Въглищните централи могат да станат хибридни енергийни комплекси, казва бизнесменът

- Предин дни пуснахте в социалните мрежи коментар, с който отправяте препоръка към въглищните централи да инвестират в малки модулни реактори. Възможно ли е това да се случи, г-н Ковачки?

- Не виждам причина това да не може да се случи. Новата стратегия за зелен рестарт на Европа дава възможност за преосмисляне на визията за развитие на българската енергетика. ТЕЦ „Бобов дол" например се превръща в енергиен комплекс от нов тип – заменят въглищата с биомаса, биогаз, природен газ, водят  преговори с "Дженерал Електрик" за закупуване на нов тип турбини, изграждат 100-мегаватов фотоволтаичен парк, имат планове за внедряване на зелен водород.

Около централата има достатъчно свободна площ и най-важното – готова инфраструктура, така че произвеждайки чиста енергия, да се превърне в магнит за малки производства, които да се настанят там. Всяка нова възможност ще е полезна за диверсификацията на комплекса.

Запознах се с проекта, подкрепен от създателя на популярния изкуствен интелект Сам Алтман, за малък атомен реактор, който има визия и възможност да бъде вграден дори в градска среда. Американските мaлĸи мoдyлни peaĸтopи разполагат cиcтeмите си, обединявайки ги в eдин мoнoблoĸ  което е гъвкаво, икономично и по–лесно за експлоатация и поддръжка решение.

- А каква е оценката ви за решението за изграждането нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"?

- Всеки, който иска България да има балансирана и сигурна енергийна система, трябва да го подкрепи. Изграждането на блокове с реактори от типа АР 1000 в АЕЦ "Козлодуй" е отлична опция за рестарт на българската ядрена енергетика.

Един такъв реактор бе въведен в експлоатация през юли в АЕЦ „Вогъл" в щата Джорджия. До 2030 година се предвижда 12 такива мощности да заработят по целия свят, най–вече в Китай. Полша взе решение да реализира проект с три реактора АР 1000, като първият трябва да влезе в експлоатация през 2033 година. Решението и изборът на сегашното българско правителство са много добри и в подходящ момент.

Трябва да вървим към диверсификация на микса. Не е реалистично да мислим за енергийна система, базирана само на фотоволтаици или други ВЕИ мощности, които знаем, че са с непостоянен характер. Американските ядрени реактори ще осигурят прогнозируемо производство и ще бъдат много сериозен фактор за гарантиране наелектроенергийния баланс. Що се отнася до така наречените малки модулни реакторни,вижте румънския пример, съвсем близо до нассе строи такъв с американската компания NuScale. Ние дори вече малко закъсняваме.

Бъдещето е на тези, които разглеждат енергийните си системи в тяхната цялост и работят и имат стратегическа визия за развитието им. Няма сектор с толкова висока добавена стойност като енергийния. С масовата дигитализацияелектрическата енергия ще придобие неимоверно и още по - голямо значение. Неслучайно се твърди, че да можеш да правиш ток в бъдещето, ще е като днес да имаш най-големите петролни или газови находища в света.

Електрическата енергия ще е най-важната и търсена стока. Петрол нямаме, газ още не сме открили в големи количества, но трябва да запазим и развием капацитета си да произвеждаме електрическа енергия и то в големи количества.

- Появиха се мнения, че може повторно да се пуснат  спрените III и IV блок АЕЦ "Козлодуй". Възможно ли е това?

- Пропуснахме тази възможност, но в момента имаме исторически шанс да разширим атомната си централа с изключително напреднала технология. Дори противниците на атомната енергетика ще се съгласят, че тя ще играе все по-съществена роля в българската енергийна система - поне за 15 години, говоря и за диверсификация на енергетиката. А новите блокове, както казах, са точно такава стъпка.

- Как виждате бъдещето на въглищните централи в България?

- Виждам ги като модерни енергийни комплекси, предлагащи чиста енергия от балансиран суровинен микс и инфраструктура, която може да привлича различни производства. Всяка централа има своята роля. Важно е да запазим топлофикациите, защото на този етап те са най–добрата възможност за градско отопление. Финландците например ще се отопляват с малки ядрени реактори и планират вече да бъдат внедрени до 10 реактора с мощност 50 мегавата - всеки в отделна топлофикационна централа. Това е привлекателна възможност.

Ние трябва и можем да останем енергийното сърце на тази част на Европа. Сега трябва да уловим шанса – нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", модернизация в конвенционалните централи и разбира се ВЕИ мощности. Потреблението на енергия се увеличава и ние трябва да отговорим на тези нови очаквания. От нас в този момент зависи да направим решителните стъпки за рестартиране на енергетиката, така че когато този процес завърши, да излезем с повече възможности за икономиката си.

- Вие сте завършил висшето си образование в Русия, как гледате на скандала с руската църква?

- Църквата е духовна институция, а не квартира за шпионски игри. Недопустимо е служители на вярата да се използват за разузнавателна дейност срещу българската държава. И то срещу тази държава и народ, който е направил толкова много за християнизацията на самата Русия. Без огромната и решаваща роля на цар Борис I и тогавашната българска държава, руснаците можеха да пишат на други букви, а не на сегашните. Всъщност църковно
славянският език не е нищо друго освен чист старобългарски език.

Що се отнася до храма „Свети Николай Чудотворец" знам, че той се намира на българска територия и че много хора отиваха да се поклонят на гроба на свети Серафим Софийски Чудотворец. Да се затвори този храм с някакъв катинар от руското посолство, беше абсолютно неприемливо.

- Доста разпалено обяснявате...

- За нас, които сме учили в Русия, това, което се случи с войната в Украйна, беше най-болезнено. Мога да харесвам руската култура, но не харесвам агресивната руска политика. Това, което се е случило на 3 март 1878 година, не може да бъде извинение за това, което сегашното руско управление стори на 24 февруари 2022 година, нападайки един братски и православен народ, като украинския. Когато цари мир, може да се говори за нюанси и баланси. Когато говорят оръдията, трябва да имаш позиция като човек и гражданин.