• Двамата милиардери от години са в люто съперничество кой ще господства в извънземното пространство
  • Сравняват двубоя със сблъсък между Годзила и Кинг Конг

Лютото съперничество за завладяването на Космоса, в което са се вкопчили двама от тримата най-богати хора в света  –  Джеф Безос и Илон Мъск, достигна точката на кипене миналата седмица. Това се случи заради решението на НАСА  да използва ракетата “Ню Глен” на компанията “Блу Ориджин” на Безос, за да изпрати два научни космически кораба към Марс през 2024 г.

Мечтата да покори Марс и да създаде там колония от земни жители е мечта на неговия съперник Мъск още от 2001 г. До голяма степен именно това желание, граничещо с научната фантастика, му изгради реномето на един от най-ексцентричните милиардери в света. В сравнение с него собственикът на “Амазон” изглежда доста по-рационален, но и той се дистанцира от компанията, която го направи мегабогаташ, за да се отдаде на космическите си амбиции. И това не е въпрос на алтруизъм и желание да се предостави изход за застрашеното от ядрени оръжия, пандемии и катаклизми с времето човечество. Отдавна се знае, че

който се докопа първи до залежите във Вселената, ще е и първият трилионер

Конкуренцията между двете частни компании безспорно определя космическата надпревара през  XXI в., но кой ще излезе победител? 

Мъск бе обявил, че първата мисия към Марс вероятно ще стартира през 2026 г. т.е. две години след срока, предвиден сега от НАСА. А съобщението на агенцията, че избира Безос, дойде само няколко дни, след като най-голямата и най-мощната ракета в света – “Старшип” на компанията “Спейс Екс” на собственика на “Тесла”, се взриви по време на втория тестов полет. След 8 напрегнати минути, в които всичко изглеждаше наред, “Старшип” експлодира. На нея всъщност се разчита да върне хората на Луната, а след това да се насочи към покоряването на Марс. Първият опит през април също бе неуспешен, но сега бе постигнато отделянето на втората степен от ракетата носител. Илон Мъск обаче няма намерения да се отказва и смята да направи нови опити до края на годината и още повече догодина. “Ню Глен”
Компания “Блу Ориджин”
Височина 98 м
Цена $ 2,5 млрд.
Маса 1815 т
Първи полет 2024 г.

“Ню Глен” Компания “Блу Ориджин” Височина 98 м Цена $ 2,5 млрд. Маса 1815 т Първи полет 2024 г.

Според Брадли Смит, шеф на операциите по изстрелването в НАСА, ракетата на Безос “Ню Глен” вероятно ще потегли към Червената планета в края на ноември, началото на декември 2024 г.

Мисията трябва да изследва магнитосферата на Марс

като използва два малки идентични космически апарати. Те ще бъдат превозени имено с ракетата “Ню Глен”, която все още не е излитала. Ако стартира успешно, ще пътува 11 месеца до Марс.

Новината от НАСА от миналата седмица е само последната глава от яростната битка между двамата американски милиардери кой от тях ще се превърне в пионер на космическата колонизация. Мъск и Безос често кръстосват шпаги по въпросите за експертизата и договорите с правителството, при това не само с думи, но и със съдебни процеси. Западни медии описват сблъсъка между тях като титанична битка между Годзила и Кинг Конг. ДЖЕФ БЕЗОС

ДЖЕФ БЕЗОС

През септември Мъск нарече Безос “дилетант” в завладяването на Космоса и му се присмя, че не отделя достатъчно внимание и време на компанията си “Блу Ориждин”. Безос му отвърна, че основателят на “Спейс Екс” “рядко знае толкова, колкото твърди, че знае” по твърдения на собствения му екип.

За да се нападат взаимно, мегабогаташите често използват платформата  X, някогашен Туитър, който днес е собственост на Мъск. В много от туитовете си босът на “Тесла” не се въздържа да нарича конкурента си имитатор, който го копира. 

Преди няколко седмици Безос обяви, че се мести окончателно във Флорида, за да се посвети изцяло на космическите си амбиции. Както НАСА, така и “Спейс Екс” вече имат бази в този щат, където е космическият център “Кенеди”. “Старшип”
Компания “Спейс Екс”
Височина 120 м
Цена $ 5 млрд.
Маса 5000 т
Първи полет 2023 г.

“Старшип” Компания “Спейс Екс” Височина 120 м Цена $ 5 млрд. Маса 5000 т Първи полет 2023 г.

Споровете между милиардерите се ожесточиха особено много след като през 2021 г.  “Блу Ориджин” бе пренебрегната в полза на “Спейс Екс” за създаването на ракетата, която да отведе астронавти на Луната за първи път от 1972 г.

Заради загубата на тлъстата поръчка Джеф Безос заведе дело срещу американското правителство

Въпреки че “Спейс Екс” избягва съдебните спорове, Мъск се пошегува по време на интервю: “Не можете да съдите своя път до Луната, без значение колко добри са вашите адвокати.” През 2013 г. пък “Блу Ориджин” подава протест срещу “Спейс Екс” в опит да спечели обявената от НАСА надпревара за площадка за изстрелване на ракети в космическия център “Кенеди” в Кейп Канаверал.

Битката на титаните започва в началото на века. Илон Мъск основа “Спейс Екс” през 2002 г., две години след като Джеф Безос създаде “Блу Ориджин”.  За разлика от Мъск Безос първо заложи на космическия туризъм. През 2021 г. ракетата му “Ню Шепърд” извърши исторически полет от около 10 минути, като достигна близо 100 000 м височина, а екипажът от 4-ма души, след които самият Джеф и брат му Марк, успяха да усетят какво е безтегловност. Впоследствие ракетата извърши още пет полета с мераклии да се почувстват като астронавти като приходите от билети до момента се изчисляват на около 50 млн. долара. “Дългосрочната цел на нашия малък екип е да намерим начин човек постепенно да свикне с Космоса - заяви тогава основателят на “Амазон”. - Ще го постигнем бавно, стъпка след стъпка. Бъдете костенурки, а не зайци, и харчете ресурсите разумно.” ИЛЪН МЪСК

ИЛЪН МЪСК

 Независимо от другите си космически цели,

Безос няма намерение да се отказва от космическия туризъм

и смята да направи полетите със заможни пътници нещо редовно и обичайно. Тези полети са с висока степен на сигурност и комфорт, но не само Мъск, но и станалите критици посочват, че те продължават изключително кратко, а пътниците прекарват при нулева гравитация не повече от 3 минути.

Мъск и “Спейс Екс” са по-склонни на рискове и са по-смели в прилагането на иновации и нетрадиционни подходи. Компанията се хвърли да разработва ракети-носители, които биха могли значително да намалят разходите за изстрелване на полезни товари в орбита и евентуално колонизиране на Марс - детската мечта на ексцентричния милиардер, роден в Южна Африка. Стратегията за неуморна работа му помогна бързо да спечели доверието на правителството и бизнеса, привличайки многомилиардни инвестиции за рисков капитал и осигурявайки големи държавни договори за “Спейс Екс”. Дори след няколко неуспеха на космическата компания ѝ отне само две години, за да отстрани грешките и успешно да изведе полезен товар с “Фалкън 1” в орбита, и още две, за да навлезе на пазара с многократната ракета “Фалкън 9” и товарния кораб “Драгън”, който започна да снабдява Международната космическа станция. Понастоящем

“Фалкън 9” извежда повече космически апарати годишно от която и да е друга ракета носител -

и цената за извеждане на полезен товар от един килограм в орбита е най-ниската в света.

Новата ракета носител “Ню Глен” на Безос също звучи обещаващо, макар първият й полет да е предвиден за 2024 г. И след двата неуспешни опита на Мъск със “Старшип”, се очаква Безос да навакса изоставането. 

Още едно поле на мерене на силите безспорно са сателитите. За последните 5 години спътниците на Мъск от системата “Старлинк” станаха над 4500 или 50% от активните сателити, които обикалят Земята. Заедно могат да доставят интернет навсякъде по света, като

дават на Мъск контрол над глобалните комуникации, както и възможността да се намесва във военни конфликти

Богаташ  N 1 в света е подал искане за изстрелване на общо 42 000 спътника.

Макар и доста по-късно, Безос също се ориентира към ниската околоземна орбита. Той изстреля първите си 2 сателита в началото на октомври. Според проекта му “Куипър” до 2029 г. “Блу Ориджин” трябва да изведе 3236 спътника. Засега в тази сфера доминацията на Мъск изглежда безспорна, но знае ли човек?

Така или иначе новата година ще донесе изненади, може би обрати, но едва ли окончателна развръзка на надцакването между двама предприемачи, които не са свикнали да се предават, когато преследват целите си. На простолюдието не му остава нищо друго, освен да наблюдава как двама могъщи мъже, макар и да се карат помежду си, всъщност неотклонно си присвояват Космоса.