Голям пожар унищожи вчера около 900 тона литиеви батерии и сградата, в която са се съхранявали, в завод за рециклиране на батерии в Южна Франция, съобщи БТА, позовавайки  френски медии. В резултат на пожара в небето се е издигнал облак от гъст черен дим.

Пожарът е пламнал в склад, собственост на френската компания за рециклиране Ес Ен А Ем (Sociеtе nouvelle d'affinage des mеtaux, SNAM) във Вивие, северно от град Тулуза, съобщи в социалната медия "Екс" местният съветник Паскал Мазе, цитиран от Ройтерс.

Литиевите батерии са от ключово значение за електрическите устройства - от телефоните до електрически автомобили. Те обаче съдържат леснозапалими материали и това, в съчетание с енергията, която съхраняват, създава риск от запалването им при излагане на топлина, което на свой ред е потенциална опасност предвид отровните вещества, които може да се отделят при горенето.

През януари 2023 г. в склад в Нормандия, където се съхраняват автомобилни компоненти и хиляди литиеви батерии, избухна голям пожар, който беше овладян, без да причини жертви. Пожарникарите казаха тогава, че няма индикации за опасно замърсяване на въздуха.

Френски медии показаха вчера гъст дим над завода във Вивие, а в. "Монд" съобщи, че до 70 пожарникари се мъчат да овладеят пожара.

На пресконференция Шарл Жусти, префект на департамент Аверон, в който се намира Вивие, заяви пред телевизия Бе Еф Ем (BFM) днес, че няма опасност за местното население.

В изявление от нощта префектурата съобщи, че макар пожарът да е овладян, той гори бавно и се очаква да продължи няколко часа.

За момента няма отговор от компанията SNAM на молбата за коментар на Ройтерс.

В предписание за безопасност на обекта във Вивие се предупреждава, че в случай на голям пожар, намиращите се там продукти може да отделят кадмий чрез изпаренията. Кадмият е силно отровен и опасен за околната среда, но в предписанието се казва, че предвид местоположението на завода и поведението на токсичните изпарения, те не би трябвало да представляват непосредствен риск за здравето на жителите.