Общината разчита на държавата да помогне за плащането на високите сметки

"И за 5000 лева заплата младите вече не искат да влязат в рудниците. Много от тях предпочитат да си потърсят препитание в Асеновград, Пловдив или в чужбина. Разбира се, работата в мините е трудна и не всеки може да я върши, но преди се намираха по-лесно кандидати".

Така кметът община Лъки Валентин Симеонов определи липсата на кандидати за мините.

По думите му в рудниците са внедрени нови технологии, които улеснявали работата, но явно хората помнят времената на кризата отпреди години, когато се стигна до съкращения и от 1500 миньори на работа останаха едва 450.  Според Симеонов няма да е лесно да бъдат привлечени нови кандидати, които да слязат под земята.

Липсата на желаещи се обяснява и с рисковата професия, тъй като не са един и два случаите на загинали миньори. Други пък след години имат сериозни здравословни проблеми.

"Освен мините в Лъки разполагаме с флотационна фабрика, трикотажен цех, действат и други фирми, които осигуряват работа на хората", добави кметът.

Той обясни, че точно заради хората, които се трудят на смени, осветлението в града се гаси в 23,30 часа и се пуска в 5 сутринта.
"Не можем да допуснем хората да се придвижват по тъмните улици. Сметката ни за ток за декември миналата година е 29 650 лева, а за същия месец през 2020 г. едва 8000 лева. Ще я платим, но очакваме помощ от държавата. Не планираме да съкращаваме персонал", поясни кметът на Лъки. Той добави, че в огромната си част местните хора се отопляват на пелети, както и детската градина, училищата и социалния дом, въпреки че в Лъки има добив на дървесина. Пелетите са скочили от 340 лева на 590 лева за тон.