- Не сме участвали в писането на програмата на ИТН, но преди време връчих 10 точки на Атлантическия клуб в интервю, коуто прави Иво Сиромахов

- Политиката на служебното правителство по ваксините беше пълен провал, вместо кампания за ваксиниране имаше политически чистки на хора, които са носители на идеята за борба с пандемията

Изпитах удовлетворение, когато Слави Трифонов представи идеята България отново да погледне към Космоса, каза председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси по Би Ти Ви.

Имах дълго и сериозно интервю в тяхната телевизия с Иво Сиромахов и връчих 10 точки по които Атлантическия клуб е работил през последните 10 г. и които смятаме че ще дръпнат страната напред. Имаме нужда от големи цели.  Но не сме участвали в писането на програмата на ИТН, но ако имат сериозно намерение за български астронавт в космоса, може много сериозно да им помогнем в тази част, каза Паси.

Щом ни се присмиват, значи сме на прав път. Присмиваха ни се през 1990 г., когато казахме, че ще влизаме в НАТО. Присмиваха ни се когато казахме, че ще влизаме в ЕС. Присмиваха ни се през 1990-те години, когато казахме, че ще доведем папата в България да ни оневини за участието в атентата. Присмиваха ни се през 2008 г., когато казвахме, че ще направим общо зарядно устройство в ЕС. Светът не се движи от присмехулници, той се движи от лидери, подчерта Соломон Паси.

България трябва да влезе в Европейската космическа агенция. България не си е платила членската вноска там. В момента в космоса има 3 големи състезания. Първото е между САЩ и Русия - има състезание кой пръв ще заснеме игрален филм на Международната космическа станция. Втората конкуренция вече е спечелена от Ричард Брансън - кой пръв ще изкара космическите туристи в орбита. Третото състезание е между Джеф Безос и Илон Мъск - единият праща сателите на 400-500 км. височина, другият на 900. Вижте за какво се карат американските бизнесмени, докато ние се караме кой колко е източил от ББР, коментира Паси.

Турция е решила да изпрати първия си човек на луната пред 2023 г. Пекин планира собствена космическа станция. 20 африкански държави имат космически програми, в това число Египет, Алжир, Нигерия, Гана. Разбирате ли какво означава Гана да има национална космическа програма, а България да няма, попита Соломон Паси.

Кои са нещата от живота, които са космически технологии. Камерите на нашите мобилни телефони, маратанките, джипиеса, безжичните слушалки, ски обувките, инсулиновата помпа, пречиствателите на въздух, изброи Паси. Според него в момента едно от най интересните неща е да се направи космически асансьор, твърда нишка. Българската наука и техника може да се включи в това.

Много хубаво е, отговори Паси на въпрос за казаното от Слави Трифонов, че ще работят за изпращане на северномакедонец в Космоса. След като двамата президенти ходят заедно при папата, защо не и българи и северномакедонец, или още по-добре - северномакедонка, каза Паси.

Той припомни, че на 26 юли в 18 вечерта в София тех парк ще има на живо видео разговор с астронавти - проект, в който партньор е и "24 часа". Над 200 български деца записаха свои въпроси към астронавтите. Въпросът на едно дете например е как неговия папагал ще лети в совалката, разказа Паси. 

Много е сериозно положението с делта вируса. Очаква се следваща голяма вълна. Служебното правителство направи много сериозни неща в много области, но искам да отправя сериозна критика - политиката по ваксините беше пълен провал. Не използвахме тези месеци, за да направим кампания за ваксиниране, а правихме междувременно политически чистки на хора, които бяха носители на идеята за борба с пандемията, каза Соломон Паси.