Делът на контрабандните цигари остава рекордно нисък и в края на миналата година. През третото тримесечие на 2021 г. цигарите без бандерол са 2,5%, а през четвъртото - 2,4 на сто. Това показва традиционното изследване на празните цигарени опаковки на компаниите от “Инициативата срещу незаконна търговия”. За пореден път България е и с най-нисък дял на нелегални цигари в ЕС.

Нивата се запазват спрямо края на 2020 г. В сравнение с първите две тримесечия на миналата година обаче има ръст - тогава незаконните цигари у нас бяха съответно 1,8 и 1,6%.

Най-голям дял на нелегалните цигари са с неизвестни марки. От фалшификатите на известните марки първите места държат “Карелия” и “Каунтърфайт”. “Карелия Тобако”, “Филип Морис” и Джи Ти Ай са компаниите с най-голям дял на цигари, непредназначени за местния пазар.

Данните по градове показват, че най-много контрабандни цигари има във Враца - 2% през третото тримесечие и 5,3% през четвъртото, Пазарджик - съответно 2,6 и 5,3%, и Шумен - 1 и 3,3%. В София делът на цигарите без бандерол е бил съответно 2,8 и 3,2%. Интересно развитие се наблюдава в Перник, където през третото тримесечие делът е бил 8%, а след това спада до 0,7 на сто. Хасково, Велико Търново и Монтана са с нулево ниво на незаконно потребление.