Налягането в модула "Звезда" на Международната космическа
станция (МКС), в който бяха открити пукнатини, ще бъде увеличено
до 200 мм живачен стълб постепенно в рамките на денонощие,
според прессъобщение на "Роскосмос" от събота.

"През изминалата нощ, в съответствие с получените указания от специалисти от Главната оперативна група на Центъра за управление на полетите, екипажът на МКС докладва на Земята, че налягането в модула е 154 мм. В рамките на денонощие то ще се повиши до 200 мм", се посочва в съобщението, цитирано от ТАСС.

От руската държавна космическа компания уточниха, че служебният модул "Звезда" е изолиран от основната част на МКС. В отсека се поддържа налягане на ниво 150-200 мм живачен стълб. Работата по увеличаване на налягането е планова и няма отношение към многоцелевия лабораторен модул "Наука", където налягането е в норма.

Модулът "Наука" се скачи с МКС в четвъртък, но няколко часа по-късно внезапно двигателите му се включиха и това доведе до корекция в положението на МКС. Контролът върху височината на орбитата на станцията е загубен за период от 45 минути, предаде Ройтерс, като цитира НАСА. Комуникацията с екипажа е прекъсвала на два пъти за няколко минути.

В петък главният дизайнер на руското държавно космическо предприятие "Енергия" Владимир Соловьов, който е и ръководител на мисии на МКС, обясни, че причина за инцидента станал софтуерен проблем.

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин добави по-късно и вероятно човешка грешка. "Всичко вървеше добре, но винаги го има и човешкият фактор. Имаше еуфория след успешното скачване, всички се отпуснаха", бе цитиран Рогозин от сайта "Комсомолская правда".
Рогозин също увери в събота, че няма връзка между спадането на налягането в модула "Звезда" и новия модул "Наука".

През март руските космонавти Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков ремонтираха корпуса на модула "Звезда", където бе открита пукнатина и няколко места, които биха могли да са разхерметизирани. В средата на април руският космонавт Иван Вагнер съобщи пред журналисти, че изтичането на въздух е намаляло три пъти след херметизиране на пукнатината.