На 15 юли е сменено цялото ръководство на държавното дружество, което управлява 1 миилиард лева

Цялото ръководство на държавния “Български ВиК Холдинг” ЕАД е сменено на заседание на надзорния му съвет, проведено на 15 юли, личи от партидата на дружеството в Търговския регистър.

Бившият военен министър от правителството на тройната коалиция Николай Цонев, за чието назначаване в надзора на дружеството се разбра миналата седмица, вече е и председател на надзорния съвет.

Той бе вкаран в състава на надзора със заповед на служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова от 5 юли заедно с други двама - Надежда Николова и Николай Ганев. И за тримата в заповедта се подчертава, че се назначават за членове на надзорния съвет временно, до провеждането на конкурс за тези постове. Такива конкурси до момента не са обявявани - нито на сайта на регионалното министерство, нито на сайта на Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Независимо че и тримата са временно, на заседанието на 15 юли Николай Цонев е избран за шеф на надзора, а Николай Ганев - за заместник-председател.

Любопитно е също, че само два дни след като е станало известно за тримата нови членове на надзора, досегашният му председател - проф. Николай Лисев, и неговият заместник проф. Румен Арсов са напуснали по тяхна молба.

“24 часа” разполага с молбата на проф. Лисев, която е от 7 юли и в нея пише, че основният мотив за напускането му е, че “са предприети действия за немотивирано освобождаване на две трети от състава на надзорния състав на “Български ВиК Холдинг”, чиято работа съм организирал и чиито решения съм подкрепял, тъй като съм считал същите за правилни, законосъобразни и в интерес на държавата и ВиК сектора”. Факсимиле от молбата на проф. Лисев за напускане.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Факсимиле от молбата на проф. Лисев за напускане. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Проф. Лисев е един от най-големите специалисти по ВиК системи в България, който е участвал в проектирането и изграждането на много язовири и водоснабдителни системи в България, Алжир, Сирия, Испания. Той е преподавател по хидравлика и хидрология в Университета по архитектура, строителство и геодезия, т.е. е колега на Виолета Комитова, която също преподава в УАСГ. Любопитно е също, че въпреки многото критики към бившите управляващи в областта на регионалното развитие и Комитова, и заместниците ѝ досега не са споменали и дума за ВиК сектора или самия воден холдинг, нито са обявявали, че предприемат проверки в тази сфера.

На същото заседание на 15 юли е сменено и оперативното ръководство на холдинга - от управителния съвет са освободени изпълнителният директор Иван Иванов и Венцислав Тодоров. Двамата не са присъствали на заседанието или поне не са подписали протокола, нито са гласували. ИВАН ИВАНОВ

ИВАН ИВАНОВ

Това обаче не е и било необходимо, тъй като с увеличаването на членовете на надзорния съвет е било достатъчно за решенията да гласуват само новоназначените членове на надзора, които имат мнозинство.

Водният холдинг бе създаден от последното правителство на ГЕРБ през 2020 г., за да обедини в едно акциите и дяловете на държавата във ВиК дружествата в цялата страна. Без това е невъзможно да се изпълнят проектите по оперативните програми в сектора, тъй като повечето ВиК дружества у нас са финансово закъсали. Уставният капитал на “Български ВиК Холдинг” ЕАД е 1 млрд. лв., които бяха ефективно внесени още миналата година. Досега близо 100 млн. лв. от тези пари са изразходвани за плащането на сметките за ток на няколко ВиК дружества, които бяха заплашени от прекъсване на дейността им.