочва „Файненшъл таймс”.

Христо Иванов КАДЪР: bTV
Христо Иванов КАДЪР: bTV
Анализатори посочват, че щом гласовете, подадени в чужбина, бъдат отчетени, ИТН може да се превърне в най-голямата партия. Но България, най-бедната държава-членка на ЕС, вероятно се насочва към нестабилно правителство, ако не и към политическа парализа, пише британският вестник.

Борисов е много малко вероятно да може да сформира правителство, тъй като другите партии се зарекоха да не работят с ГЕРБ. Но на протестните движения не достигат гласове да управляват сами и те не са склонни да се обединят със социалистите или с ДПС, които според тях са увековечили корумпирана политическа система.

„Ние сме никъде, политически, защото така наречените протестни партии не разполагат с достатъчно гласове, за да съставят самостоятелно правителство дори взети заедно“, казва Христо Иванов, лидер на либералната „Да, България!“, част от съюза „Демократична България“, пред „Файненшъл таймс” късно в неделя. 

"Резултатът се изразява в 110-115 депутати, но не очаквам нищо повече от това. За мнозинство трябват минимум 122. Това е много трудна ситуация, в която не може просто да свикате отново нови избори", посочва Иванов.

Трифонов, популярен фолк-рок певец, мълчеше по време на кампанията за плановете си, обърквайки потенциалните си коалиционни партньори. Българите знаят малко за какво се застъпва неговата партия ИТН или за новите й представители в парламента. Иванов определи потенциалния си коалиционен партньор като „черна кутия“, посочва авторът Мартън Дунай.

Борисов осигури някакво икономическо развитие, включително модернизира инфраструктурата, но не успя да се отърси от постоянните обвинения в корупция, които кипнаха миналата година с протести, продължили месеци. Демонстрациите подкопаха подкрепата на ГЕРБ и го направиха „недосегаем“ за политическите партньори, сочат анализатори и опозиционни политици.

„Младите хора продължават да бягат в чужбина. Корупцията задушава всяка бизнес инициатива. Нещо трябва да се промени “, казва 38-годишният инженер Николай Гълъбов пред Ройтерс, след като гласува в София. В интервю миналата седмица бившият премиер отхвърли твърденията за корумпираност като неоснователни и заяви, че опозицията прокарва дневния ред на лява „мафия“.

Гласуването в неделя беше повторение на неубедителните избори в началото на април, които не успяха да създадат правителство, посочва „Файненшъл таймс”. Президентът Румен Радев, твърд противник на Борисов, назначи служебна администрация. Въпреки липсата на демократичен мандат, тя се зае с прочистването на публичната администрация, преразглеждането на процедурите за възлагане на обществени поръчки и уволнението на служители, считани за корумпирани.

„След като хората видяха Борисов без власт, те не видяха адекватно предложение за ново правителство на политическия пазар“, каза Иванов, обяснявайки ниската избирателна активност, заключава британското бизнес издание.