Министрите на енергетиката на страните членки на Г-7 ще обсъдят определянето на обща целева дата до 2035 г. за затваряне на техните въглищни електроцентрали. Това е посочил източник, запознат с дискусиите, които се провеждат в Торино, Италия, съобщи Ройтерс.

Подобно споразумение би отбелязало значителна стъпка в посоката, зададена от конференцията на ООН за климата КОП28 (COP28), провела се в края на миналата година в Дубай.

Преговарящите от името на страните от групата Г-7 - Италия, САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада и Япония, са обсъждали въпроса до рано тази сутрин, като само една страна все още е била против определянето на краен срок за работата на централните на въглища, е обяснил източникът пред Ройтерс.

Срещата на министрите на енергетиката, организирана от Италия, която е ротационен председателство на Г-7 тази година, ще се проведе днес и утре, 29 и 30 април, в двореца Венария, бивша кралска резиденция в близост до Торино.

Демонстранти се събраха в Торино снощи и запалиха снимки на лидери на страните от Г-7, които според тях не правят достатъчно в борбата с климатичните промени.

Освен че се стреми към сделка за прекратяване на използването на въглища в производството на електроенергия, Рим цели да стимулира усилията за развитие на капацитета за съхранение на енергия и да стимулира инвестициите в електропреносната мрежа, са посочили два източника.

Според единия от тях групата може да посочи необходимостта от шесткратно увеличение на капацитета за съхранение на енергия чрез батерии до 2030 г., спрямо нивата от 2022 г.

Ядрената енергия и биогоривата също са залегнали в дневния ред на срещата на министрите на енергетиката от Г-7, като Италия цели и двете теми да бъдат включени в  окончателното общо комюнике след срещата, според източниците, съобщи БТА.

Министърът на енергийната сигурност на Италия Джилберто Пикето Фратин вчера заяви, че Рим се надява да убеди Европейската комисия "да признае, че биогоривата могат значително да намалят емисиите (от въглероден диоксид – бел. р.) от превозни средства".