Финансовият резултат е свързан с устойчивостта  на компаниите, а отговорните са по-атрактивни за инвеститори, казва изпълнителният директор на "Услуги на финансовите пазари" на Българската фондова борса

Платформата Oxygen за ESG докладване отскоро е с международен лиценз – какво означава това за българския бизнес? И с какво Oxygen e по-добра от други подобни платформи?

Основното предимство на платформата OXYGEN е, че предоставя на бизнеса пълен и комплексен набор от разнообразни ESG услуги – и всяка компания, която би искала да бъде по-устойчива и по-зелена, може да се възползва.

В началото на годината OXYGEN получи лиценз от Глобалната инициатива за отчитане (GRI), която е един от основоположниците в глобален мащаб на разработването и популяризирането на стандартите за устойчиво отчитане. Това е важна стъпка към установяване на добре структуриран и прозрачен подход към устойчивото отчитане и за всяка компания може да допринесе за по-широкото разбиране и признание на устойчивите практики.

Лицензирането на Oxygen е успех не само за платформата, но в този смисъл е от огромно предимство и за бизнеса.

Компаниите получават международно признание: акредитацията от GRI утвърждава, че компанията, която докладва, следва високи стандарти за отчитане на икономическите, социалните и екологичните аспекти от дейността си. Не само това, но акредитацията от GRI може да увеличи доверието към отчетите на компанията и да я направи по-привлекателна за потенциални инвеститори.

Докладите са в съответствие с международните стандарти: GRI разработва стандарти, които предоставят рамка за отчитане на различни аспекти на устойчивостта. Акредитацията от GRI означава, че компанията спазва и следва тези стандарти, което улеснява сравнението с други компании и повишава прозрачността. Постигнато е високо ниво на съвместимост между Европейски стандарти за нефинансово докладване (ESRS), които бяха приети в съответствие с Директивата за докладване на корпоративната устойчивост (CSRD) и стандартите за отчитане на Глобалната инициатива по отчитане GRI по отношение на отчитането на въздействието.

- Всяка компания ли може да изчисли въглеродния си отпечатък чрез платформата Oxygen, г-жо Пападополу? Какво носи тази информация, защо да го прави?

- Изчисляването на въглеродния отпечатък помага на компаниите да разберат колко въглеродни емисии произвеждат чрез своята дейност. Това е първата стъпка към осъзнаването на въздействието, което оказват върху околната среда и е работа в посока на тяхното намаляване, например чрез подобряване енергийната ефективност, технологични нововъведения, оптимизация на производствения и технологичния процес и други.

Клиентите на Oxygen могат да изчисляват въглеродния си отпечатък благодарение на партньорството с глобалната платформа Synesgy, дигитално решение за оценка на екологичната, социалната и корпоративна устойчивост (ESG) на международната компания ICAP CRIF.

- Нека още в началото да кажем - безплатно ли става тази „математика"? До кога ще бъде такава, вероятно с цел да се поощрят стъпките към зелената икономика?

- Компаниите, които се търгуват на Българска фондова борса АД, използват услугите на Oxygen без да заплащат допълнителна такса, тъй като услугата е включена в пакета, който борсата предоставя. За останалите компании е предвидена годишна такса.

- Доколкото разбирам, поправете ме, ако греша, за определени компании това е задължително от 1 януари по силата на евродиректива, за други все още не е. Да определим кои са те?

- Европейската комисия постепенно обявява редица нови ESG регулаторни мерки, които пряко влияят върху дейността на компаниите.

Един от основните регламенти е относно т.нар. таксономия, която е част от пакета на ЕС за устойчиво финансиране - той определя критериите, по които дадена икономическа дейност се счита за екологично устойчива и дали допринася за шестте екологични цели - смекчаване на изменението на климата; адаптиране към изменението на климата;  устойчиво използване и опазване на водните и морските ресурси; преход към кръгова икономика, включително предотвратяване и рециклиране на отпадъци; предотвратяване и контрол на замърсяването;  защита на здрави екосистеми.

Друг важен регламент е директивата за корпоративното отчитане на устойчивостта (CSRD).

Все повече компании ще бъдат задължени да отчитат, тъй като директивата разширява обхвата и включва както големите, така и малките и средни предприятия. Освен това тя налага изискването за външен одит за ESG докладите и въвежда задължителните стандарти за устойчивост, т.нар. ESRS стандарти с по-подробни изисквания за докладване.

- Все повече банки приемат идеята за акцент в кредитирането на зелен бизнес. Дали това се очертава като една от водещите тенденции във финансирането?  И дали няма да се стигне до времето, в което един от критериите за всеки фирмен заем ще бъде това дали не вреди на околната среда, например?

- Развиването на устойчив бизнес се превръща и ще продължи да бъде крайъгълен камък за все по-голяма част от бизнеса, във финансовия сектор все по-осезаемо се забелязва тази тенденция.

Обществото все повече се интересува от тези теми и политики, виждаме все по-голяма ангажираност по отношение на изменението на климата, и всичко това стимулират банките и финансовите институции да променят своите стратегии и да интегрират устойчивостта в своите продукти и услуги. От друга страна, и регулаторите изискват банките да интегрират екологични и социални критерии в своето кредитиране. Този регулаторен натиск неминуемо води до промени и ще рефлектира рано или късно върху процесите във финансовия сектор.

Данните сочат, че в действителност има позитивна връзка между устойчивостта на компанията и нейния финансов резултат, което прави отговорните компании по-атрактивни за инвестиции.

- Нека да обясним какво представляват ESG рейтингите? Какво носят те? Как се стига до тях и ако предполага инвестиции, те оправдани ли са?

- ESG рейтингите, най-общо казано, позволяват на компаниите от различни държави и сектори да бъдат сравнявани помежду си по отношение на тяхното устойчиво представяне, като това става чрез унифицирани критерии.

Както стана дума по-горе, инвеститорите насочват все повече парични потоци към инвестиции в зелени и устойчиви проекти. Това стимулира и банките да предоставят финансиране на компании и проекти, които следват устойчив бизнес модел. И тук идва ролята на ESG рейтингите – те удостоверяват нивото на устойчивост на съответната компания. Разбира се, важно е коя е институцията, която присъжда ESG рейтинг –с какво доверие се ползва, както и какъв е нейният опит.

Ето защо Българска фондова борса установи партньорство с глобалния доставчик на данни LSEG Data & Analytics, част от групата на Лондонската фондова борса, който от тази година ще започне да изчислява ESG рейтинги на българските публични дружества. Присъждането на рейтинг не е свързано с никакви допълнителни такси за компаниите. Важно условие за получаване на нужната оценка обаче е дружествата да попълнят в платформата на LSEG Data & Analytics структурирана ESG информация на английски език, в т.ч. годишен финансов отчет, доклад за дейността, нефинансова декларация, устав на дружеството, ключови политики и др. Компаниите с най-високи рейтинги ще имат възможността да бъдат част и от нов борсов индекс, който планираме да стартира в средата на този година. Новият „зелен" индекс ще проследява устойчивото представяне на търгуваните компании.

- Много често чуваме мантрата устойчив бизнес модел, който включва екологичната, социалната и корпоративна устойчивост. Обяснете защо този модел е по-успешен от досегашните. Вероятно не само заради различните регулации.

- Устойчивият бизнес модел се счита за по-успешен поради редица фактори, които може да ползва както самата компания, така и обществото като цяло. Ще изброя какво включват някои от тези фактори.

По-голяма конкурентоспособност -  потребителите се ориентират все повече към продукти и услуги, които са произведени по екологичен и социално отговорен начин. Компаниите, които интегрират устойчивостта в своите операции и продукти, имат конкурентно предимство на пазара и привличат по-голям брой клиенти.

По-добър достъп до капитал. Инвеститорите все повече обръщат внимание на устойчивостта при вземането на инвестиционни решения. Компаниите с устойчив бизнес модел имат по-добър достъп до капитал и финансиране, тъй като инвеститорите често предпочитат да подкрепят тези, които се ангажират с устойчиво развитие.

По-добри отношения със заинтересованите страни.  Устойчивите бизнес модели насърчават по-добри отношения със заинтересованите страни като клиенти, служители, общността и дори регулаторите. Компаниите, които се грижат за околната среда и социалните въпроси, често се възприемат като отговорни и добросъвестни.

Ефективно управление на риска. Устойчивите компании се справят по-добре със социални и екологични рискове. Избягването или ефективното управление на тези рискове може да доведе до по-дългосрочна устойчивост и рентабилност.

Спазване на регулации и стандарти. В много случаи устойчивите бизнес модели са в съответствие със законодателството и стандартите за устойчивост, което помага на компаниите да избегнат правни проблеми и да демонстрират своята ангажираност към отговорно бизнес поведение.

Иновации и ефективност в ресурсите. Устойчивите компании често търсят иновативни начини за използване на ресурсите, което може да доведе до по-голяма ефективност и намаляване на разходите.

В крайна сметка, устойчивите бизнес модели представляват не само отговор към регулации, но и стратегия за дългосрочен успех и приспособимост към изменящите се обстоятелства в бизнеса и обществото.

- Означава ли това, че ако всяка компания, дори и най-малката, измери живота и дейността на фирмата спрямо това какви въглеродни емисии произвежда, ще имаме бизнес от съвсем нов тип?

- Определено вече виждаме компании, които се социално отговорни с ангажимент към обществото и участие в инициативи, които подпомагат устойчивото развитие. Това от своя страна отразява не само грижата за околната среда, но и отговорността към обществото като цяло.

Устойчивите компании често се отличават с прозрачност в отношенията си, като отчитат и докладват своите усилия за намаляване на въглеродния отпечатък чрез ефективно използване на енергия, инвестиции във възобновяеми източници и други.

В момента фокусът е насочен към по-ефективно използване на ресурси, рециклиране и повторно използване, което намалява отпадъците и минимизира въздействието от дейността им върху околната среда. Този подход не само създава възможности за устойчив бизнес растеж, но и допринася за общата цел за борба с изменението на климата и опазване на околната среда.