Надявам, когато готвим българското общество за зелената трансформация, която предстои, да не сме пак в позата само на вайкане и на последно място на България в Европейското семейство. Виждаме, че Европа излиза от ковид кризата, а ние посрещаме все повече смъртни случаи на дневна база, посочи Гергана Паси, председател на "ПанЕвропа - България".

Зеленият преход е най-големият скок, който обществото ни може да направи към трансформиране на икономиката ни, коментира Гергана Паси. А дебатът в България отсъства, посочи тя и цитира последното изследване на "Тренд", според данните от което 73% от българите нямат идея какво представлява Зелената сделка, а над 80% нямат представа каква е българската позиция.

Паси не се съгласи да се прави връзка между поскъпването на тока сега и зелената сделка. За да се справим с климатичните промени, човечеството трябва  сега да направи неща, които ще имат отражения в следващите столетия. Порочно е това да се обвързва с бъркане в джоба на хората. Умните държави в момента с пари от ЕС трансформират икономиките си така, че да са по-устойчиви на тези ценови шокове, посочи Паси.

Зелената сделки ни засяга, защото климатичните промени са тук. Няма спор, че миналата година е била най-горещата в историята на човечеството, както и цялото десетилетия. Дания е държавата, в която електрическите коли вече са повече от останалите. Франция предвижда многомилиарден пакет за ускоряване на тази трансформация, даде тя примери. Може би някои хора ще станат много богати, а ние ще имаме чувството, че плащаме от джоба си, затова комуникацията тук е изключително важна.

Само 13% от населението ни смята, че не съществуват климатичните промени,  по-младите и образованите искат България да участва в този процес на модернизация, цитира още данни Паси. А пиковете в цените ще са риск, окато светът разчита предимно на изкопаемите горива. Този процес ще ни помогне да сме по-малко зависими, а и подобен ресурс е краен, напомни тя.