Нов спад на турската лира спрямо долара разтърси Турция. Курсът на турската лира спрямо долара отбеляза рязък спад от над 8 процента, което не се е случвало в близо 100-годишната история на Република Турция, съобщава специално за БТА Нахиде Дениз.

Преди това турският президент Реджеп Тайип Ердоган защити намаляването на лихвения процент и паричната политика на Централната банка, която е причина за срива, според критиците на правителството .

И валутите "полудяха", както се изразяват медиите. Курсът на долара снощи надхвърли 13 турски лири срещу 1 долар. А еврото се разменяше за над 15 турски лири.

По инициатива на Турската работническа партия граждани участваха в протестен митинг пред Централната банка в Анкара.

В изявление за медиите участниците обвиниха коалиционните съюзници Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие, че са виновни за икономическата криза. Издигнаха лозунги с искане за оставка на правителството, срещу Партията на справедливостта и развитието. Демонстрантите призоваха за обща стачка срещу икономическата политика на управляващата коалиция.

Протестен митинг се състоя и на централния площад Таксим в Истанбул. Силите на реда със сила разпръснаха демонстрантите. Площадът бе отцепен за движение на пешеходци и на коли. Част от демонстрантите се събраха в страничните улици към площада и скандираха лозунги за оставка на правителството.

Студентите от Близкоизточния университет в Анкара също проведоха демонстрация, в която протестираха срещу икономическите политики на правителството, срещу срива на турската лира на фона на високите обменни курсове на валутите.

В град Ескишехир граждани и студенти се включиха в съвместна демонстрация срещу правителството. Полицията се намеси със сила, арестувани са били 6 души, сред които има една жена, по данни на местните медии.