Апетитът на китовете е тройно по-голям, отколкото досега се смяташе е и е много важен за морските екосистеми, предаде Ройтерс.

Сините китове - най-големите животни на планетата филтрират морската вода и се хранят с крил и дребни риби.

За целите на изследването учените са проследили 321 кита. Резултатите сочат, че един син кит изяжда към 16 тона крил на ден, но не се храни редовно. Има дни, в които не консумира нищо. 

"Това животно с размер на самолет поглъща обема на басейн за секунди - казва Матю Савока от Станфордския университет. - Все едно да пробягате три маратона, изяждайки възможно най-много като правите това през по-голямата част от лятото."

На базата на изчисления за седем вида китове в Антарктика, учените изчисляват че популациите им са консумирали до 430 милиона тона крил годишно, преди да бъдат намалени драстично от лова. Това е било два пъти повече от съществуващия днес крил.

В крила има много желязо. Когато бъде погълнат от кита, преработен и изхвърлен, осигурява основна храна за останалата част от екосистемата - най-вече за фитопланктона. На свой ред той е храна за много организми в океаните и осигурява част от кислорода на планетата и освен това съхранява въглерод.

Заключението на екипа е, че ако китовете са повече, ще има повече риба и екосистемата ще е в по-добро състояние.